north-sea-beer-oostende

Whatmatters on the road : North Sea Beer festival

Oostende : de zee, mossels, het strand, toerisme en bier.
Niet meteen misschien een omschrijving die erg speciaal of uniek is MAAR 3 dagen per jaar kan bier in hoofdletters worden geschreven …. BIER. 3 dagen per jaar transformeert het Leopoldpark, op een boogscheut van het Kursaal, zich in een speeltuin voor de zytholoog ! (voor hen die het nog even moeten opzoeken : zythologie is niet alleen de kunst van het drinken en proeven van bier, het is ook HET woord waarmee je het thuis uitgelegd krijgt .. “Neen schat ik was geen pinten gaan pakken, ik was bezig met mijn thesis voor mijn doctoraat Zythologie).

zythologie is niet alleen de kunst van het drinken en proeven van bier, het is ook HET woord waarmee je het thuis uitgelegd krijgt ..

Vorig weekend was het zover, de start van het North Sea Beer Festival. Toe aan zijn reeds 3de editie konden bezoekers 3 dagen lang genieten van nieuwe, minder nieuwe, bekende en minder bekende bieren. Van een eenvoudige blonde (dan spreek ik niet over Hot Marijke) tot de meer complexe samenstellingen van bier, whiskey, koffie en chocolade .. allen waren ze te vinden in de tijdelijke beer-capital van België.

Het North Sea Beer Festival werkt volgens een leuk en misschien wel apart concept. Je betaalt er niet meteen inkom (iedereen kan het park gewoon in en uit) maar wie wil proeven van de verschillende bieren moet een controle-glas kopen. Het glas kun je gebruiken om overal te laten vullen en op die manier controleren ze meteen je leeftijd. Een 12-jarige die ladderzat door de politie wordt opgepikt is natuurlijk geen mooie reclame en “ik ben gaan proeven” is zelden geldend als excuus. Beter voorkomen dan genezen dus en dat voorkomen is perfect in de organisatie geïntegreerd.

30 brouwerijen stelden er bijna 200 biersoorten voor en ik was aangenaam verrast te merken dat er nog steeds nieuwe ontdekkingen te doen zijn. (het moet dan ook gezegd worden dat ik een eredoctoraat in de zythologie heb). Bio-brouwerijen zoals Lupulus, de Carolus met een fikse scheut whiskey erin of de (bijna obligatoire) IPA met een sterke smaak en een flitsend groen logo .. het was er allemaal beschikbaar.

binnen de kortste keren raakten we er aan de praat met enkele pittige dames en een heer die al dat vrouwelijk geweld moeilijk onder controle hield.

Maar naast het bier kon ik vooral de sfeer smaken. Het weer was niet echt helemaal top die dag (ik probeer bewust het woord “kutweer” te vermijden, de hoofdredactie van Whatmatters tikt me met de regelmaat van de klok op de vingers vanwege mijn vulgair taalgebruik) en dus moest er al snel beschutting worden gezocht onder de paraplu’s van de paviljoenen. Wat blijkt, binnen de kortste keren raakten we er aan de praat met enkele pittige dames en een heer die al dat vrouwelijk geweld moeilijk onder controle hield. Hoewel mijn partner Franstalig was, scheen het geen enkel probleem te zijn om over koetjes en kalfjes te palaveren, bij het drinken van een onbekend brouwsel. Wie zei er ook weeral dat West-Vlamingen geen aangename mensen waren ?

Is het North Sea Beer Festival dan ook HET festival voor de liefhebbers van gerstennat ? Om eerlijk te zijn ? Ik verliet het park met een dubbel gevoel. Aan de ene kant was de sfeer er gewoonweg top en iedere kennismaking met nieuwe bieren is een win. Maar aan de andere kant waren de kleine, ambachtelijke en gespecialiseerde brouwers er in de fikse minderheid. De grote jongens deelden er de lakens uit. In een land waar zowat iedere gemeente zijn eigen bier heeft en waar het brouwen van speciaalbier belangrijker is dan het brouwen van miljoenen hectoliters op jaarbasis, werd dit totaal niet vertegenwoordigd op North Sea. Is het een bewuste keuze geweest om op “safe” te spelen ? Is het een speling van het lot geweest of hebben de kleine brouwerijen hier totaal geen interesse in ? Een vraag die misschien gesteld moet worden.

C’mon peeps, pak uit met de 4de editie en strik een resem aan huis, tuin & keukenbrouwers die bij jullie een platform krijgen. Zet West-Vlaanderen op de kaart als DE provincie waar we risico’s durven nemen, vooral als het gaat om ons meest kostbare, vloeibare goed ! (en neen, het is niet de zee …)

 

You May Also Like

Met de TILE geraak je nooit meer wat kwijt!

Geregeld spelen we wat kwijt op de Whatmatters redactie. Ooit hebben we eens een ...

Whatmatters Travel-tip: Southampton – NYC met Titanic II

I’m the King of the World! Heb je je altijd al ‘Jack Dawson’ (Leonardo DiCaprio) ...

Dag GSM, Welkom Humor…ingrediënten om knapperd Sarah Georgopalis te doen smelten!

We moeten er wat voor over hebben bij Whatmatters om mooie dames te ‘mogen’ ...

Hosting door Fraai