Whatmatters recenseert: Patser ****

Hooggespannen, dat zijn de verwachtingen als we de derde film van hét regisseursduo van Vlaanderen Adil en Bilal gaan bekijken. Er is op voorhand veel over geschreven en dus werd het de hoogste tijd dat we er met een kritisch oog onder een patserige Gucci-pet wat floes mogen neertellen voor wat popcorn en ons met een paar drarries nestelen in de bloedrode cinemafauteuils.
Plaats van het gebeuren, Antwerpen 2020, oftewel ’t Kiel. Vier jongeren uit de 2020, dromen van een leven als echte patser met snelle, peperdure bolides en vooral bakken geld. Wanneer de kans zich aandient om in plaats van wat ‘shit’ (een woord dat een keer of 1.000 zal terugkomen gedurende de film) een echte cocaïnehandel te beginnen in de hoofdstad der witte lijnen, Antwerpen, is de keuze snel gemaakt. Dat die kans zowaar een hele drugsoorlog ontketent, is een gevolg waar de jongeren niet op hadden gerekend. Intriges, corrupte politiemannen, snuivende magistraten en echte kechs,…soit, seks, drugs & R&B van de bovenste plank dus.


De film zelf is niet inventief of grensverleggend. Adil en Bilal hebben goed opgelet tijdens de les Amerikaanse actiefilms. Een ‘slowmotion’ hier, een ‘reverse’ daar, netjes uitgevoerd volgens de Dikke Van Hollywood, tegelijk de plaats waar de twee heren snel willen zitten! Hoewel hij niet echt inventief is, zijn we wel van minuut 1 geboeid en blijft dit alvast duren tot einde nummer 1. Terwijl iedereen op dat moment zijn jas al genomen had, was er een tof extraatje voorzien…niet plot 1, maar plot 2 ontbond zijn duivels en we kregen een kwartier (?) lang extra Patsergedrag.

Over patsergedrag gesproken, netjes vertaald in de door Matteo Simoni gespeelde rol van een half-Marokkaanse, half-Italiaanse rekel met de naam Adamo. De intensiteit waarmee hij half voorovergebogen aan zijn sigaret staat te lurken, doet zelfs verschillende filmkenners en resencenten denken aan een jonge Al Pacino.
Echte filmkenners zijn we niet en we focussen ons ook niet op de technische details van de film. Wij scoren hem alvast 4/5 omdat we ons geamuseerd hebben en we de jongens hun weg naar Hollywood wel gunnen. Doch, als we eerlijk zijn, vonden we ‘Black’ net iets sterker…

Credits: YouTube/KFD Belgium

You May Also Like

Lindsey Blassieaux, eigenzinnige, spontane en vooral knappe meid!

We kunnen het ons nog levendig herinneren…30 jaar worden. Een legendarisch feestje op de ...

Het Antwerps kantje in model Yana Breugelmans

Wij bij Whatmatters zijn geboren en getogen rekels uit Antwerpen. Door omstandigheden woont de ...

5 dingen die je nooit mag doen met borsten!

Eigenlijk zijn het er zes maar we gaan er vanuit dat de lezers van ...