Apple & Google installeren automatisch COVID-19 instellingen op jouw smartphone

Willen we dat?

Je hebt het mogelijks nog niet eens gemerkt maar Apple en Google hebben aan hun besturingssystemen enkele nieuwe instellingen toegevoegd. Heb je een iPhone? Ga dan zeker eens naar Instellingen/Privacy/Gezondheid en wat zie je dan bovenaan pronken? Juist, ‘Blootstelling aan COVID-19’.

Niet alleen Apple, maar ook Google, met name dus alle Android-toestellen hebben dit ondertussen gekregen, zij het onder de naam ‘Blootstellingsmeldingen voor COVID-19’. In beide  gevallen kan je zo toestemming geven om je te volgen en zo te zien bij wie je dichter dan anderhalve meter in de buurt gekomen bent.

Is dit een schending van de privacy? Volgens Apple en Google niet daar er ook een tracing-app moet aan gekoppeld worden en dat dit enkel kan gebeuren, lees installeren, door de gebruiker van het toestel. Zo’n app werkt met Bluetooth en kan zo zien wie er uiteindelijk binnen anderhalve meter ook in jouw buurt is geweest, als ook zij een tracing-app hebben geïnstalleerd. Blijkt er uiteindelijk iemand besmet te zijn geweest, worden alle andere mensen die binnen anderhalve meter geweest zijn verwittigd.

Maar is dit zo? Heb je een tracing-app nodig om je doen en laten te laten volgen door reuzen als Apple en Google? En vinden we het ok dat zij ongevraagd en zelfs zonder ons medeweten zo’n tools installeren? Stof tot nadenken!

Tip: je kan natuurlijk ook teruggrijpen naar een oldschool Nokia 3310. Verre van een smartphone, geen camera, geen sociale media,… en enkel bellen en sms’en.

You May Also Like

Vliegen we binnenkort met een elektrische Rolls?

Ja, als het van Rolls Royce afhangt… Het leven van vervoersmiddelen op fossiele brandstoffen ...

Met deze James Bond zonnebrillen ben jij het mannetje

Geen last meer van die laagstaande zon… Het is winter en als er al ...

Geen zand meer op je strandlaken? De Quicksand mat rekent er mee af!

Kom je aan op het strand, besluit je de beach bar met ligbed eens ...

Hosting door Fraai