Column Mandy Ronda: Mijn vriendin, ik en ..? Over monogamie en andere relatievormen.

Mijn vriendin en ik zijn al een tijdje samen en ik hoor wel eens iets over polyamorie, open relaties en swingen enzo. Ik ben er wel nieuwsgierig naar maar ik denk niet dat het iets voor mijn vriendin is. Die wil vast monogaam blijven. Ik weet niet of ik wel echt geloof in monogamie. Maar ik wil haar ook niet kwijt. Wat moet ik doen?
x Anoniempje
A: Beste Anoniempje,Ik ben niet overtuigd van de strekking dat mensen ‘nu eenmaal biologisch niet monogaam’ zijn, wel dat het hoe dan ook een keuze is (‘bewuste monogamie’) en iets wat je samen aangaat omdat dat de relatievorm is die op dat moment het beste bij jullie past. Als je het gevoel hebt dat het niet meer bij je past, moet je daarover praten. Veel stellen zijn onbewust monogaam; omdat ze zo geconditioneerd zijn of omdat ze niet weten wat er nog meer mogelijk is qua relatievormen. Zeker met de opmars van internetdaten neemt de keuzemogelijkheid toe, lijkt het gras continue elders groener en worden we nieuwsgierig naar de andere kant van de schutting. Veel mensen gaan vreemd en schenden daarmee de door henzelf gemaakte afspraken binnen de relatie en de grenzen van de ander – en beschadigen daarmee uiteindelijk ook het vertrouwen. Puur door de angst om het verlangen naar intimiteit met andere mensen bespreekbaar te maken met de eigen partner. Dat kan ook heel eng zijn en je wil je partner niet kwetsen met jouw verlangens, maar als je het bij jezelf houdt, duidelijk maakt dat je niet iets tekort komt bij je vriendin en alleen nieuwsgierig bent en samen wil kijken naar een vorm die misschien ook wel bij jullie past – op jullie manier en tempo, dan ben je ten minste eerlijk naar jezelf en je vriendin – en dat zou ze toch meer kunnen waarderen dan wanneer je niks bespreekt en vreemdgaat.
Van vrouwen wordt verwacht dat ze meer gericht zijn op liefde en de verbinding en dat ze hun man niet zullen toestaan intimiteit te delen met andere vrouwen. Ondenkbaar dat zij misschien ook wel verlangen naar intimiteit met een andere man! Dan dus maar buiten de deur, of krampachtig en ongelukkig in de monogamie. Ergo, het concept vreemdgaan. Want we zijn bang elkaar te verliezen maar willen ook onze behoeftes vervullen, dus dan maar stiekem. Veel neiging tot vreemdgaan kan wegvallen bij het openlijk bespreekbaar maken van je verlangens. Soms wordt die nieuwsgierigheid en het verlangen er zelfs al minder door, want wat is uitgesproken is vaak opeens niet zo groot meer en wat mag is vaak niet zo spannend meer. Dat wil niet zeggen dat je vriendin gelijk akkoord gaat, maar je neemt in ieder geval verantwoordelijkheid voor je verlangens door deze simpelweg te erkennen en uit te spreken en je geeft je vriendin de mogelijkheid ook haar eigen verlangens en grenzen te onderzoeken. Dan kun je samen onderzoeken wat wel en niet fijn is en wat voor jullie als koppel werkt en samen een bewuste keuze maken met de door jullie samen opgestelde ‘spelregels’ voor jullie specifieke relatievorm. En dan gewoon maar uitproberen, blijven communiceren en bijschaven als iets toch niet helemaal blijkt te werken voor één van jullie. Bepaal of eerlijkheid en vertrouwen in je relatie op #1 staat, of jouw individuele behoeftes.
Stuur jouw vraag rond intimiteit/seksualiteit in naar info@whatmatters en misschien wordt jouw vraag volgende week anoniem door onze sexpert Mandy Ronda beantwoord.
Meer over Mandy
IMG_20170630_095855_990
Haar website is een schatkist aan informatie. Neem een kijkje en zorg dat je de eerste bent die het eerste hoofdstuk van haar boek ‘De Passie Terug’ in je inbox ontvangt.www.mandyronda.com
Facebook – Instagram

You May Also Like

Waarom jij gek bent van borsten?

Geef het maar toe, een flink stel toeters gaat zelden onopgemerkt voorbij. Staren – ...

5 onmisbare apps voor singles!

In onze gloriedagen voelden we ons soms ware helden. Tientallen dames werden benaderd en ...

Trek ten oorlog met Warpaint Toothpaste

Witte tandjes, wie wil dat nu niet? Alleen, is dat allemaal wel veilig, werkt ...

Hosting door Fraai