Van Prinses Carnaval tot seksuologe van de Generation M: Lotte Vanwezemael

Nee, aan seksuologen hebben we geen gebrek in Vlaanderen. Van de pionier Goedele Liekens, over de naughty Kaat Bollen tot de nogal serieuze Rika Ponnet, zonder onze eigen Sara Taels te vergeten. Maar bij Whatmatters zeggen we: Er kunnen er niet genoeg zijn! Omdat we openstaan voor goed advies en altijd willen bijleren spraken we dan ook met LOTTE VANWEZEMAEL, de seksuologe die sinds kort de jeugd wegwijs maak in de seksuele beleving op MNM. Wij grepen al onze moed bij elkaar en interviewden de ravissant Lotte. Meer nog, we ontfutselden haar zelfs een klein geheimpje!

Hoi Lotte, stel jezelf eens kort voor?

Ik ben een spontaan, gedreven persoon die graag onder de mensen komt. Ik ben ook een echte babbelkous en kom voor mijn mening op. Ik hou van op mijn gemak thuis in de zetel zitten, spelletjesavonden met vrienden, maar ook van eens helemaal los te gaan op feestjes. Ik ben iemand die graag hard werkt, maar daardoor soms ook wel eens haar lat iets te hoog legt. Ik hecht enorm veel belang aan mijn familie en kan ook altijd bij hen terecht. Ik ben dolverliefd op mijn vriend, iemand waar ik echt mezelf bij kan zijn en die me steunt door dik en dun.

Kijk daar krijgen we spontaan de tranen van in de ogen, van zoveel zeemzoete romantiek. Maar over naar een serieuze vraag: Waarom heb je in godsnaam voor seksuologe gestudeerd?

Ik wou vroeger graag wetsdokter worden, vanuit mijn interesse in de misdaad etc. (series over misdaad, moordzaken, …). Helaas had ik niet meer echt zin om ingangsexamen te gaan doen en kon ik opeens niet meer zo goed tegen bloed, waardoor ik terug een keuze moest maken. Ik was altijd al geïnteresseerd in seksualiteit (ik had bijvoorbeeld ook al de boeken van Goedele Liekens), dus hebben mijn ouders me tijdens het avondeten eens gevraagd ‘zou je niet seksuologie gaan studeren?’. Na wat opzoekwerk leek me dit een ideale richting die bij me zou passen en van het één kwam het ander.

Dat onze ouders ons dat nooit gesuggereerd hebben, bizar! We kunnen ons weinig voorstellen bij je job, hoe ziet een dag van een seksuologe eruit?

Elke dag is verschillend. Ik werk 4 dagen in de week voor CAW Limburg binnen Gerechtelijk Opgelegde Hulpverlening. Daar begeleid ik daders van verschillende delicten (partnergeweld, agressie, vermogensdelicten, zedendelicten…) individueel. Daarnaast werk ik ook 1 dag als zelfstandige psycholoog en seksuoloog binnen een groepspraktijk in Meeuwen (Stemina). Ik zie elke woensdag individuen of koppels met psychische, relationele en/of seksuele problemen. Ik spreek hen telkens een uurtje, maar buiten de therapie-uren, ben ik ook bezig met voorbereidingen, het lezen van informatie of boeken, het onderhouden van mijn Instagram- en Facebook-pagina… Mijn dag is dus zeer gevarieerd en nooit hetzelfde.

Klinkt heavy! Sinds kort ben je ook de seksuologe van MNM, wat is in de media je ambitie?

Op dit moment komt er enorm veel op me af, waardoor het even wat overweldigend is en ik nog niet echt bezig ben met waar ik naartoe wil. Natuurlijk ligt de weg binnen de media nu open en ga ik de kansen die ik krijg, zeker ook grijpen. Boeken, artikels, tv-programma’s … het kan allemaal, zolang ik er maar achter sta en mezelf kan blijven. Maar ik wil daarnaast ook tijd vrijmaken voor mijn andere jobs (hoewel ik hier misschien keuzes in zal moeten maken) en voor mijn partner, familie en vrienden.

En wij maar wachten op een kans, het leven in oneerlijk, maar het is je gegund! Nu een paar specifieke vragen waarmee we zitten. Wat is de grootste fabel die over seks de ronde doet?

De grootste mythe is dat een relatie pas goed is als je veel seks hebt. Er is helemaal geen vaste norm die zegt hoe vaak je seks moet hebben om een toprelatie te hebben. Het is vooral belangrijk dat je seks hebt met elkaar als je er samen zin in hebt (en als dat nooit is, is dat ook oké) en dat er naast seks ook nog andere belangrijke waarden zijn (bv. Samen dingen doen, openheid, respect, eerlijkheid, tijd voor jezelf…) die je tevredenheid in een relatie kunnen vergroten.

Oef, we hoeven ons dus geen zorgen te maken. We hebben begrepen dat je heel wat mensen ziet, maar wat is de meest bizarre vraag die je al gesteld hebt gekregen?

Ik heb nog niet echt een heel bizarre vraag gekregen binnen de praktijk. Via sociale media krijg ik nu natuurlijk wel verschillende speciale vragen en verzoeken, waaronder vaak persoonlijke vragen, die ik dan ook vriendelijk afwijs.

