Whatmatters VS Camper Chef Bart Part I: Eggs & toast with a spatula on an open fire

Whatmatters goes USA. Meer nog… we vliegen tot in Chicago, nemen daar Route 66 tot we bijna op het eindpunt zijn. Dat eindpunt is niet het gewoonlijke Los Angeles maar wel Las Vegas. Daar leggen we alles in handen van ‘Camper Chef Bart‘, een meer dan sympathieke Belg die we hebben leren kennen via Frank Molnar en diens vriendin Marissa Galle, die leeft in Sin City, kind aan huis is bij een aantal celebs en die met zijn kookkunsten de komende weken bekend en minder bekend Amerika op ons zal loslaten. Zijn drive om zijn kookboek te maken, het antwoord waarom en wie die levensgenieter is, laten we hem zelf vertellen of daar komen jullie de komende weken zeker achter. Geniet van deze combinatie van reizen, samen koken, mensen met een verhaal leren kennen…één van de grootste projecten, of misschien wel de grootste, die Whatmatters ooit heeft gebracht! We reizen mee met de Camper Chef door verschillende staten, en krijgen wekelijks een exclusieve inkijk in de pré-productie van zijn kookboek.

The nomadic movement…Het is the real deal. Met wel 40,5 miljoen roadtrippers staan de Verenigde Staten van Amerika met stip op nummer 1. Tik #vanlife en #rv in op Instagram en je ziet meer dan 6 miljoen posts. Daar wil ik meer van weten! Met mijn oude vintage camper en mijn super coole glamping tent trek ik voor “WhatMatters” de komende 52 weken door de Western States van de USA.

Ik ga op zoek naar het verhaal, de mens die het beleeft even as we speak en ik kook hun favoriete gerecht dat herinneringen opwekt uit een ver verleden.

Las Vegas Nevada

Vandaag ontmoet ik aan het einde van “The Loop” in Red Rock Canyon Monica, aka @illbeoverthere, haar Instagram page met net iets meer dan 2.000 trouwe volgers. In de herfst van 2018 liet ze vanuit haar thuisstaat California vrienden, familie en haar goedbetaalde job achter om de ultieme droom na te streven. A life on the road. Of zoals ze zelf zegt: “I had an idea to play video games and backpack in every state so I bought an RV and dragged my cat into it”.

Ik moest niet ver zoeken om Monica en soulmate Elton te vinden op de parking aan state route 159. Elton de motorhome straalt absoluut geen luxe meer uit in hedendaagse normen maar staat trots “man” te wezen in de blakende zon hier. Hij wordt letterlijk bij elkaar gehouden door schroeven en bouten die Monica hier en daar als een master mechanic in zijn body draait.

Als ik haar zie, rent ze naar me toe en vliegt me rond mijn nek alsof ze me al 10 jaar kent. Dit interview komt goed, ik voel het. “Bart, I got an hour and twenty minutes before I have to head out to Kingman Arizona. I am going to spend the rest of the week with boondockers in a state park”. Geen elektriciteit, geen water. Campfiresongs en wegmijmeren in coole verhalen met een pint bier of een goed glas wijn uit een plastic glas. Ik herken het! Vier dagen down to earth!

Dat leven en “koken-eten spelen” vanuit een oude motorhome niet saai hoeft te zijn bewijst Monica. Haar favoriete maaltijden on the road zijn gebasseerd op dry foods. We trekken haar keukenkast open en inderdaad, van cornflakes tot oats en geen gebrek aan gezonde Muesli. Dry foods is de favoriete snack of vervangmaaltijd van de hedendaagse nomads. Het bewaart zich goed en vooral lang. Het is bovendien gezond en eenvoudig aan te lengen met almond milk of zelfs fruitsappen. Vers fruit en tal van groentjes vullen de frigo op en dat idee staat me aan. Ik zie een potje confituur, enkele schijfjes salami en voldoende verse ham voor de komende dagen. Monica leeft gezond en dat zie je!

