Whatmatters helpt (bij) dierenasiel VZW Ark van Pollare

Geregeld krijgen wij wel eens de complimenten naar ons hoofd geslingerd dat er wel ‘lekkere dieren’ op onze site tentoongesteld worden. Beetje denigrerend naar de mooie dames, die dikwijls ook echte vriendinnen worden, en dus dachten we bij onszelf, waarom stellen we eens geen echte dieren voor op onze site. Maar omdat we geen zin hadden om met het fototoestel in de hand naar de Zoo of Pairi Daiza te trekken, wilden we wel iets doen waar mensen ook iets aan hebben. Zo kwamen we bij de VZW Ark van Pollare die ons een dagje alle knepen van het vak leerde…en wat de Ark juist is, laten we over aan Hans, één van de grote trekkers achter dit fantastisch project!

f5ukG+aDQcugmHgbDeS8XA_thumb_67c6

Dag Hans, vertel eens even wat De Ark van Pollare juist is?
De Ark van Pollare vzw is in de eerste plaats een dierenasiel voor weidedieren. Een asiel zoals iedereen het kent voor honden en katten, maar dan voor paarden, pony’s, geiten, schapen, cavia’s, etc… en niet voor honden en katten.

Maar ook zijn we een zorgboerderij. Mensen uit allerlei richtingen komen hier terecht voor een stage, een job, een werkstraf… Mensen met een werkstraf, mensen aan het revalideren van een zware depressie, jongeren met een time-out op school, mensen met moeilijkheden op de traditionele arbeidsmarkt,.. komen hier terecht. Ze werken met de dieren die ter adoptie staan, maar ook met de dieren die te oud, te gehandicapt, te getraumatiseerd zijn voor adoptie. Dat zijn onze ‘blijvers’. De match tussen mensen en dieren is er. Het lijkt een beetje alsof de mensen die het wat moeilijker hebben vlot kunnen samen werken met dieren die het wat moeilijker hebben. Ze zijn allebei ongewild geweest op sommige punten in het leven. De ene persoon krijgt hier volop energie, de andere wordt hier enorm rustig… Het maakt niet uit, als ze er maar iets aan hebben en het kunnen mee nemen naar huis.

En nu zit je hier met een redacteur die vandaag kampt met een writerblock! Eens kijken of we hier terug wat energie kunnen vinden! Maar voor ik de weide intrek, hoeveel dieren vallen er hier te verzorgen?
De ene keer zal je hier 300 dieren vinden, de andere keer maar 50. Dat is zoals in alle asielen. Momenteel valt het best mee qua dieren ter adoptie. Wat ganzen, een 20-tal schapen, enkel cavia’s, kippen,…
Maar er staan natuurlijk ook emoes (struisvogels) , lama’s, pony’s, wat geiten, … Dat zijn onze blijvers. In het voorjaar was het anders: twee grote inbeslagnames na elkaar en toen stond het hier overvol, we hebben toen zelfs dieren elders moeten onder brengen. Dat was dan weer een beetje te veel van het goede…

FbsqqsQCSZeIaZ+ovqB90A_thumb_67c3

300 dieren…dat moet een pak Roebels kosten. Hoe hou je je hoofd hier boven water?
Financieel… tot een tijdje geleden was dat een ramp. Geen subsidies krijgen maakt dat je afhangt van giften van particulieren en bedrijven… maar je kan moeilijk blijven bedelen bij mensen die je project geweldig vinden. We organiseren jaarlijks een rockfestival (Festivark) en een comedy avond.

Maar tegenwoordig pakken we het toch anders aan. Vermits we genoeg mensen hebben die die dierenzorg op zich nemen kunnen wij ons verder toeleggen op een echte bedrijfstak zodat er inkomsten worden gegenereerd. Vermits hier een 5000-tal kippen worden geadopteerd per jaar, werden we heel vaak aangesproken door mensen die miserie hebben  met bloedluis bij hun kippen. (een irritante parasiet bij o.a. kippen maar ook bij vogels, knagers en zelfs bij reptielen) We zijn aan tafel gaan zitten met enkele bonzen in de landbouwwereld en hebben zo de exclusieve particuliere verdeling gekregen van een biologisch middel tegen deze bloedluis. Mensen kopen dit product, ze bestrijden de bloedluis bij hun kippen en wij krijgen een mooie cent voor de asielwerking. Er zijn mensen die vinden dat dat niet tot je taak behoort als dierenasiel maar…dat zijn dan mensen die ofwel nooit een dierenasiel hebben gehad ofwel zwaar gesubsidieerd zijn door de staat.

Peter van de Veire @ De Ark Van Pollare - By Antoine B. Photography
Peter van de Veire @ De Ark Van Pollare – By Antoine B. Photography

Voor asielwerking van weidedieren zijn er nu eenmaal geen subsidies. Vandaar misschien ook dat ze niet dik gezaaid zijn. Ons engagement is nog even groot als in het begin, maar met engagement alleen krijgen we de facturen van dierenvoeding en dierenarts niet betaald. Helaas. En de verzekering voor de vrijwilligers, aangepast en gekeurd dierenvervoer, al uw beslagnummers en bijdragen bij het Favv, afsluitingen, bewakingscamera’s, de boekhouder,… die hebben we nooit kunnen vergoeden met ‘engagement’. Er zijn gewoon inkomsten nodig. En dat we nog steeds geëngageerd zijn kunnen we bewijzen: niemand van ons heeft een loon uit de asielwerking en iedereen doet dit hier nog vrijwillig, zoals bij de opstart. Alle inkomsten gaan dus nog steeds naar de dieren en het runnen van het asiel. Onze privé staat nog steeds open voor alle medewerkers. De enige privé die we hier hebben zijn de slaapkamers. Die van ons en die van de kinderen. Zelfs de badkamer staat open als er jonge dieren vol slijk moeten gewassen worden…of als een vrijwilliger zich moet wassen na een accident op de weides.

