Nutteloos weetje: Een verlichte Eiffeltoren fotograferen is verboden!

Uitpakken met een nutteloos weetje op café? Dit is er eentje!

Ok…we horen jullie al denken. De mannen van Whatmatters hebben of een klop van de hamer gekregen of zijn nog dronken na een dagje Kamping Kitsch. Doch, voor zij die ‘Paris is always a good idea’ vinden, kunnen maar beter even opletten.

Overdag foto’s maken van het bekendste Franse monument is geen probleem. Waar ligt dan het probleem…’s avonds…bij een verlichte Eiffeltoren. Dat is illegaal en dat heeft allemaal te maken door auteursrechten.

Reden? In Frankrijk is er geen ‘recht van panoramavrijheid’. Dat houdt in dat iets pas zeventig jaar na de dood van de schrijver, fotograaf, muzikant, kunstenaar óf architect rechtenvrij mag worden gebruikt. Dat betekent dus ook dat op ieder gebouw auteursrecht ligt…u leest het goed…ieder gebouw…

Het recht van panoramavrijheid, wat dus niet geldt in Frankrijk, maakt hier een uitzondering op. Landen waarin dit recht actief is, staan mensen toe gebouwen te fotograferen, ook als de ontwerper ervan nog niet dood is.

Opgelost zou je denken daar de heer Eiffel al zo’n 95 jaar aan de hemelpoorten staat…niet dus…de lichtinstallatie op de Eiffeltoren is er pas sinds 1985 en aangezien deze verlichting wordt gezien als kunstobject, liggen er auteursrecht op de Eiffeltoren tot 2055 en ben je tot dan strafbaar op het fotograferen en verspreiden van een verlichte Eiffeltoren…

U bent gewaarschuwd.

Bron: JFKman
Foto’s: Pexels

Tags:

Dit vind je misschien ook leuk

Feesten op onze Nationale FEESTdag!

Morgen is het weer zover onze Nationale Feestdag! Hijs de vlag! Euuhh, hoeft niet ...

Tranquilo, als het wat rustiger aan mag

Nu weten we bij Whatmatters wel wat relaxen is, af en toe heeft de ...

Brew and Stew: een nieuw foodfestival in Stadsbrouwerij De Koninck

Dat Brouwerij De Koninck na een moeilijk periode helemaal terug boven water is gekomen ...

Hosting door Fraai