Achter de lens met fotograaf Stefan Alen

Recent kozen we nog het Schatje van Zolder op Whatmatters. Uiteraard waren wij zelf die beelden niet gaan schieten. Nee, achter de camera zijn we een drama, het is voor de camera dat we stralen. We lieten het schietwerk dan ook met plezier aan Acqua&Sapone over. We horen jullie al denken: wie? Wel, dat zullen we in het onderstaande artikel eens even grondig uit de doeken doen. Want een Stefan vertrokken is, dan is er geen houden meer aan. Houd jullie vast voor het verhaal van deze gepassioneerde hobbyfotograaf, wiens foto’s jullie ongetwijfeld nog op Whatmatters zullen zien verschijnen. Enjoy!

Stefan, laat je artistieke zelf gaan, wie ben je?

Signalement: biologisch gezien een oudere grijze man, maar tussen mijn oren nog steeds een dynamische, leergierige en ondernemende veelvraat. Naast mijn vak, waarover we het hier niet zullen hebben, ben ik een zeer gedreven fotograaf, weliswaar een hobby-fotograaf, maar dan in de goede zin van het woord. Ik probeer namelijk de fotografie zo goed mogelijk te beoefenen en dat omhelst zowel de beheersing van de camera’s als de postproductie nadien. Tijdens de opnames ben ik een veel-shooter en een snel-shooter. Het is geen uitzondering dat ik na een shoot van 3 uur met 2000 beelden naar huis komt. De shoots zijn steeds impulsief, geen strak schema gepland maar inspelend op wat het model aan kleding meegebracht heeft, maar ook aan het weer, de omgeving, een plots opduikend idee,….

Had ik jullie trouwens mijn naam al meegegeven? Stefan Alen alias Acqua&Sapone.

Euh ok Stefan, één ding hebben we alvast gemeen, dat veel schieten, snel dat laten we in het midden… Vanwaar de bijzondere naam Acqua&Sapone?

Neen, dat is geen wasproduct. Het is de naam die ik voor mijn website en een beetje als nickname gekozen heb. Het idee is ontstaan uit mijn voorliefde voor Italië en alles wat Italiaans is. Naast al de andere mooie en lekkere Italiaanse dingen is dat de Italiaanse taal, die ik 10 jaar gestudeerd heb in avondschool. Daar leerde ik op zeker ogenblik een leuk Italiaans gezegde: “una ragazza acqua e sapone” en dat zegt men van een meisje dat alleen water en zeep als make-up gebruikt. Een natuurlijke schoonheid. En dat probeer ik in mijn fotografie ook te bereiken maar in de modelfotografie is dat niet steeds evident.

Buiten de fotografie ook niet Stefan, hoe dikwijls wij ons niet mispakt hebben. Hoe ben je overigens met fotografie begonnen?

Ik ben 40 jaar geleden met analoge fotografie begonnen, zelf ontwikkelen en vergroten, zelf afdrukken, uren in de Doka. Camera in die tijd: Olympus OM 2 spot/program voor de kenners.

Met de opkomst van de digitale pocket camera’s, de opgroeiende kinderen en het werk kwam de uitoefening van de fotografie op een laag pitje, maar de interesse bleef sluimerend bestaan.

Een vijftal jaren geleden plots terug een camera gekocht en het wagentje was aan het rollen: de instapcamera werd al snel een full frame, en nadien een nieuwere en betere, etc…. Dat waren allemaal Nikons, tot mijn grote tevredenheid. Begin dit jaar ben ik dan teruggekeerd naar Olympus, de OM-D E-M1 MarkII, het huidige vlaggenschip van dat merk. Nu gebruik ik beide merken naast elkaar want ze vullen mekaar perfect aan.

Stefan, vriend ons ben je kwijt, maar de kenners zullen ongetwijfeld likkebaarden. Wat we wel willen weten, waarom modellen deugniet?

Omdat een vrouw nog steeds het mooiste is wat er op aarde rondloopt, al is niet iedereen het daarmee eens. Maar gelukkig verschillen de smaken. Kijk naar al de kunstvormen doorheen de eeuwen, vrouwen hebben de kunstenaars altijd geïnspireerd. Ik heb nu ook een paar modellen die ik mijn Muze durf te noemen.

Jens, heb jij een Muze? Soit Stefan, ben je ook nog met andere fotografie bezig?