We kunnen er ons iets bij voorstellen! Onlangs kreeg je ook erg hoog bezoek, nietwaar?
Ja, inderdaad. Prins Laurent kwam hier langs. Toch wel een hele eer voor onze werking. Maar onze werking sprak hem meteen aan, hij herkent hier ook de werking van Père Gilbert in Frankrijk. (de rock-priester die prins Laurent huwde, maar bvb ook Stromae). We houden zeker verder contact en we zullen er alles aan doen om père Gilbert eens te kunnen gaan opzoeken. Ook beloofde prins Laurent zijn volle steun en aanwezigheid als we een programma ineen boksen om mee naar de scholen te trekken.

_ABP3649

Buiten de misschien wel populairste kerel van ons koningshuis, liepen er ook al veel andere bekenden binnen?
Peter vd Veire, Urbanus, Xander de Rycke, Bert Gabriëls, Pascal Braeckman, … allemaal hebben ze al eens iets gedaan voor de Ark van Pollare vzw en zijn ze al langs geweest. Maar ook Ph Geubels, Thomas Smith, Lukas Lelie, etc hebben we al kunnen engageren om een comedy-night op te luisteren ten voordele van de Ark van Pollare.

Foto Nausikaä Asselman IMG_0704

Mooi mooi! Het is een fantastisch initiatief maar wat moet er gebeuren dat dit in principe allemaal niet hoeft te gebeuren?
Tgoh… een sterke dierenwelzijnswet resulteert natuurlijk ook in meer overtredingen. Toen ik kind was zagen we de buurman al vaak eens tegen zijn hond sjotten als deze niet luisterde, als je dat nu zou doen in het openbaar krijg je meteen tegenwind van omstaanders. Terecht overigens. Maar met weidedieren ligt de nuance natuurlijk anders, omdat je het vaak hebt over dieren die eigenlijk in de voedselketen behoren. Dus een boer die met een stok op een koe slaat, zal in zijn entourage niet gauw scheef bekeken worden. En wij zijn echt geen mensen die vinden dat een koe op een synthetisch kussentje naast de stoof de winter moet kunnen doorbrengen he! Maar een schuilhok, eten en drinken zijn toch de minimum voor een dier, neen? Waarom een schaap met hoefrot of schurft laten verder afzien zonder hulp? Hoefrot is op te lossen voor misschien 20 euro.. schurft voor 10 euro… Moet dat dan echt? Al die walgelijke toestanden?

Foto Nausikaä Asselman IMG_1501
Wanneer wij niet meer zullen nodig zijn? Als enerzijds de particulieren nadenken voor ze de aankoop doen van een dier en anderzijds de landbouwers (professionelen) zichzelf wat gaan heruitvinden. En pas op, ik heb al gesprekken gehad met veel landbouwers en zelfs al met mensen van de boerenbond,… Veel landbouwers gaan tegenwoordig anders om met hun dieren. De jongere generatie zeker en vast maar ook de traditionele landbouwer zoals we ze kennen. Bij velen is ‘dierenwelzijn’ ook reeds in hun werkwijze geslopen. En de die hards? Die moeten eruit he…

xander3

Juist! Dan volgt natuurlijk de vraag…hoe kunnen wij hierbij een beetje helpen?
Hoe kunnen jullie helpen? Link alvast eens naar onze pagina zodat mensen weten wie we zijn en wat we doen. En naar onze website www.bloedluis.be , dat heeft Google graag 😉

Het is maar door er aandacht op te vestigen, dat mensen eens stilstaan bij onze werking. Verzamel eens wat babes voor onze eigen, persoonlijke kalender? Organiseer een fancy feestje met al jullie connecties en laat de opbrengst aan ons over… 🙂 . Willen we alvast beginnen met dit artikel te publiceren? :-p

coppens1

We zullen alvast daar mee beginnen en wie weet vinden we wel 12 babes die tussen de beestjes een stomende kalender willen shooten. Een eigen kalender…altijd een droom geweest, en als we anderen hierbij kunnen helpen, graag! Maar voor het zover is, vragen we onze lezers alvast de Facebookpagina te liken en eens een kijkje te nemen op de site. En heb je toch ergens nog een vergeten zwarte kous zitten, ik weet dat er mensen zijn die dit goed spenderen. En nu, voor mij dan, de laarzen aan en de weide in!  

urbark (2)

You May Also Like

poelaert-justitiepaleis

Rooftop challenge : Justitiepaleis Brussel

Het Brusselse justitiepaleis…welke landgenoot kent het mastodont van onze hoofdstad niet ? Het is ...

Piepjong, maar boordevol zakelijk vernuft: Nicolas De Smet!

Nu zijn er tegenwoordig wel meer jonge ondernemers met al die start-ups die uit ...

Hosting door Fraai