Gastblogger Pieter-Jan Liekens over Bitcoin…The present & The Future

Bitcoin, wij hebben het verhaal helemaal gemist. Ons is ooit (jaar of zes geleden) een paar Bitcoins beloofd in ruil voor een paar oude vinyl-platen maar aangezien wij onze collectie niet (in onze ogen) gratis wilde weggeven, hebben we helaas voor ons, gepast. Niettegenstaande onze interesse ondertussen, veel te laat, gewekt is, en we afgelopen week er een artikeltje aan spendeerden, bleken we toch niet zo goed op de hoogte te zijn en maakten we hier en daar een foutje. Slechte bronnen, zeg maar. Pieter-Jan Liekens, gastblogger, schoot ons te hulp en we geven hem dan ook alle ruimte om iets meer te vertellen over Bitcoins. Bij deze…


Op het tijdstip van dit schrijven keldert de Bitcoin koers. Na redelijk wat media-aandacht zat de prijs van 1 Bitcoin (BTC) in de richting van de 20,000 dollar (USD). Met de hoogste piek op 16 december waar er 19 343,04 dollar werd afgetikt voor 1 BTC. Deze all time high (ATH) deed heel wat ogen draaien. De schrik om niet mee te dingen naar dit virtuele succes, ook wel fear of missing out (FOMO), zorgde na de media-aandacht dat de gigantische bubble nog groter werd. Ook in België kreeg Bitcoin recent heel wat aandacht op de nationale TV. Vele analisten vrezen voor een crash, maar voorlopig worden alle zogenaamde dipjes in de prijs steevast opgevangen door nieuwe kopers. Hoewel…vannacht daalde de koers ineens tot ‘slechts’ 12 000 USD. Sommige analisten zien het als een correctie, of als een Christmas Discount. Wij noemen het voorlopig Red Friday. De bubble wordt vaak vergeleken met die van de dotcom crash in 2001.

In de Bitcoin en crypto-scene zijn er al een aantal millennials die het potentieel zagen en kochten na een jaartje hun eerste Lamborgini

Om je een voorbeeld te geven…wie vorig jaar 1 bitcoin kocht, betaalde er 780 USD voor. Ondertussen is deze met meer dan 2000% gestegen. In de Bitcoin en crypto-scene zijn er al een aantal millennials die het potentieel zagen en kochten na een jaartje hun eerste Lamborgini of gigantisch huis. To the moon and beyond!

De duurste pizza-transactie ooit

Om het nut en de eenvoud van de Bitcoins te tonen, stelde een van de “early adapters” voor om in ruil voor 10.000 Bitcoins hem 2 pizza’s te laten brengen. De transactie was geslaagd. Even later postte hij zijn succes op het forum. De 2 heerlijke pizza’s werden aan zijn deur geleverd en smaakten hem goed. De totale waarde van deze 10.000 Bitcoins was op dat moment 41 dollar ofwel 34,51 euro waard. Op het moment van dit schrijven is deze transactie letterlijk legendarisch geworden. Had hij de 10,000 Bitcoins bijgehouden, was hij nu multimiljonair geweest. Op het moment van dit schrijven waren de Bitcoins 140.000.000 (lees, honderd veertig miljoen) euro waard.

Wat is nu die Bitcoin?

Bitcoin werd opgericht door Satoshi Nakomoto, een mysterieuze figuur wiens identiteit tot op vandaag nog onbekend is. Kort na de oprichting van zijn intern forum waarin het protocol geprogrammeerd werd door enkele crypto hippies verdween hij van de aardbol.

Bitcoin is zo’n beetje de gateway coin in de cryptocurrency. Ondertussen zijn er meer dan 1371 virtuele varianten op de Bitcoin, elk met een eigen waarde en of doel. De motivatie achter deze virtuele munteenheid kwam na een enorme beurscrash in 2008. Als antwoord op de grootste financiële crash werd een zogenaamde “whitepaper” gereleased, welke een antwoord gaf op een prangende vraag. Waar kunnen we waarde stockeren wanneer het financieel systeem in mekaar stort? Het internet…en zo werd deze nieuwe vorm van geld “e-cash” in het leven geroepen.

De motivatie achter deze virtuele munteenheid kwam na een enorme beurscrash in 2008

Bitcoin is in weze een “Peer to peer” elektronisch cash systeem. De achterliggende technologie is de “blockchain”. Deze is te vergelijken met een database, Excel-lijst waarvan iedereen op elk moment dezelfde versie heeft. De zogenaamde “ledger”. Bitcoins zelf worden opgeslagen in zogenaamde wallets via “public addresses”. Deze kan je raadplegen om de waarde van een portfolio te bekijken. Zelf ben je ook eigenaar van een soort “private key” vergelijkbaar met een lange pincode. Enkel met de combinatie van deze 2 kan je een transactie op het network uitsturen. Deze transacties worden gevalideerd door alle computers op het network. Zodra deze goedgekeurd is, wordt de transactie toegevoegd aan de blockchain.  In het verleden waren er reeds veel probeersels, maar geen van hun had de kracht om betalingen met bankkaarten te vervangen. Digital cash.

