Topfotograaf Henk van Cauwenbergh verkent opnieuw Parijs

Wereldbekende fotografen uit ons kleine landje, ze lopen niet dik. Een uitzondering? Henk van Cauwenbergh natuurlijk. De fotograaf die ons jarenlang de Showbizzkalender gaf, maar ondertussen met zijn groot formaat boeken wereldwijd furore maakt. Zijn nieuwe boek ‘Paris Revisited’ was voor ons dan ook de perfecte gelegenheid om een interview aan vast te knopen!

Hoi Henk, vanwaar de titel ‘Paris Revisited’ voor je fotoboek?

Mijn reeks grote boeken begon 5 jaar geleden met Les Brasseries de Paris. Ondertussen hebben we er nog een aantal anderen gemaakt (, Londen, Antwerpen, Amsterdam, …), maar de vraag naar Parijs bleef. Het boek was echter uitverkocht en in plaats van het te herdrukken, hebben we besloten een nieuw boek te maken. In dit boek geven we telkens 25 topadressen in de stad mee, aangereikt door beroemde lokale mensen. Charlez Aznavour en Irène Silvagni, 22 jaar de hoofdredactrice van Vogue Frankrijk, zijn maar twee namen. We hebben Lize Feryn gekozen voor onze cover.

Waarom de keuze voor Lize Feryn?

Zij is een jonge actrice, die een uitstraling “à la parisienne” heeft. Ze is niet alleen topmodel, maar ook actrice. Door met haar te werken krijg je als fotograaf veel meer emotie in de beelden. Ze snapt ook onmiddellijk in de beweging waar ik naartoe wil. Ze begrijpt mijn dynamiek en brengt dat perfect in beeld.

Nu is Lize natuurlijk niet het eerste topmodel dat je voor de camera krijgt, met wie had je die bijzonder dynamiek nog?

Wel, vooral andere actrices blijven me bij. Destijds heb ik ook sterke series met Catherine Kools gemaakt. In Frankrijk blijven me vooral de foto’s met met de mensen van Les Ballets de Monte-Carlo bij. Ook Omar Sy, de acteur uit Intouchables maakte indruk.

Heel wat mensen kennen je natuurlijk nog uit de periode van de Showbizzkalender. Waarom is die gestopt?

We hebben die kalender 15 jaar uitgegeven, destijds een enorm succes en een gewild item. In die tijd waren bv’s hot, maar de tijdsgeest is nu helemaal anders. In 2013 hebben we de laatste gemaakt met een internationaal karakter. André Agassi en Andrea Pirlo, waren enkele van de internationale sterren. Na die kalender had ik het gevoel dat het verhaal over was. Er kwam bovendien meer vraag naar de groot formaat foto’s, een bloeiende en meer boeiende markt dan rond de kerktoren.

Welk project blijft je je leven lang bij?

Ongetwijfeld deze boekenreeks op groot formaat. Het zet me internationaal mooi op de kaart. Ik haal ook voldoening uit de internationale erkenning. Het geeft me als fotograaf meerwaarde. Een boek maken als dit kost ongeveer 200.000 euro, het is dan ook mooi dat je dat kan terugverdienen en daar erkenning voor krijgt.

Als afsluiter Henk, heb je momenteel nog concrete plannen?

Volgend jaar breng ik in deze reeks ‘Mon plat pay’ uit, een ode aan Jacques Brel. Damme, Brugge en Knokke zullen aan bod komen, plaatsen waar hij zijn inspiratie haalde.

Bedankt voor dit gesprek Henk en veel succes nog!

Wil je ‘Paris Revisited of één van de andere boeken van Henk bestellen, Mail dan naar elsje@henkvancauwenbergh.be. Voor 115 euro heb jij een koffietafelboek om u tegen te zeggen!

tcoc
  • Kevin Stickens

    Redacteur

    Founder van The Cult of Content een contentmarketing bureau uit Antwerpen. Vader van 3 kids, levensgenieter en fijnproever. Stichter en redacteur van Whatmatters.

You May Also Like

Dagboek in Ibiza: Bootje varen, Pootje baden

Dag Señorita Chica, Wat ging die wekker toch verschrikkelijk vroeg af op een vakantiedag ...

3 last minute & low budget citytrips

Wil je last minute er nog even tussenuit en ben je niet het type ...

Hosting door Fraai