Mannen opgelet: Zo voorkom je haaruitval!

Het zit hem in wat je eet!

Glanst de schedel van je grootvader en vader als een spiegel in de zon, dan heb jij meer dan waarschijnlijk ook ‘kale’ genen en dan mag je nog zoveel letten op je voeding, zien welke producten je op je weelderige kruin smeert of spuit…aanvaard dan je lot want kaal word je toch. Voor alle anderen is er een beetje hoop…

Oorzaken van kaalheid kunnen uiteenlopen van stress, slaapgebrek, een vitaminetekort tot een auto-immuunziekte of diabetes. Hierbij het goed nieuws, sommige oorzaken kan je aanpakken en nog beter nieuws, volgens onderzoek kan jouw haar in geen tijd weer de weelderige haarbos  worden dankzij een paar simpele aanpassingen in je eetpatroon. Zo hebben de rekels van Men’s Health een lijstje gemaakt waar kaalheid bij mannen zou ingedijkt kunnen worden. Onder het motto, baat het niet, dan schaadt het niet, wensen we iedereen een dikke haarbos en delen we deze tips maar al te graag.


1. Vette vis

We beginnen met een beetje anatomie. Haar bestaat uit eiwitvezels en dat betekent dus dat eiwitten essentieel zijn om nieuw haar te laten groeien en bestaand haar sterk te houden. Diezelfde eiwitten zijn nodig om keratine aan te maken, een essentieel bestanddeel van haar. Waar vind je deze eiwitten dan? In producten waarin veel Omega 3-vetzuren zitten, zoals vette vis met als grootste voorbeeld zalm.

2. Noten, zaden en oliën

Een wetenschappelijk onderzoek uit 2015 waar een groot aantal proefkonijnen gedurende zes maanden een voedingssupplement met antioxidanten omega 3 en 6 slikten, gaf als resultaat dat maar liefst 90% van de proefpersonen een vermindering in haaruitval optekenden. Beter nog, in 86% van de gevallen verbeterde de haargroei en werd het haar van 87% van diezelfde proefpersonen dikker. Omega 3 en 6 haal je vooral uit noten, zaden en oliën zoals daar zijn,  walnoten, lijnzaad, zonnebloem- en sesamolie.

Ook Pompoenzaad-, rozemarijn- en kokosolie zijn stuk voor stuk top voor je kruin. Zo gaven wetenschappers 24 weken lang een groep mannen met haaruitval 400 mg pompoenzaadolie per dag en een andere groep een placebo. De groep met pompoenzaadolie merkte een toename in haargroei op van maar liefst 40%.

3. Spinazie, eieren en champignons

Haaruitval heeft soms ook te maken met een tekort aan ijzer en vitamine D. Laat spinazie nu net rijk zijn aan ijzer en eieren en champignons een bom aan vitamine D bevatten. De enige die deze synthese tegenspreekt is Popeye. Deze rekel heeft een glimmend kopje, ondanks zijn dagelijkse dosis spinazie.


4. Oesters

Oesters…niet alleen zijn deze schelpdieren lustopwekkend, ze zorgen tevens in het voorkomen van haaruitval. Waarom? Een ander onderzoek tussen 100 proefpersonen waar 50 mensen met haarverlies met 50 gezonde proefpersonen vergeleken werden, bleek dat het zinkniveau bij de eerste groep behoorlijk lager lag. Meer zink dan in oesters vind je nergens. Een volle haardos en goesting om te rampetampen…double pleasure.

Toevallig straks naar de winkel? Pas je lijstje nog snel aan!
Cover: Tudor

Unibet

unibet

You May Also Like

Speciaalbieren in een box

Pakjestijd mag dan weer op zijn einde lopen dit jaar, maar ook volgend jaar ...

De 7 Antwerpse terrassen van Whatmatters

Zodra er een zonnestraal door het wolkendek komt piepen, drentelen we bij Whatmatters naar ...

Drink het echte 'Game of Thrones' bier!

Televisie, ik kijk het amper, altijd maar lezen en stukjes schrijven weet je wel. ...