Grote bedrijven zoals Apple probeerden dit ook reeds, denk maar aan Apple Pay. Maar zoals jullie weten kent dit nog geen gigantisch succes.

Een Bitcoin versturen is zo simpel als het scannen van een QR code en ingeven van het bedrag. Vervolgens klik je op versturen en “tada”. The internet money is now on it’s way…De transactie wordt gevalideerd en even later verschijnen de coins bij de andere persoon. Of dat was toch de bedoeling. Op dit moment is het netwerk “verstropt”…te wijten aan de immens toenemende interesse en stijging in het aantal transacties.

Bitcoins minen

Om transacties te valideren op het netwerk moet je een Bitcoin-node runnen. Deze software haalt, de gedecentraliseerde database met alle transacties op. Deze bevat alle gevalideerde transacties in de blockchain ofwel ledger. Om het valideren van transacties te belonen wordt er om de zoveel tijd een gedeelte Bitcoins vrijgegeven aan de snelste miner. Deze miner moet naast het bundelen van de transacties ook  steeds moeilijkere wiskundige berekeningen uitvoeren. In de beginjaren van Bitcoin kon je met huis-tuin en keuken apparatuur, de processor van je computer deze sommetjes oplossen. Later werden dit grafische kaarten de zogenaamde GPU’s.  Kort daarop werd er specifieke hardware ontwikkeld: De ASICS die voor niets anders gebruikt kunnen worden dan deze sommetjes op te lossen. Ondertussen zijn de berekeningen zodanig complex dat het meer energie kost om de complexe sommen op te lossen dan de Bitcoins die je ervoor krijgt waard zijn.

Bitcoin was de manier om op een een volledige anomieme manier deze dubieuze deals te sluiten

Bitcoin en criminaliteit

Via anonieme browsers zoals “Tor” kon je op het “darknet” – het duistere gedeelte van het internet waar alle illegaliteit heerst – betreden. Deze browser zorgde ervoor dat je volledig anoniem op het web kon surfen. Op het darkweb domineert een website de volledige illegale handel: de Silk road. Een soort kruising tussen E-bay, Craigslist en Amazon waar je alle illegale zaken en diensten op kon bestellen. Gaande van wat drugs (cocaïne, marihuana, …), wapens, tot diensten zoals een hitman die een persoon naar keuze omlegt. De Bitcoin was de manier om op een een volledige anomieme manier deze dubieuze deals te sluiten. De Silkroad werd opgerold en Bitcoin kreeg door de aandacht in de media ook een slechte naam.

Grote sommen geld kunnen van eender welke plaats op de wereld naar een andere plaats in een mum van tijd versluisd. Dit zonder complexe structuren zoals creditcards, beveilingscodes, wachttijden of controles van banken en of overheden.

Mijn visie: Steek er nooit meer geld in dan je bereid bent om te verliezen.

Zijn we laat om In Bitcoin te investeren?

Eerst en vooral zou ik duidelijk willen maken dat je beleggingsadvies nooit mag baseren op een enkel artikel op het internet. Doe steeds je onderzoek. Succes in het verleden is bovendien geen graadmeter voor toekomstig success.

Mijn visie: Steek er nooit meer geld in dan je bereid bent om te verliezen. Zo voorkom je dat je dagenlang gekluisterd raakt aan apps zoals “blockfolio” om de waarde van je assets te bekijken. Als dit het geval is, heb je er wellicht teveel geld in gestoken.

Wees ook erg voorzichtig met het zogenaamde traden. De gemiddelde beurstrader kent een financiële opleiding, bachelor, master of universitair en trade dagelijks op zogenaamde beurskoerzen / commodities zoals de prijs van ruwe olie, goud, zilver en andere. Zij maken maandelijks een rendement mogelijk van een aantal percentages. Indien je deze weg wil inslaan, moet je bereid zijn om van een kale reis thuis te komen. Het zogenaamde “margin” trading zorgt ervoor dat je kan traden met geld dat niet het uwe is. Uiteraard moet je deze verliezen wel ophoesten zodra je hier een grote flater mee begaat.

Let erop dat je geld uit de cryptowereld halen erg moeilijk is. Transacties in Bitcoin zijn namelijk erg duur. Je betaalt een hoge fee op basis van het netwerk. Exchanges vragen je geld voor het openen en sluiten van bepaalde posities en vaak komen er ook bepaalde fees bij kijken om het geld terug op je rekening te laten storten. Tot slot is de regelgeving mbt de inkomsten die vanuit crypto gehaald wordt onderhevig aan belasting. De volledige regelgeving in België is nog onduidelijk maar er ligt alvast een wetsvoorstel klaar dat 33% van de winsten zal belasten!

