Venetië, snel voor het te laat is!

Romantischer kan haast niet, maar origineel is het evenmin. Eén van onze beste vrienden ontvoerde zijn lief naar de Italiaanse stad en vroeg haar ter plaatse ten huwelijk. Net op tijd, zo bleek. Neen, ze loopt niet vol (lees als zwanger), wél loopt de stad vol…water dan. Op basis van satellietfoto’s is gebleken dat de stad door het stijgen van de zeespiegel elk jaar 2 millimeter zinkt. Dus wil je het mooie Venetië nog even aandoen alvorens het richting de bodem van de zee gaat, dan is dit het moment.

6
Eerst een paar weetjes over deze stad.

  • Bijna elke inwoner heeft beroepsmatig een boot. Eén op twee failliet beschikken zelfs over een plezierboot
  • De gebouwen ‘drijven op het water’. Miljoenen palen van dennenhout uit de Alpen zijn samengeperst in leemgrond (klei). Door de afwezigheid van zuurstof zijn de palen versteend. Dit hebben ze bedekt met planken en stenen. Nu vormt het een solide basis voor het huidige Venetië en ondergrond van de historische gebouwen.
  • Feitelijk is het zinken gestopt toen de industrie uit Marghera ophield met het pompen van grondwater. Toch, door het stijgen van de zeespiegel en het gewicht van de gebouwen is het de vraag voor hoe lang dit nog zo door kan gaan.

7

  • Je mag er zwemmen. De bovenste laag van het Adriatische zeewater zorgt voor vers water. Daarnaast zijn er voldoende controles inzake bacteriën. Belangrijk om weten want jaarlijks vallen er honderden toeristen in het water tijdens het in- of uitstappen van een gondel.
  • Ja, het water uit de drinkfonteintjes is drinkbaar. Het komt van dezelfde waterleidingen als het drinkwater uit je hotel. Het drinkwater staat onder strikte controle van de overheid. Tot 1884 heeft Venetie onder de vele pleinen het regenwater verzameld.
  • De stad heeft 60.000 inwoners. Jaarlijks verlaten ongeveer 1.000, vooral jonge mensen, de stad op zoek naar meer betaalbare alternatieven op het vaste land.
  • Inwoners zijn niet te spreken over de ‘toeristen-van-één-dag’ die met hun lunchpakket de stad aandoen. Economisch een ramp voor een stad die het geld goed kan gebruiken om de strijd tegen het water aan te gaan. Bij deze…steun de locale economie en ga lunchen en dineren in een echt Venetiaans restaurant! Misschien kunnen jouw kleinkinderen dan ook nog deze prachtige stad ontdekken!

Nog niet overtuigd? Kijk dan maar snel naar dit filmpje!

Foto’s: Pinterest

You May Also Like

Marisa Papen in Egyptische cel omwille van naaktfoto's!

Dat wij Marisa al langer genegen zijn is geen groot geheim! Ook wij zijn ...

Anne-Sophie Verlinde, meer dan Chicka Pow

De Westhoek…daar eindigen we vandaag. Niet om te zien of er nog aandelen te ...

Wordt 'Annihilation' de sciencefiction thriller van 2018?

Fans van sciencefiction kunnen op het puntje van hun stoel gaan zitten. We hebben ...

Hosting door Fraai