FACEBOOK-Schandaal: Mark Zuckerbergs opmerkelijkste uitspraken op een rijtje

We kunnen er niet rond…onze Mark (Zuckerberg) zit in nauwe schoentjes na de commotie van zijn Facebook en de gelekte gegevens aan Cambridge Analytica. Zo moest de topman Mark Zuckerberg, zowaar strak in het pak, zelfs verantwoording komen afleggen aan een Amerikaanse Senaatscommissie. Buiten zijn comfortzone, laat dat duidelijk zijn.

Het begon allemaal met excuses en spijt.  “We hebben niet genoeg gedaan om te voorkomen dat onze innovaties worden gebruikt om schade aan te richten,” aldus de CEO van het grootste social network ter wereld. Maar dit was niet alles…deze 5 uitspraken waren alvast het opmerkelijkst.

1. Luistert Facebook mee?

Luisteren de heren bij Facebook ook gesprekken af via de microfoon met als doel gerichte reclame aan te tonen? Het was een gerucht dat al langer de ronde deed. Het was dan ook al een heel aantal gebruikers opgevallen dat ze advertenties kregen voor producten waar ze eerder een gesprek over hadden.
Hoogtijd dus voor de Democraat en Senator Gary Peters om Zuckerberg hier even aan de tand te voelen en op de man af te vragen of het sociale netwerk toegang tot de microfoon heeft. “Nee”. Zuckerberg vertelde dat er alleen toegang tot audio-opnames is zodra een video wordt opgenomen die op Facebook wordt geplaatst. Verder is er geen sprake van toegang tot de microfoon.

2. Volgt Facebook je ook op het web?

Na een Democraat was het nu de beurt aan een Republikeinse senator (Roger Wicker) om te zien of Marks deodorant het zou halen tegen het angstzweet. Zuckerberg wilde in eerste instantie geen antwoord geven en liet uitschijnen er later op te willen terugkomen. Dit was duidelijk niet het antwoord dat de Republikein wou horen en hij vroeg door…uiteindelijk kwam Zuckerberg vertellen dat cookies gebruikt kunnen worden om gebruikers te volgen. Zonder omwegen dus gewoon een ‘JA’

 

3. Heeft iemand dezelfde vragen gesteld aan Apple?

Uiteraard gunden ze de FB-topman ook even zijn rust. Tijdens de pauze liet Mark zijn aantekeningen op tafel liggen en een geniepige journalist kon deze op gevoelige plaat vastleggen. Hieruit bleek dat Zuckerberg een betoog plande over hoe Facebook hetzelfde is als apps op een iPhone. Ook daar wordt er veel data misbruikt en wordt de iPhone gebruiker door Apple hier ook niet op de hoogte wordt gebracht. Een betoog dus om iedereen in Silicon Valley hetzelfde en gelijk te behandelen.
Nochtans is Apple erg streng met persmissies en pakt het misbruik direct aan. Herinner u alvast Uber, deze app nam het scherm van de iPhone op, zelfs wanneer deze niet geopend was. Dat was nodig om kaarten voor de Apple Watch te laten werken. Tim Cook, CEO bij Apple, was hier niet mee opgezet en riep Uber-topman Travis Kalanick zelfs persoonlijk op het matje.

4. Artificial Intelligence in plaats van mensen

Toen aan Mark Zuckerberg de vraag gesteld werd hoe Facebook zijn moderatietools gaat verbeteren, antwoordde de 33-jarige CEO dat er nu al vol ingezet wordt op AI. Kunstmatige intelligentie moet helpen om snel haat- en andere  niet wenselijke berichten van Facebook te weren. Menselijke moderators zijn geen optie (te duur? niet objectief?) Eén probleem, AI heeft zijn nut nog niet kunnen bewijzen.

5. Achterlijke politici

Bon, je hebt daar ook zakkenvullers tussen de Senatoren die niet eens weten wat ze op deze extra commissie kwamen doen. Zo vroeg de republikeinse senator Orrin Hatch zich af hoe Facebook eigenlijk geld verdient als gebruikers niet voor de dienst betalen. Zuckerberg viel bijna van zijn stok (hij zat niet op een stoel) en antwoordde dan maar verbaasd terug… “Senator, we tonen advertenties!”. Een schoolvoorbeeld van politici die geen idee hebben hoe the cyber precies werkt. In de rand werd ook duidelijk dat Facebook ook altijd zal gratis blijven, hoewel de grote baas een betaalde variant nog wel zitten. Concrete plannen zijn er vooralsnog niet…
Wat opviel was dat Zuckerberg verdomd goed wist er zich in veel vragen gewoon uit te lullen. Elke Senator kreeg 4 minuten en met een beetje rond de pot draaien en wat langer nadenken bij het beantwoorden van de vragen waren deze natuurlijk al snel om.
Wordt ongetwijfeld nog vervolgd…

 
Cover: Twitter
 

You May Also Like

Dit is ze! Het nieuwe lief van Leonardo DiCaprio

Voor eventjes toch… Als er één man op aarde rondloopt die tijdens het veranderen ...

Astrid Coppens: 'Astrid, ik wist niet dat je zo'n vuile hoer was!'

Grote bekentenissen gisteren in Gert Late Night. Astrid Coppens had er letterlijk en figuurlijk ...

Hosting door Fraai