HODL

HODL of wel hold for long time. Deze verspreking op het internet werd legendarisch. De strategie zegt dat het beter is om in te kopen en de coins lang bij te houden dan elke keer te verkopen wanneer de waarde in mekaar zakt, om dan vervolgens opnieuw in te kopen. In de “meme” wereld waren er reeds t-shirts over gemaakt en op fora’s zoals Reddit en 4Chan zie je regelmatig posts terugkomen waarin ze deze strategie beamen. Deze strategie kende groot succes voor een klein aantal mensen.

Hoe koop ik Bitcoins

De meest toegangkelijke manier om Bitcoins of andere coins te kopen zoals Litecoin, Ethereum en Bitcoin Cash is op dit moment via coinbase met behulp van een storting of creditcard. Je kan ze ook kopen op exchanges zoals Gdax, Poloniex, Kraken,… . Vanaf een bepaald bedrag moet je jouw persoonlijk gegevens bekend maken (identiteitscontrole).

Bitcoins waarde is helaas volledig uit de lucht gegrepen en volledig gebaseerd op speculatie

Let erop dat dit niet jouw Bitcoins zijn als je ze aankoopt op een exchange. Gaat bij wijze van spreken, morgen de website plat. Dan ben je dus letterlijk al het geld kwijt dat erop staat. Nadat je de coins aankoopt kan je deze best overzetten op een hardware wallet op je gsm toestel of laptop of op een fysieke dragger zoals de Ledger of Trezor. Nog veiliger is om de Bitcoins door te sturen naar een “Paper Wallet”. Een privaat adres gegenereerd op een computer dat niet met het internet verbonden is. Bewaar ook je private keys goed, en deel ze nooit, maar dan ook letterlijk nooit met anderen.

Hoe is de waarde van Bitcoin bepaald?

Bitcoins waarde is helaas volledig uit de lucht gegrepen en volledig gebaseerd op speculatie. De intrinsieke waarde van de technologie ligt namelijk veel lager dan de waarde die de nieuwe technologie toevoegt aan de financiële en economische sector.  De code is “open source”. Iedereen zou dus het zogenaamde protocol kunnen kopiëren. De waarde hangt dus nauw samen met de speculatie op beurzen. Letterlijk “wat de zot er voor geeft”. Want zolang Bitcoin gemined wordt en er transacties gedaan worden in Bitcoin, blijft het een bepaalde waarde hebben.

Het wilde westen van het internet

Op dit moment kan je Bitcoin kopen op verschillende exchanges maar ook lokaal via sites. Deze exchanges “traden” op basis van vraag en aanbod de zogenaamde bid en ask prijzen en bepalen zo de waarde van een enkele Bitcoin.

De exchanges worden hard gemanipuleerd. Grote spelers ook wel “whales” genoemd, met erg veel geld verspreiden geruchten (FUD) over “de nieuwe Bitcoin” of proberen op andere manieren de markt te manipuleren. Gereguleerde exchanges proberen met de negatieve of positieve koers hun voordeel te halen met zogenaamde Futures.  Bepaalde praktijken die illegaal zijn op gereguleerde beurzen en waar je letterlijk menige jaren voor achter de tralies kan spenderen, zijn hier nog steevast aanwezig. Letterlijk, het wilde westen. De grote variaties in de prijs worden ook versterkt doordat er om de zo veel tijd “exchanges” of “cloud mining services” gehackt worden. Met als gevolg een hoop mensen die een berg geld kwijtraken. Indien je hier meer info over wil, moet je zeker eens pump and dump Googlen of Mt. Gox. De exchange waarvan de eigenaar plots met alle Bitcoins ging lopen. Wil je het helemaal krijgen moet je op Twitter eens zoeken naar de naam Bitfinixed.

Over Pieter-Jan
Pieter-Jan Liekens is een marketer, e-commerce freak en IT-geek die zich ook onder de crypto-enthousiasts mag beschouwen. De komende weken schrijft hij een aantal gast-blog artikels over een van de laatste rage’s op het internet, Bitcoin

*Let erop dat dit geen investeringsadvies is. Indien je van plan bent Bitcoins aan te kopen via Coinbase mag je dit altijd doen via volgende link: bij minimum besteding van 100 USD krijg jij en ik elk 8 euro aan BTC gestort bij op je Coinbase wallet.

Credits: Reddit

You May Also Like

Het einde van de hipster

Bij whatmatters staan we voor heel veel open en ook ‘hipsters’ waren altijd welkom ...

Snel je wijn koelen?

Een brandende zomerdag vandaag, snakken van de dorst en verlangen naar wijn: wie kent ...

Hosting door Fraai