5 redenen waarom een vintage horloge een goede investering is

Vintage horloges hebben een lange geschiedenis en een ongelooflijke aantrekkingskracht. Tegenwoordig zijn vintage horloges zeer populair, deze horloges behouden hun waarde goed, zijn betrouwbaar en worden vaak alleen maar meer waard gedurende de jaren verstrijken. Dit zijn 5 redenen waarom het een goed idee is om in een vintage horloge te investeren.

Tijdloos design

De vintage horloges op de markt hebben vaak een tijdloos design. Rolex, Omega en Patek Philippe zijn voorbeelden van merken met een lange geschiedenis, waarvan de huidige modellen nog steeds veelal gebaseerd worden op ontwerpen en uitvoeringen van tientallen jaren geleden. Een echt vintage horloge straalt nostalgie en klasse uit en valt eenvoudig te combineren met verschillende outfits. Zo draag je een vintage Rolex prachtig in combinatie met een mooi pak, maar tilt het ook je casual outfit naar een hoger niveau.

Unieke modellen

Vroeger werden luxe horloges in veel kleinere oplages gemaakt dan tegenwoordig en veranderde er opties steeds veel. Daarnaast heeft een vintage horloge meestal kleine imperfecties, waardoor deze alleen maar mooier wordt. Zo werd er voor de wijzerplaten van vintage Rolex horloges vaak gebruik gemaakt van organische verf en tritium. Na verloop van tijd zorgde dit voor een verkleuring van de wijzerplaat, waardoor er een premium prijs wordt betaald voor deze horloges door liefhebbers en verzamelaars. Een vintage horloge vertelt je niet alleen hoe laat het is, maar ook een verhaal. De modellen van tegenwoordig zijn juist zo gefabriceerd dat deze er altijd als nieuw uit blijven zien. En zeg nou zelf, het is toch leuker om een horloge te hebben dat opvalt en waarvan de kans zo goed als nul is dat je collega hetzelfde horloge draagt?

Stijgende vraag

De tweedehandsmarkt voor luxe horloges is de afgelopen jaren explosief gegroeid, mede dankzij start-ups die het steeds makkelijker maken om een getaxeerd vintage horloge te kopen. In 2018 was de markt voor luxe tweedehandsartikelen wereldwijd goed voor 22 miljard euro, waarvan de helft Europese aankopen betrof. In 80 procent van de gevallen ging het om horloges en sieraden. Rolex is het meest populaire merk en de vraag is vele malen groter dan het nieuwe aanbod. Voor enkele modellen bestaat zelfs een wachtlijst van 10 jaar, terwijl deze wel op de tweedehandsmarkt direct te koop zijn. Ook Audemars Piguet en Patek Philippe horloges zitten qua waarde in de lift. Zo is dit horloge van Patek Philippe voor bijna 3 miljoen verkocht door veilinghuis Christie’s Dit zijn wel horloges waar je vaak tienduizenden euro’s voor neer moet leggen. Heb je dit niet liggen? Dan is Omega een uitstekende keuze. Niet alleen bij horloges en sieraden is deze trend merkbaar, maar ook bij bijvoorbeeld exclusieve tweedehands sneakers.

Doos en papieren

Wanneer je jouw horloge puur als investering koopt wil je deze aanschaffen inclusief doos en papieren. De conditie van het horloge is het meest bepalend voor de waarde, maar kleine extraatjes zoals het originele doosje en de papieren zorgen ervoor dat jij nog meer voor je horloge krijgt wanneer je deze besluit te verkopen. 

Echt vakmanschap

Horloges gaan doorgaans langer mee dan de drager. In Nederland hebben we niet echt een horlogecultuur waarin horloges generatie op generatie doorgegeven worden, maar met een vintage horloge krijg je toch het gevoel dat je echt wat speciaals in handen hebt. Agnes van Emmerik schrijft voor www.adviesjagers.nl en heeft als echte fashion lover oog voor stijl. “Wat voor mij een vintage horloge zo bijzonder maakt is dat je ziet dat het om vakmanschap gaat. Tegenwoordig rollen er miljoenen horloges uit de fabrieken. Ook deze zijn van uitermate hoge kwaliteit, maar het is toch niet te vergelijken met een vintage model. Bij een fabriekshorloge mis je toch dat stukje ambacht, zoals handmatig afgewerkte uurwerken en kasten. Tegenwoordig vind je dit bijna niet meer, waardoor zelfs het meest eenvoudig vintage horloge op een positieve manier opvalt.”

Cover: Unsplash

You May Also Like

Als lengte en snelheid telt: Continental 110

In navolging van de jongens van BALR die sinds kort hun eigen bootje hebben, ...

Sandwich, steak, sla en saus: hoe maak je dé perfecte burger?

Wie houdt er niet van? Een burger groter dan je eigen gezicht, waar je ...

Hosting door Fraai