Waaghals Mister C. duikt onder in de tunnels van Rijsel op zoek naar goud in het blauwe meer

Veel mensen (vooral grensbewoners) kennen Rijsel niet alleen als de grootste stad in het noorden van Frankrijk, maar ook als een shoppingparadijs dat jaarlijks miljoenen bezoekers ontvangt. Nagenoeg niemand, inclusief de mensen uit Rijsel zelf, weten echter dat er zich onder deze metropool een gigantisch tunnelnetwerk verbergt…met naar schatting 400km aan gangen, tunnels en gaten. Een tunnelnetwerk dat zijn oorsprong kent in de middeleeuwen en waarvan stukken dienst hebben gedaan in iedere veldslag die ooit het noorden heeft geteisterd.

Het spreekt voor zich dat dergelijk complex, geheim, mysterieus en vooral gigantisch verboden…kan rekenen op een volledig pallet aan legendes en histories. Maar eentje steekt er met kop en schouders bovenuit, de legende van de schat van het blauwe meer. Tijdens een veldslag verdween een koerier van de koning met 400.000 marks in goud, om later volledig beschonken in een herberg te worden aangetroffen… zonder goud. Vooraleer hij werd terecht gesteld verklapte hij dat het goud verborgen was nabij een blauw ondergronds meer…Of het goud effectief verborgen werd of eerder gestolen is een goede vraag, het feit blijft wel dat dit wel degelijk heeft plaats gevonden.


Deze legende motiveert een handvol schattenjagers, om met gevaar voor eigen leven, en in de volledige illegaliteit…week in week uit tot diep in de tunnels door te dringen, zoekend naar aanwijzigingen, in de hoop de schat te vinden. Vaak met slechts een zaklamp en een GSM spenderen ze vaak dagen in het complex, hopend het fortuin te vinden.


Wij volgden hen een volledige dag, met een toegang die dusdanig goed verborgen is dat het recht uit een Indiana Jones verhaal kan komen. En wonderwaar…we vonden het blauwe meer… maar vonden we ook de schat?
Voor de eerste maal vertellen ze ook wat hen drijft en hoe ze hier terecht zijn gekomen, voor de camera…


Het volledig geschreven verhaal is hier terug te vinden.
Yours Truly
Mister C.
Dit was een co-productie tussen La vie en C en www.godelina.eu

You May Also Like

absolute-zombies

Whatmatters Vacature: Recruit a zombie

Nooit had ik gedacht om überhaupt ooit IETS positiefs te kunnen schrijven over interimkantoren. ...

Whatmatters Roadtest: Porsche Cayenne S E-Hybrid

Of we onze 3L diesel slurpende Duitser uit München een weekje zouden willen ruilen ...

Whatmatters leert je NAT scheren!

Ga altijd voor nat! Als je je de vraag stelt waarom we nat scheren verkiezen ...

Hosting door Fraai