Je kan modelfotografie op verschillende wijzen bedrijven: beauty, fashion, maar daarnaast is er ook het artistiek naakt. En dat is eigenlijk mijn grootste streven, mijn eigenlijke passie. De puurheid en de eenvoud van een beeld en hoe moeilijk het is om dat te bereiken. Maar leven is voortdurend bijleren en zich proberen te verbeteren.

Naast modelfotografie ben ik ook een paar maal mee geweest om een woestijnrally in beeld te brengen, dat is ook heel tof om te doen. Maar ik kan even gefascineerd zijn door de schoonheid van onze inlandse orchideeën en die met macrofotografie proberen vast te leggen.

Bon, wij noteren Stefan is fan van artistiek naakt, waar we dan wel weer volkomen begrijpen. Waar haal je als fotograaf het meeste voldoening uit?

Algemeen gesproken in de modelfotografie doet het mij steeds veel plezier als ik dankbaarheid en respect van een model ervaar als de foto’s afgeleverd zijn. Dat is echter niet steeds vanzelfsprekend.

In de artistieke fotografie staan de modellen heel anders ten opzichte van de afgewerkte foto: ze bekijken het resultaat als een totaal beeld en ze kijken niet naar zichzelf als naar een portretfoto. Ze maken deel uit van het beeld en hebben een functie in het beeld maar zij zijn niet het onderwerp.

Jens, misschien moeten wij ons ook artistiek naakt laten portreteren? Wat denk je? Stefan , op welke reportage ben je het meest trots?

Op mijn website www.acquaesapone.be staat heel wat persoonlijk werk onder het tabblad ‘Series’. Ik werk dan ook graag met series foto’s, die een beetje een verhaal vertellen of die verschillende aspecten van een model en een fotoshoot vertonen. Onder dat tabblad vind je de shoots waarmee ik een speciale band heb. Vaak zijn het naakten of bedekt naakt en niet alle modellen zijn daarvoor te vinden. Bij deze een oproep! Ik heb ook in 2016 deelgenomen aan een groepstentoonstelling en we gaan dat verder zetten in oktober 2017 in Herk de Stad.

Aan alle vrouwen die uit de kleren willen één adres: Stefan! Iets anders Stefan, hoe herken je een goede fotograaf?

Wie is een goede fotograaf, wie is een goed model, wie is een goede wielrenner of voetballer, wie is een goede vader? Ik zal de vraag omgekeerd beantwoorden: wie is een goed model? Voor mij is het een goed model als ik er een klik mee heb, als je mekaar aanvoelt en dan merk ik heel vaak tijdens een shoot dat ik de opmerking maak:”dat wou ik nu net vragen” en dat het model de pose of de expressie al spontaan aangenomen heeft.

Moeder waarom leven wij? Soit, hoe vind je je modellen?

Ik moet zeggen dat dat de laatste tijd erg vlot gaat, meer en meer komen modellen aankloppen voor een shoot.

Jens, bij Stefan kloppen ze aan en wij moeten heel het internet afstropen voor onze interviews. De wereld is niet fair? Nog even een stiekeme tussen ons Stefan, wie is je favoriete model?

Meerderen, maar ik zou misschien bepaalde modellen teleurstellen als ik iemand zou vergeten. Ik denk dat de modellen ook wel voelen of het klikt of niet.

Tsssss, precies een CD&V’er! Als allerlaatste dan, wat wil je nog bereiken Stefan?

Ik zou graag beginnen met opleidingen te geven over fotografie in zijn verschillende aspecten, zowel het leren kennen van de mogelijkheden van je camera en de verschillende instellingen, of betere opnames maken zelfs met je smartphone of verder doorgedreven aspecten van postproductie. We zullen wel zien in de toekomst wat op mijn pad komt.

Jens, dat is iets voor jou jongen! Kan je naast het gelul met de dames ook nog plaatsjes schieten. Stefan bedankt en waar kan ik hem inschrijven?

Het werk van Stefan ontdekken? Dat kan je op zijn site, Tumblr en Instagram. Contacteer hem gerust als je model wil staan!

You May Also Like

Eindelijk…prijs Polestar 2 is gekend

Legt hij het vuur aan de schenen van de Tesla Model 3? Juni 2020, ...

Van het Instagram-account van Kara Del Toro wordt jouw vriendin niet vrolijk

Een juweeltje… Als de 26-jarige Kara Del Toro zichzelf al @karajewelll op instagram noemt, ...

Hoe zou het zijn met… Stéfani Bosschaerts?

Erg goed blijkbaar! Exact vier jaar geleden kwamen we voor het eerst in contact ...

Hosting door Fraai