Geef dakloos plankgas met dit speeltje van €4.000.000

Wij presenteren u de Pagani Huayra Roadster BC

Waarom een cabrio meer kost dan een coupé-variant? Je zou denken dat het ontbreken van een dak minder materiaal en minder gewicht betekent maar zij die iets van auto’s kennen, weten dat dit net het tegenovergestelde is. Om de wagen stijver en bestuurbaar te houden is net extra gewicht nodig om de balans dakloos in toom te houden.

Zo ook bij de Pagani Huayra Roadster BC. Toch weet deze krachtpatser dankzij zijn carbotanium kuip zijn gewicht te beperken tot 1.250 kilo, of slechts 32 kilo meer dan de coupé. Een inspanning die heel veel tijd en moeite heeft gekost én geld…veel geld! Zo is de materiaalkost van de roadster zo maar eventjes met 450 procent gestegen wat ook ineens verklaart waarom de cabrio dubbel zoveel kost dan zijn coupé-broertje.

Deze Pagani wordt voortgestuwd door een speciaal ontwikkelde Mercedes-AMG variant van de 6.0 biturbo-V12. Straf wel, daar ze bij Mercedes ondertussen al eventjes gestopt zijn met V12’s in hun bolides te leggen. Het krachtige blok levert 800 pk en, hou je vast aan de takken van de bomen, 1.100 Nm koppel op de achterwielen. Een donutje draaien kan dus gerust met de vingers in de neus hoewel we handen aan het stuur prefereren. Hoe snel deze dakloze variant naar 100 spurt weten we vooralsnog niet maar wel dat de remmen krachtig genoeg zijn om 2,2G op je lijf los te laten bij het remmen en dan hebben we het nog niet gehad over de G-krachten op een bochtig parcours. G-krachten waar zowaar de uitlaat een rol in speelt.

Hoe dan? Deze Pagani heeft er zes waarvan je er slechts vier ziet. De andere twee zitten verstopt onderaan de auto, om op de diffusor te blazen voor meer downforce. Alles bijeen goed voor een dikke 500 kilo aan downforce bij 280 km/u, waardoor je in de bochten een constante laterale acceleratie van 1,9 G kan halen en zelfs kan laten pieken tot 2,2 G!

Fasten your seatbelts en waan je in de kermisattractie. Wie toch nog 4.000.000 euro in de schuif heeft liggen moeten we teleurstellen. De 40 voorziene exemplaren zijn al volledig uitverkocht.

You May Also Like

Verrassing! Tesla komt met waanzinnigste sportcar ooit!

Grote ogen trokken wij! Niet omdat wij na de X100D opnieuw een model voor een ...

Deze Jeep Wrangler is voor echte venten!

Een beest op 4 wielen…   Waar is de tijd dat Jeep nog dé ...

Vliegen we binnenkort met een BMW over de files?

“Wat Als”…een motor kan vliegen? Neen, we hebben het deze keer niet over opnieuw ...

Hosting door Fraai