Games worden werkelijkheid met VR

Virtual Reality is de perfecte manier om te ontsnappen aan het saaie dagelijkse leven. Met de komst van VR, AI en AR komt de digitale wereld angstaanjagend dichtbij. Deze bestaande technieken krijgen steeds nieuwere toepassingen. Bijvoorbeeld door pakken met haptische feedback en uitbreidingen voor de bestaande VR bril. In het volgende artikel lees je over de vijf trends die we mogen verwachten. Een ding is zeker: met het koude najaar voor de deur gaan we ons geen seconde vervelen. Met de juiste gear waan je je in no time op een tropisch oord of in een spannend level van je favoriete FPS.

Voelbare actie

Gamers van het eerste uur zijn sceptisch over de toepassingen van VR, maar dankzij de toenemende kwaliteit worden ze toch nieuwsgierig. Bovendien wordt een game door het toevoegen van nieuwe dimensies een compleet nieuwe ervaring. Het gaat niet langer alleen maar om de visuele eigenschappen van een game: dankzij VR maak je van top tot teen deel uit van de spannendste games. Dit gebeurt onder andere door de actie voelbaar te maken. Een voorbeeld hiervan is de Tesla Suit. Een speciaal ontwikkeld pak dat het mogelijk maakt om de beweging en actie in je game daadwerkelijk zelf te voelen. Dit gebeurt door het gebruik van geluid, trillingen, druk en kinetische energie. Deze vormen samen de beeldvorming van de wereld om je heen. Een voordelig alternatief is het Kickstarter-project E-Skin. De drager van dit shirt wordt zelf de controller, doordat de bewegingen van het lichaam worden omgezet in actie.

teslasuit

Mixed reality

Een tweede toepassing die we steeds meer zien is het gebruik van hologrammen. Dit uit zich in Augmented Reality (denk aan Pokémon Go) of een Microsoft Hololens bril. Deze leggen beide speciale layers over de echte wereld om ons heen, waardoor een nieuwe realiteit ontstaat. Vertaald naar een game betekent dit rondlopen met een speciale bril en interactief samenwerken met projecties of hologrammen in je eigen woonkamer. Zo wordt het tech21 hoesje van je smartphone in-game ineens een wapen, landkaart of geheim object om te verzamelen. Producent RED belooft begin volgend jaar zelfs met een toestel te komen met een holografisch display, waardoor een bril overbodig wordt.

e1629c06-87d1-492c-b74b-8075b228222c

Virtual reality

We kennen allemaal ongetwijfeld de VR-achtbaan, of hebben zelf wel eens een ritje mogen maken. Toen ging dit nog met kartonnen hoesjes, die moesten doorgaan voor een heuse VR-bril. Deze VR beleving krijgt een compleet nieuwe wending! Nieuwe elementen maken het mogelijk om zelf ook daadwerkelijk te bewegen in een spel. Jouw bewegingen worden geregistreerd door speciale hulpmiddelen en direct vertaald naar het beeld in de game. Bijvoorbeeld met de Virtuix Omni, die sinds kort ook voor de consument beschikbaar is gesteld. Het ziet er even gek uit in de woonkamer, maar als je eenmaal gewend bent aan dit nogal vreemd uitziende apparaat, ligt er een compleet nieuwe wereld aan je voeten. Ben je van de traditionele bordspellen? Ook op dit gebied gaan we steeds meer toepassingen van VR zien.

omni

Voelbare techniek

Het digitaliseren van menselijke zintuigen komt steeds dichterbij. Het waarnemen van verschillende oppervlakte is onmisbaar in het nabootsen van de echte wereld. Dit gebeurt door middel van haptografie. Dit geeft gamen een volledig nieuwe dimensie, omdat de omgeving en objecten niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar zijn. Een andere toepassing is haptische feedback. Hierbij krijg je als gebruiker feedback vanuit de technologie. We kennen dit van de Rumble pack voor de N64 of de trilfunctie van je smartphone. Tegenwoordig wordt dit in een nieuw jasje gestoken met draagbare technologie. Het Alert Shirt maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de impact en beweging van echte spelers op een veld te voelen als toeschouwer. Dit geprepareerde shirt maakt verbinding met je smartphone en dankzij een bijbehorende app beleef je de wedstrijd alsof je zelf op het veld staat. Zorg je wel voor een beschermend OnePlus 5 hoesje als je gadget deel uit gaat maken van alle actie?

fox-footy-alert-shirt

Interactief 

Zowel het echte leven als de digitale wereld worden steeds interactiever en raken meer met elkaar verweven. De grens tussen deze twee werelden wordt daardoor flinterdun. Deze verandering is niet alleen merkbaar in de game-industrie, maar ook in de zorg, sport of het onderwijs.

You May Also Like

Een Smartwatch voor koningen!

Het is niet onze gewoonte om twee keer over hetzelfde te schrijven, maar als ...

Vliegen over het water met de Kitty Hawk Flyer

Nu zijn drones sowieso leuk speelgoed, maar de Kitty Hawk Flyer gaat een stapje ...

Uitpakken op het water! De Kormaran K7

We scheuren langs de meiden aan de waterkant, prachtig mooi en bruin gebrand knallen ...

Hosting door Fraai