Achter de schermen bij fotograaf Filip Moerman

Potverdekke, in snelheid gepakt! Geloof me, dat gebeurt niet veel op onze redactie. Nadat wij onlangs contact hadden met fotograaf Filip Moerman om samen met hem eens een blik achter zijn schermen te krijgen, dachten we een hoofdvogel te hebben afgeschoten. Spijtig genoeg zijn er Nederlandse spionnen, hier in de vorm van FHM Magazine, die ons net iets voor waren en heel het repertoire van deze man bejubelt en op het net plaatste. Duizenden likes verder weze het hem gegund! Maar wat FHM niet heeft en wij dan weer wel, is ook een gesprek met deze man! “Eat that Holland”, we snappen het enigszins wel, de prijzen van de benzine staan dan ook op een recordhoogte. Maar daar trekken wij ons niks van aan, zeker niet als je kijkt naar welk materiaal wij nu gaan kijken…

Dag Filip, vertel eens kort even wie je bent?
Een goedlachse echtgenoot, papa van 2 superkids, waarvan zijn leven in teken van fotografie staat!
Hoelang ben je al bezig als fotograaf?
Ongeveer 6 jaar, waarvan 1 jaar in zeflstandig bijberoep.

Nog niet zo lang ‘echt’ dus terwijl wij al sinds ons begin, twee jaar geleden, dikwijls de naam Moerman zagen voorbijflitsen als we modellen interviewden…niet slecht! Waarom ben je er eigenlijk mee begonnen?
Leuke anekdote…Zes jaar geleden was ik op reis in Tenerife. Tijdens een avondwandeling zag ik op de boulevard elke 100 meter ofzo een kraampje staan waar ze fotocamera’s verkochten aan veeeel te goedkope prijzen. Bleken toestellen van niet al te beste kwaliteit te zijn. Enfin, dan toch maar 1 gekocht in een bonafide winkel, een Nikon D90. Na de eerste dagen wist ik het. Dààr wil ik iets mee mee doen…en kijk, hier zijn we dan.

Waar verschil jij van anderen?
Een shoot bij mij is chill, en dat meen ik. Als een model ontspannen is, en er kan gegrapt worden, vertaalt zich dat in veel betere resultaten. Bij mij geen snel-snel-snel-toestanden. Ik sta er meer en meer voor gekend om er mijn tijd voor te nemen. Dat is mooi meegenomen voor beginnende modellen. Dat was ook de insteek toen ik als scout en testfotograaf voor Jackie Lee aan de slag kon. No stress!
Voorts blijk ik een eigen stijl te hebben (lol), die zich typeert in de indoor, glamour. Ik maak gebruik van het bestaande licht. Naturel zeg maar. Een fantastisch model heeft het ooit omschreven als : “zinnenprikkelend maar toch vrouwvriendelijk”. Oordeel zelf maar! 😉

We zijn volop bezig! Blijft het bij indoor, glamour?
Nu begin ik ook meer fashion te doen, ook die modellen vinden hun weg meer meer naar me!
Je gaf aan dat het een bijberoep is…van leven kan dus voorlopig nog niet?
Ik heb nog een andere job, maar het loopt elk jaar beter bij de fotografie. Het is al veel meer een leven op zich dan een hobby.

Als fotograaf gebruik je social media als uithangbord. Hoe belangrijk is dit voor u?
Het is en blijft de meest efficiënte manier om je werk tentoon te stellen.
Social media kan zowel hard als hartverwarmend zijn. Wat is de meest opvallende reactie die je ooit op of van een shoot hebt gekregen?
Toen ik een foto had gepost van Marie Molenaers (supertalent en internationaal model) in een Facebookgroep. Daar zaten grote namen bij uit de industrie, echt kraks. Plots stond er een positieve remark van Jean Noir en Peter Muller en Neil Snape. Zoiets doet wel deugd ja.

