Whatmatters recenseert: Star Wars: The Last Jedi (***)

[SPOILER ALERT]
Lovende reacties en torenhoge cijfers aan de kassa, ging regisseur Rian Johnson recht in de roos schieten met zijn nieuwe Star Wars: The Last Jedi? Als het van de fans afhangt zeker niet, zo eist een groot deel dat de laatste nieuwe uit de Star Wars saga gewoonweg geschrapt wordt. Daarom gingen wij zelf is een kijkje nemen om te bepalen in welk kamp we zullen plaatsnemen.

In The Last Jedi zet Rey (Daisy Ridley) haar epische reis met Finn, Poe en Jedi-legende Luke Skywalker (Mark Hamill) verder. De op de planeet Ahch-to geïsoleerde Luke kampt ondertussen met een geloofscrisis en wacht tot zijn dagen geteld zijn om zo een einde te maken aan de Jedi-orde. Onder stimulans van Rey neemt Luke haar uiteindelijk toch als Jedi-leerling en kan de orde worden verdergezet. Intussen vechten het verzet en The First Order hun oorlog verder uit. Deze strijd brengt de ganse groep op nieuwe plekken in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad met de allerrijkste wapenhandelaars samen.

Eerst en vooral verdient deze film complimenten voor de visuele effecten. En dan verwijs ik om te beginnen naar de scène waar Rey rug aan rug vecht met Kylo Ren (Adam Driver) tegen de Elite Praetorion Guards van Snoke in het egaal rode decor. Ook staat rood centraal wanneer The First Order kort en metten wil maken met de rebellen. Het gevecht vindt plaats op een zoutvlakte waar we een rode steen hebben die bedekt is met een witte zoutlaag (zie bovenstaande video). Zo evolueert de egaal rode kleur tot een stijl-element, zonder dat we de kleur van bloed ooit te zien krijgen.

Over het script van Rian Johnson zijn de meningen meer verdeeld. Er steekt behoorlijk wat humor in de film zonder dat Jar Jar Binks daarvoor nodig is. Zo heb je de kleine vogeltjes waar Chewbacca mee opgezadeld wordt of tevens de pad-achtige wezentjes op Ahch-To die het niet zo voor Rey hebben. Maar ook kleinere elementen zoals de introductie van Finn (John Boyega) of nog Rey die aan Kylo vraagt een shirt aan te trekken. Deze elementen maken de film luchtiger voor de meer neutrale kijker maar vormen een duidelijk struikelblok voor de die-hard fans. Zo zorgt het nonchalante gebaar van Luke Skywalker nadat hij gefusilleerd wordt door The First Order eerder voor een diepe zucht dan een glimlach op je gezicht.

General Hux, Kylo Ren en Captain Phasma

Wie aan Star Wars denkt, denkt aan Darth Vader, Darth Maul of Graaf Dooku. Het probleem met The Last Jedi is het ontbreken van een duidelijke villian, nochtans heb je met Kylo Ren een meer dan degelijke kandidaat. Je ziet beelden van de jonge Ben Solo als deze zijn helm aan diggelen slaat en een officier even de keel dichtknijpt, maar op geen enkel moment voel je echt dreiging of een zware toedracht van ‘The Dark Side’. Ook figuren als Captain Phasma (Gwendoline Christie) die we allemaal kennen uit Game of Thrones, DJ gespeeld door Benicio Del Toro en General Hux (Domhnall Gleeson) zijn een verspilling van acteertalent door de weinige screentijd.
Wat mij persoonlijk het meeste stoorde in de ondertussen achtste film was de relatieve betekenis van tijd. Terwijl The First Order de rebellen een flink pak slaag geeft, zien we Finn en Rose Tico (Kelly Marie Tran) genieten van de skyline, gevangen genomen worden en uiteindelijk nog wat tijd maken om mishandelde dieren te redden. In al die tijd had The First Order de rebellen al gemakkelijk 4 keer kunnen vernietigen. Dit in combinatie met een afwezigheid van seks, geweld en complexe emoties geeft je het gevoel alsof ze alles voor een jonger publiek gemaakt hebben.
Het verdict? 3/5! Als je The Last Jedi vergelijkt met zijn voorgangers is de kritiek zeker te begrijpen. Het is duidelijk dat de filmmakers steeds een groter publiek willen aanspreken, en dit gaat ten kosten van de authenticiteit. En het is net deze authenticiteit die heilig is voor de Star Wars fan. Desondanks is Star Wars: The Last Jedi zeker geen slechte film als je op zoek bent naar humor en visueel vertier.
Credits: Lukasfilm
 

You May Also Like

8 redenen waarom ZIJ verliefd wordt!

Jáááááááááren onderzoek zijn eraan voorafgegaan. Honderdduizenden thesissen zijn erover neergepend. Tienduizend seksuologen hebben hier ...

10 Seksplaten voor een zwoele plakkerige zomeravond

Het mooie weer de laatste weken zorgt ook voor hogere temperaturen op onze redactie. ...

De Einstein in knapperd Sharon Ravestein

E=MC2 of A2 + B2 = C2…verder gaat onze wetenschappelijke kennis niet. Om maar ...

Hosting door Fraai