Jetskiën? Neem je dan een zwem- of reddingsvest?

Op zoek naar de ultieme vrijheid…

Terwijl we midden in de winter zitten en we vol spanning zitten wachten op beter weer, kunnen we op dit moment alleen maar dromen van een gevoel van ultieme vrijheid. Lees als onze boot en/of jetski bovenhalen om te gaan varen en scheuren over het water. Varen staat voor ons dan ook gelijk aan volledig ontspannen en ontsnappen uit de dagelijkse sleur.

Omdat we het tijdens onze ontspanning ook graag veilig houden dragen we dan ook best een ‘frakje’. Niet dubbelzinnig opvatten, we hebben het hier natuurlijk wel degelijk over een reddingsvest of een zwemvest. Over een reddingsvest gesproken, dit is op boten verplicht aanwezig per opvarende. Je herkent ze vaak aan hun opvallend gele of oranje kleur en ook aan het feit dat het platte modellen zijn die als een soort hoefijzer om de nek hangen.

Maar wat is nu juist het verschil tussen een reddingvest en zwemvest?

Twee woorden die hier het verschil maken zijn drijven en redden. Daar waar een zwemvest bedoeld is als drijfhulpmiddel en een ondersteuning tijdens het zwemmen, is een reddingsvest, zoals de naam het al zegt, gemaakt om je effectief te redden. Een zwemvest, dat we vooral gebruiken tijdens watersporten als waterskiën, kajakken, jetskiën,…, zorgt ervoor dat je in het water zelf je positie, met je hoofd omhoog, kan houden. Ze zijn te herkennen aan het 50N logo. De N(-waarde) staat voor newton drijfvermogen.

Een reddingsvest daarentegen zal er altijd voor zorgen dat je automatisch op je rug draait, met je hoofd omhoog en je mond zo vrij houdt van water. Zo dreig je in een crisissituatie waar je mogelijk ook het bewustzijn bent verloren, niet verdrinkt. Reddingsvesten zie je vaker bij het zeilen, aan boord van een passagiersschip of een vliegtuig. De vesten zijn te herkennen aan het 100N logo (of 150N/275N voor automatische exemplaren).

Voor de, net als ons, iets sportievere en ruigere watersporters bestaan er ook impactvesten. Deze, voornamelijk gemaakt voor waterskiërs en jetskiërs boeten niet in op bewegingsvrijheid en uitstraling maar geven je wel een extra bescherming waardoor je na een val tegen hoge snelheid geen blessures oplevert.

Zo, ook al zin in beter weer en een leven op het water? Wij wel en hou het, net als ons, veilig!

Credits: Pixabay

.

 

You May Also Like

Leer poker op Twitch

Leer poker op Twitch De gamers onder ons kennen Twitch ongetwijfeld. Je vindt er ...

Whatmatters Real Estate: Penthouse hartje Antwerpen-Zuid (695.000€)

Had het een paar jaar eerder te koop gestaan, direct! Ondergetekende had al eens ...

Huidproblemen? Dit kan CBD op de huid smeren voor je doen

Het is weer zomer, een tijd dat we met zijn allen lekker van het ...

Hosting door Fraai