We voelen ons een beetje leek maar het zal ongetwijfeld kicken zijn geweest! Je liet al verstaan een vrouw te hebben. Wat vindt zij ervan dat je zoveel mooie dames moogt shooten?
Ik heb een zeer begrijpende vrouw, “I’m not kidding“, ik heb de beste vrouw ter wereld. Het is ook een vertrouwenskwestie, als ik ’s avonds thuis kom van een shoot kijkt ze mee naar het geshoot materiaal. Totale transparantie. Naast mijn steun is ze ook mijn criticaster en tweede paar ogen.
Wie is de bekendste persoon die je tot nu toe hebt mogen shooten?
Definieer bekend… 🙂

Tgoh…in het wereldje der modellen? Bv’s?
Stephanie Geldhof, onze nationale inzending voor Miss Universe vorig jaar, of Pommeline Tillière. 400 CC humor! :p Bekendheid is een relatief begrip. Het moet vooral klikken op persoonlijk niveau. Dan pas creeer je magic.
Ok, over magic gesproken dan…wat was de tofste en meest memorabele shoot tot nu toe?
Lynneke van de heuvel was het eerste fulltime model die me een echte kans heeft gegeven, so thanks again for that. Dat blijft wel hangen, die eerste keer 😉 . Maar meest memorabel zal toch met een van mijn favo-rie-te modellen zijn, Charlotte Postiaux (vijf shoots alreeds en model bij Dominique Models), we waren nog maar net bezig met de shoot en na tien fotos ofzo werd ze zo euforisch bij het zien van de foto’s dat ze zo goed als aan het wenen was van geluk. een welgemeende knuffel was mijn dank en we hebben een eerste kickass shoot gedaan.

Je raakt er zowaar zelf euforisch van..mooi, die passie! Wat maakt voor jou eigenlijk de perfecte foto?
Die moet nog gemaakt worden 🙂
Kvoel hier een ambitieus plan! Over plannen gesproken, met welk model zou je heel graag eens samenwerken?
Heb je nog een uurtje? 🙂

Twee ook!
Nee, serieus, los van de hele modellencrew van Victoria’s Secret bijvoorbeeld, staan er nog twee op een haalbare wishlist, waarvan er binnenkort een zal doorgaan, Titziana Di Garbo en Camille Rochet. Maar als ik luidop moet dromen, Alexis Ren ofzo, Ah, er zijn zo onge-loof-lijk veel goeie modellen te shooten, het is een kwestie van tijd en blijven groeien…en een beetje geluk…
VS Angels, Alexis Ren…tgoh…ze antwoorden voorlopig (Op Doutzen Kroes na die haar collectie bij Hunkemöller in de kijker wou zetten) ook niet. Heb je wat essentiële tips voor beginnende modellen? Wat wil je hen als scout zeker nog meegeven?
Denk na, doe research met wie je wil werken, hou vol, wees realistisch, omring je met de juiste mensen, maar bovenal: blijf met je voetjes op de grond en blaas nooit van de hoge toren dat je té goed bent, zelfs niet als je hoge toppen scheert. Iedereen is ergens als newbee begonnen. Er zijn er af en toe die gaan zweven en air verkopen, jammer. Als nuchtere West-Vlaming wringt dat soms een keer. Eenvoud siert weet je én het maakt je al mens zoveel nog mooier!

Bam! Er los op! Welk cliché dat over modellen bestaat klopt echt?
Mag ik hier voor mijn joker inzetten? 🙂
Allez dan! Uw enige joker bij deze opgebruikt! Wat zijn je verdere ambities naar de toekomst toe?
Ik ben samen al enkele maanden aan het partneren met Kim Braekevelt van Pixie Concept om een eigen magazine samen te stellen. Dat is de voorbode van een veel groter concept, een soort creatief bureau. Het concept zoals wij het uitgedacht hebben bestaat voor zover we weten nog niet in Belgie, dus we gaan nog niet té veel in onze kaarten laten kijken. Laat ons binnen een jaar afspreken en zien wat er al klaar is. Voorts wil ik blijven groeien als fotograaf en goeie naam verder uitbouwen.

Wie weet komen er nog een partnership met Whatmatters bovenop! In ieder geval succes met alles wat je onderneemt! Wij blijven het alvast volgen via Facebook of de site! Geniet met volle teugen van de kerstdagen en laat ons in 2018 nog meer moois zien! You May Also Like

Amber Heard, de jongedame die wel topless op Instagram mag

Werken met twee maten en gewichten… Eerlijk? We kunnen al niet meer tellen hoeveel ...

Belgische trots Nafi Thiam gezicht in gloednieuwe campagne Nike

Moeten we jullie Nafissatou Thiam nog voorstellen? Onze Olympische en Wereldkampioene Zevenkamp is onze ...

Vlaamse Pareltjes XLI: Natalia Stru

Vlaanderen boven… Neen, wij hebben het niet over politiek, daar zijn andere magazines voor ...

Hosting door Fraai