Whatmatters recenseert: Le Fidèle (***1/2)

Een kort marktonderzoek naar onze lezers gaf ons nieuwe inzichten. Wat ontbrak er nog op uw (we mogen dromen) favoriete (mannen)site? Juist, film! Het klopt dat wij geen bioscoopgangers zijn en dat wij de uitnodigingen hier dikwijls aan de kant gooiden maar vanaf nu komt hier verandering in. Samen met onze nieuwe redacteur Louis, die zal instaan voor onze film- en muziekrubriek, waren we te gast op de avant-première van ‘Le Fidèle’, de derde langspeelfilm van Michaël R. Roskam én gelijk de officiële Belgische inzending voor de Oscarcategorie Niet-Engelstalige Film. 

In Le Fidèle speelt Matthias Schoenaerts aan de zijde van de knappe Franse actrice, en niet vies van een streep naakt, Adèle Exarchopoulos. Filmkenners zullen ze nog wel kennen van haar rol in de Gouden Palmwinnaar La vie d’Adèle. Verder maken ook Sam Louwyck en Stefaan Degand hun opwachting in dit 130 minuten durend romantisch misdaaddrama.

Het verhaal
Het is liefde op het eerste gezicht tussen de raadselachtige Gino “Gigi” Vanoirbeek en de beloftevolle racepilote Bénédicte “Bibi” Delhany. Maar Gigi draagt een geheim met zich mee. Hoe meer hij dit probeert te verbergen, hoe dieper hij in de problemen verzeild geraakt en hoe zwaarder hun liefde op de proef wordt gesteld. Gigi zal moeten kiezen. En Bibi ook. Maar hoe lang kan je vechten voor iets dat misschien al lang verloren is?

Wat vonden wij?
Zonder meer een goede film. Maar of hij potten gaat breken en richting Oscar zal gaan, durven we sterk te betwijfelen. Schoenaerts krijgt met ‘Gigi’ minder kans om zijn personage uit te werken zoals hij dat deed in ‘Rundskop‘ of ‘De rouille et d’os’. Bijkomend is dat Matthias in die laatste film de romantiek en passie met een actrice vol Franse schoonheid al eens eerder succesvol verkende. Het nieuwe was er dus wat af en dat maakt het hier allemaal gewoon wat minder spectaculair…of we zijn verwend geweest in het verleden, dat kan ook natuurlijk.

Het verhaal zelf is wat afstandelijk en komt wat kabbelend op gang om na een uur in hoge versnelling te denderen naar het einde. Zonder spoilers weg te geven, een merkwaardig en misschien wel typisch Roskam, einde. Hoewel we Matthias en Adèle een ijzersterke en geloofwaardige prestatie zien neerzetten, maakt het verhaal op zich niet zoveel los. Hoewel de nodige seks, vurig verlangen, extreem gevaar en passie de relatie tussen de twee protagonisten typeren, raakten wij niet helemaal betrokken bij het lot van het koppel.

Roskam laat met deze film wel zijn mogelijkheden zien. Fotografie, belichting, de keuze van Schoenaerts en Exarchopoulos die uitstekend acteerwerk leverden en de voor een Belgische film zeer sterke actiescènes laten zien dat hij een krak in zijn vak is. Wij geven hem alvast  ***+1/2. Eens zien of ‘It’, de volgende film op onze agenda, komende week beter scoort.

Volgende week: ‘It’

Foto’s: Trailer YouTube

Tags:

Dit vind je misschien ook leuk

Game of Thrones VIII komt met gruwelijke gevechtsscène die 55 filmdagen kostte

Eerder moesten we de fans van Game of Thrones al wat teleurstellen. Voor het ...

Daar zijn ze weer: de sokken met eindejaar!

Omdat we toch volop in de periode van eindejaarsgeschenken zitten en sokken met stip ...

Lea Martini's droom komt uit! Succesvol de pornoindustrie in!

Het blijft vooralsnog taboe. Iedereen kijkt, niemand geeft het toe. En dan hebben we ...

Hosting door Fraai