Camperchef Bart interviewt Bart Kuykens, Analoog Fotograaf en Auteur

“Black & White, maar toch zo kleurrijk”
Fotografie en boeken! Pure magie als combinatie als je ’t mij vraagt. Voeg daar nog oude Porsches bij en de unieke style van mijn volgende gast en we hebben weer een patat van een artikel! Tijdens de corona-lockdown moeten we qua interviews net iets creatiever wezen dan ‘vroeger’, en dat is voor deze ondergetekende schrijver geen enkel probleem. Niemand minder dan Vlaming en wereldburger Bart Kuykens, die me buiten de zangkunstjes soms wel doet denken aan de donkere maar vooral aparte stijl van Johnny Cash, zei onmiddellijk ‘ja’ om het idee van een ‘Instagram Live’ toe doen. Afspraak op zaterdagavond in België en zaterdagmiddag hier in mijn backyard in Las Vegas.
Bart, je bent omringd door oude Porsches en super coole Leica en Hasselblad camera’s. Vanwaar die liefde voor die super coole iconen?
Ik ben opgegroeid met een vader die een uit de kluiten gewassen hobbyfotograaf was en dat heeft me de spreekwoordelijke voorzet gegeven om op latere leeftijd die passie echt wel om te zetten tot een volwaardig beroep. Ik moet zeggen, ik heb niet het gevoel dat ik ‘werk’. Ik zie de kunst in de kunst van fotografie en ik hou van klassieke Porsches en manuele fototoestellen.

Die filmrolletjes, de geuren van dat ontwikkel-water, de donkere kamer… het boeit me meer dan de technologie van digitale toestellen. Daar is niets mis mee maar ik hou van het beperkte aantal foto ’s dan ik kan trekken met een filmrolletje. Het is geen kunst om met een digitaal fototoestel 350 foto ’s te trekken dan de 3 beste eruit te kiezen. Ik moet telkens ‘juist’ zitten en dat is mijn drive om het nog beter te doen!

De liefde voor oude Porsches zit er al sinds ‘kinds’ in. We hebben allemaal wel posters van Porsches en Ferrari’s op onze muren gespijkerd met punaises. Daar is het mee begonnen, denk ik. Voor mij had het te maken met de typische sound en het design van een 911. Oer-herkenbaar!
Welke Porsche is voor jou de ultieme dreamcar en waarom?
Een Porsche 964 RS in Ruby Stone Red of Miami Blue. Pure 911, air-cooled, die sound… dan heb ik geen radio meer nodig.

Even terug naar jouw werk, met wie had je jouw meest heroïsche photoshoot en waarom was die zo speciaal?

Jay Leno, uiteraard om wie hij is. We kennen Jay van de Tonight Show maar wie er met spits bovenuit stak met haar atypische persoonlijkheid was Paloma Picasso. Ik verwachtte ook nooit dat ze van oude Porsches hield.
Iets wat mensen misschien niet van jou verwachten…wat weet niemand over jou?
Dat ik een jaren ’80 fan ben in hart en nieren met vooral de guilty pleasures qua muziek, meezingers! Ik zing dus uit volle borst mee met die oude hits. Ge moet me soms zien zitten in mijn oude 911! Haha

Voor we honderden foto’s gaan bekijken via zijn Instagram, daar komen alle passies samen, neemt Bart ons vanuit zijn comfort zone thuis in België mee naar zijn laatste project. Hij legt momenteel de laatste hand aan de twee resterende boeken uit zijn zevendelige “P O R S C H E” -reeks. “A Flat 6 Love Affair”, gedrukt op 911 exemplaren per deel wereldwijd én waarvan nog maar enkele sets beschikbaar zijn.

(Vintage) Porsche-fans of mensen met interesse in het betere analoge fotografiewerk moeten dus zeker eens checken wat er nog overschiet van Barts gehandtekende- en genummerde reeksen. Waar? www.bartkuykens.com of www.aflat6loveaffair.com.

Foto’s Bart Kuykens

You May Also Like

Heren van Whatmatters worden echte “Handymannen”!

We steken de handen uit de mouwen… Ok, in tijden van Love Island worden ...

The ‘Flyer’ is not dead!

Flyeren tot je erbij neervalt… Een flyer voor je zaak, product, feestje,… loont het ...

Whatmatters Travel: In stijl en eigen land overnachten in deze heerlijke B&B

Het hoeft niet altijd ver te zijn… Neen…een klein 100 kilometer van ons deur ...

Hosting door Fraai