Gelukkig heb je ons wel geantwoord, wat een eer! Is er ook een vraag die keer op keer terugkomt?

De meest gestelde vraag gaat vaak over koppels die een verschil in verlangen ervaren. Het meest voorkomende is dat de man in de relatie meer zin of nood heeft aan seks dan de vrouw. Hierdoor ontstaat er vaak relationele ontevredenheid, waarvoor koppels naar mij komen. Ik zoek dan samen met hen naar struikelblokken, bekijk dan samen met hun eventuele oplossingen en laat hen aan de slag gaan met oefeningen. Sommige koppels gaan uiteindelijk ook uit elkaar, maar dat is nu eenmaal ook een onderdeel van mijn werk.

Ach shit happens! Nu een wat meer persoonlijke vraag: Waaraan hecht jij in je eigen seksleven veel belang?

Ik vind het vooral belangrijk dat ik mezelf kan zijn en dat ik mijn eigen grenzen kan aangeven. Mijn partner heeft veel begrip en respect voor mij en omgekeerd. We kunnen heel open en eerlijk met elkaar communiceren over seksualiteit en dat is wat onze relatie sterker maakt!

View this post on Instagram

Squirten, wat is dat nu eigenlijk?💦 Ongeveer de helft van de vrouwen ejaculeert tijdens het klaarkomen (na stimulatie van de G-plek of de clitoris) een helder, geurloos en smaakloos vocht. Het vocht is een combinatie van vaginaal vocht, slijmvlies en voornamelijk prostaatvocht. * Het prostaatvocht wordt geproduceerd door de klieren van Skene, die zich rond de urinebuis bevinden🍑 * Sommige vrouwen produceren slechts enkele druppels vocht, terwijl andere vrouwen spreken over een aantal koffietassen☕️. * Het vocht spuit, in tegenstelling tot wat er in de porno wordt voorgesteld, niet zoals een tuinslang, maar vloeit er meestal gewoon uit🔫 * Er kan soms een beetje urine in het vocht zitten, maar het ruikt of proeft hier niet naar🙈 * Vrouwen die moeten squirten omschrijven het als een soort van persdrang of het gevoel dat je moet plassen🤰🏼 #seks #seksualiteit #seksuologe #seksuolotte #squirt #squirten #vocht #ejaculatie #vrouwen

A post shared by Lotte Vanwezemael (@seksuolotte) on

Hopla, weer een emo-momentje! Aangezien we over voornamelijk mannelijke lezers beschikken, waar gaan wij mannen veelvuldig de mist in?

Goh, dat zijn wel een aantal zaken, maar omgekeerd gaan ook vrouwen natuurlijk vaak in de mist. Een aantal zaken die ik wel vaker hoor is dat sommige mannen de clitoris niet goed weten zitten (het is dat kleine bolletje bovenaan de vulva dat je maar zachtjes hoeft te stimuleren), dat mannen er vaak op gefocust zijn dat een vrouw moet klaarkomen tijdens de seks (gewoon de seks op zich is soms al heel bevredigend voor een vrouw), dat mannen niet altijd even handig zijn in het ontkleden van de vrouw (die vervelende beha ook) en dat mannen wat vaker initiatief moeten nemen tijdens de seks (je hoeft niet altijd te vragen of je iets mag doen).

Tgoh, allemaal problemen die ons volstrekt onbekend zijn. Als afsluiter Lotte, nu je nog geen mediaster bent. Wat weten heel weinig mensen over je, maar wil je ons wel verklappen?

Ik ben toen ik 11 jaar was jeugdprinses carnaval geweest bij De Poederladers in Kaulille. Het carnavalsleven is me met de paplepel ingegeven en ik doe nu dan ook nog altijd mee met carnavalsstoeten en dergelijke. Ik heb een hele kast vol verkleedkleren, tot grote ergernis van mijn vriend (die niet zo into carnaval is). In Noord-Limburg is carnaval erg bekend en zijn er enorm veel jongeren en ouderen die zich hiervoor engageren en er jaarlijks een feestje van maken!

Ok, bijzonder, maar die verkleedkleren openen ongetwijfeld dan weer kinky perspectieven. Lotte, bedankt voor de tijd en we wensen je een steile klim naar de mediatop toe!

Heb je zelf een prangende vraag voor Lotte? Stuur deze in via Generationm.be. Iedere dinsdag beantwoordt ze trouwens tussen 21u30 en 22u00 alle seksvragen waarmee jongeren zitten op MNM.

tcoc
  • Kevin Stickens

    Redacteur

    Founder van The Cult of Content een contentmarketing bureau uit Antwerpen. Vader van 3 kids, levensgenieter en fijnproever. Stichter en redacteur van Whatmatters.

You May Also Like

Het ‘Beestje’ in Jeroen Perceval aka ‘kRaMer’ (Interview)

Het ‘Beestje’ in Jeroen ‘kRaMer’ Perceval (Interview) Noem een succesvolle Vlaamse film of TV-serie ...

Topfotograaf Henk van Cauwenbergh verkent opnieuw Parijs

Wereldbekende fotografen uit ons kleine landje, ze lopen niet dik. Een uitzondering? Henk van ...

Hosting door Fraai