Onze opinie: Gespeelde verontwaardiging

Omkoping, matchfixing en dure horloges, het zijn maar enkele ingrediënten waar we de afgelopen dagen selectief verontwaardigd over konden doen, journalisten nog voorop. Want, al wie iets van voetbal kent of er bij betrokken is, lijkt vaak volledig uit de lucht te vallen, maar mogen we dat een beetje hypocriet vinden?  Nee, we zeggen niet dat elke journalist of voetbal insider soloslim had moeten spelen en zijn/haar leven op het spel had moeten zetten, maar zeggen dat je dit niet hebt geweten. De wandelgangen zijn heer hardnekkig in het voetbalmilieu …

Laag IQ, grote kansen

In alle sectoren waar veel geld omgaat wordt er gelogen, bedrogen en is een streepje criminaliteit – al is het witte boorden – nooit ver weg. Waarom zou het in het voetbal dan niet zo zijn? Een sector waar de meerderheid dan de betrokkenen – zeker buiten de bestuurskamer – niet van enige geletterdheid, verstand of een open blik verdacht kan worden. Als ex-voetballers kunnen we redelijk goed het verstand van de gemiddelde voetballer inschatten en nee, dat is niet bijster groot, het zijn niet allemaal Kompany’s. Waarmee we niet willen zeggen dat hebzucht minder voorkomt bij verstandelijk sterkere individuen.

Bizarre transfers

Logisch dus dat malafide makelaars de spelers in hun zak steken, kunnen paaien met dure cadeaus, het strelen van het ego en lucratieve transfers. Maar dat ook bestuurslui, vaak toch ook geen armoedige sukkelaars, er zich in laten meeslepen, vinden we persoonlijk nog veel erger. Doch voor we oordelen, zou jij niet voor een zak geld zwichten? Voetballers die niet genoeg zijn om op de bank van een modale eersteklasser te zitten in de Jupiler Pro League worden voor veel geld getransfereerd naar clubs in veel hoger aangeschreven competities, vaak voor een zeer aardige som. Blijkt het ook nog vaak om dezelfde clubs te gaan. Geen haan die ernaar kraaide, maar dat geen enkele journalist of voetbal watcher me komt vertellen dat ze van niks wisten. Wonderen bestaan, maar het mirakel van Vitosha komt niet zo heel vaak voor.

Ogen sluiten en verder gaan

We hebben allemaal boter op het hoofd, ook jij ja als modale supporter van laat het bijvoorbeeld godbetert Club Brugge zijn. Ook jij bent door het kopen van een ticketje meegegaan in de zwendel, manipulatie en mensenhandel. Ben jij ooit in opstand gekomen? We dachten het niet, want wekelijks zak je met heel wat andere supporters af naar het stadion, terwijl je net zo goed weet als iedereen dat er de afgelopen jaren veel geld is verkwanseld en in de zakken van malafide spelersmakelaars terecht is gekomen. En wat er met die sloot Afrikanen gebeurt die worden afgetest? Daar lig jij toch geen seconde wakker van?

Maar kom, die 11 op het veld zijn helden die aangemoedigd moeten worden en wat zou je anders doen in het weekend. Als het een troost mag wezen: ook als je pakweg een t-shirt koopt bij H&M is de kans groot dat dit stukje textiel nu niet bepaald in geweldige omstandigheden is geproduceerd en dat er maar enkele partijen beter van zijn geworden. Een kleine tip: de loonslaafjes aan het spinwiel, die zijn het niet.

Laat het allemaal de volgende keer dat je naar het stadion trekt, de pret niet drukken. Maar besef wel dat er nog heel wat andere sporten zijn, waar sporters zich het snot voor de ogen werken voor een habbekrats. Laat het de economie en/of maffieuze praktijken zijn, dat laten we in het midden. Ga eens naar het basketbal, pik een wedstrijdje korfbal mee of desnoods judo. We steken er onze hand niet voor in het vuur, maar het zal er alvast véél zuiverder op de graat aan toegaan dan bij Koning Voetbal.

  • Kevin Stickens

    Redacteur

    Founder van The Cult of Content een contentmarketing bureau uit Antwerpen. Vader van 3 kids, levensgenieter en fijnproever. Stichter en redacteur van Whatmatters.

You May Also Like

budget-holiday

De Whatmatters & La Vie en C budget travel challenge

HET moment van het jaar is wederom aangebroken. De periode waar iedere werkende (en ...

WINE, DINE & 69 : MIJMERINGEN OP ZONDAG

Onder de vorm van een wekelijkse 2-wekelijkse column schrijven de Whatmatters redacteurs elkaar een brief. Enerzijds ...

Nieuwe rubriek: Vraag het Nikita!

Vraag het NIKITA! Bij Whatmatters doen we er alles aan om artikels te brengen ...

Hosting door Fraai