Sandwich, steak, sla en saus: hoe maak je dé perfecte burger?

Wie houdt er niet van? Een burger groter dan je eigen gezicht, waar je je met man en macht doorheen moet werken. Een goede burger maken is een kunst op zich, maar wij helpen je mee en leggen hier uit hoe je dé perfecte burger in elkaar zet!

Wie denkt aan de hamburger denkt toch al snel aan Amerika. Niet zo gek, want ketens als de Burger King en McDonalds hebben het gerecht wereldwijd op de kaart gezet. En wel op zo´n grootschalige en bepalende manier dat rijkdom al sinds jaar en dag gemeten wordt via de prijs van een Big Mac.

Haast iedereen eet wel eens een hamburger: of dat nou een vegetarische burger is of een knaller van vier ons vlees, die mix van een broodje, groenten, vlees en saus blijft immens populair. De geschiedenis leert ons echter dat de hamburger veel ouder is dan de Verenigde Staten zelf: de oorsprong van de burger zou in Mongolië liggen, waar Tartaren (hee, het tartaartje!) rundvlees op hun zadel platdrukten. Via Rusland ging het gerecht naar Hamburg, toen en nu nog steeds een van de grootste havens van Europa, waar het zijn huidige naam kreeg. Het werd echter groot toen de Duitse immigranten het naar de Verenigde Staten meenamen. Want in de Amerikaanse keuken geldt: the bigger, the better!

Maar genoeg geschiedenis. Zoals we zeiden werd de hamburger groot in de Verenigde Staten. En dat bedoelen we letterlijk, want een goede burger is een grote burger. Dat begint al bij het broodje: niks is erger dan dat het sap van je vlees je broodje laat druipen, waardoor het uit elkaar valt. Kies daarom bij voorkeur volkorenbrood, meergranenbrood of gewoon bruin brood dat lekker stevig is en daarom niet snel uit elkaar zal vallen.

Je keuze voor vlees is uiteraard volstrekt een persoonlijke. Vegetariërs zullen hun voorkeur hebben voor een groente- kaas- of sojaburger, terwijl andere liefhebbers de voorkeur geven

aan bijvoorbeeld een kipburger. De traditionele burger is echter gemaakt van rundvlees. Als je voor goed vlees kiest, hoef je het overigens niet eens te kruiden. Een beetje zout is genoeg. Eén tip: zorg dat je het vlees niet te hard aanbakt, anders verbrandt de buitenkant. En snij niet in het vlees, want dan druipt het sap weg.

Groente op je hamburger doen is wederom een kwestie van persoonlijke smaak, maar volgens ons voegt de frisse smaak van sla en een plakje tomaat wel degelijk wat toe. Als je een knapperig blaadje sla op je broodje doet, wordt je burger alleen al van het knapperige een stuk lekkerder. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen! Augurk, ui, ei, kaas of gebakken spek zijn andere extra´s die de burger extra lekker maken.

Als laatste de saus. Vlees kan heerlijk zijn met een licht pikante saus, maar ook sauzen als honingmosterdsaus, knoflooksaus, barbecuesaus of ´gewoon´ mayonaise voldoen. Belangrijk is dat je de saus er kort van tevoren op doet, anders wordt de saus klef of worden je groentes slap. En nu de laatste stap: de burger opeten. Succes!

Cover: Pexels
Foto: Pexels

 

 

You May Also Like

Xapron: leder voor de keukenprins

De keuken? Vrijwel onbekend termijn voor de Whatmatters redactie. Maar stel dat we ons ...

De 4 vuilste zaken die je maar beter niet aanraakt in de gym

Een nieuw jaar? Dat is opnieuw een fitnessabonnement in de hoop dat je het ...

Hosting door Fraai