Een fulltime leven on the road brengt met zich mee dat je al snel de factor “food” moet gaan bekijken vanuit een ander perspectief dan thuis. In die zin dat je beperkt bent qua opslagruimte en je kan ook niet even snel naar de winkel wat gaan bijhalen met een woest machien van tien ton. Laat staan als je ergens in de desert staat te camperen dat je even naar de lokale boer ten velde rijdt om aardappelen bij te halen. Dry foods en creatief wezen is de kunst en sleutel tot succes hier.

In de typische Amerikaanse motorhomes is koken eigenlijk een beetje als thuis koken maar dan “mini cooking”. Alles is een paar maatjes kleiner maar dat mag je niet tegenhouden om gezonde kost in je potten te roeren.

Elton heeft de tand des tijds relatief goed doorstaan maar ik zie dat de ouderdom toch doorweegt in het keukenverhaal. Het is een niet te onderschatten feit dat de oven niet meer werkt en de microgolf oven? Wel in 1994 kwam die zelfs niet als een optie dus die speelt niet mee in dit verhaal.

Elton is basic wat dat betreft en Monica heeft door de duizenden miles heen geleerd van het MacGyver principe toe te passen in elk aspect van haar thuis op wieltjes. Elke dag begint voor Monica standaard met een verse tas koffie en meestal twee eitjes met toast. Dat ontbijt maken we vandaag samen.

Terwijl we praten over haar gaming podcast die ze wekelijks in elkaar praat neem ik twee verse eitjes en kraak ze in de voorverwarmde pan met wat olive oil en bakboter. Twee eitjes over medium gebakken met een vleugje peper en zout. Ik top ze later af met haar favoriete “chilly flakes”. Dat geeft wat kleur aan het ontbijtje maar zeker en vast die extra kick. Toast heb ik vandaag leren toasten op een andere manier want Elton.., die heeft ook geen toaster aan boord. Dus moet je creatief wezen en ik staar vol verwondering naar wat er nu gaat gebeuren. We nemen een metalen spatula uit de schuif, leggen de multi granen boterham er op, steken het gasvuur aan met een oude aansteker, een beetje hoveren van boven naar onder, en even later draaien we de boterham 1 keer om. Exact 2 minuten later hebben we een perfecte ‘MacGyver toast a la Monica’. Hilarisch maar het werkt perfect. En ik die dacht dat ik alles al gezien had.

We dresseren het plastic bord, ik ga er even over met mijn pepermolen en leer Monica om wat verse peterselie toe te voegen om de smaak toch nog wat op te krikken. Ik snij enkele appelschijfjes en besprenkel die met honing. We genieten samen van een heerlijk ontbijt met een verse tas koffie terwijl we uitkijken over Calico Basin en verder praten over haar straffe rol als hedendaagse single female traveler. We lijken wel in de scene van een westernfilm te ontbijten, op 35 minuutjes rijden van de strip in Las Vegas.

Zalig!

Volgende week kook ik het favoriete gerecht van Country Music Super Star Zac Brown. Ik maak het gerechtje uit zijn nummer 1 hit: Fried Chicken met mashed potatoes

Monica’s FACTS

Home: 1994 Airstream 43 foot – $8,000
Location: Red Rock Canyon
Favoriete boek: The War Of Art
Job/moneymaker: Spaarpotje én IT sales
Lijfspreuk: “The goal is no goal because I don’t know where I am going, and I love it”
Favoriete maaltijd: Christmas cookies in een frietpan gebakken
Rollmodels: Geen! Just me, because I do this for myself and by myself.
Huisdier: Een kat aan boord: Miles Davis

Camper Chef – Bart

“The most powerful force on earth is the human soul on fire…”

Vergeet de avonturen van Camper Chef Bart niet te volgen via Instagram!

Credits:
– Frank Molnar
– Camper Chef Bart
– Monica

You May Also Like

Gin van Limburgse keukenridders: Cavalieri

Mannen die koken, daar kunnen we bij Whatmatters alleen maar respect voor hebben. Zelf ...

Clinic gaat weer aan het picknicken van het weekend

Slecht weer, wind, regen of zelf een orkaan, f*** it, dit weekend is het ...

Sneeuwraften, het ideale vrijgezellenuitje!

Op zoek naar een activiteit voor je volgende vrijgezellen en beschik je over wel ...

Hosting door Fraai