Met deze tips ben jij de BBQ-sterrenchef!

Nu het nog kan! De hittegolf is officieel een feit en dat betekent in België dat er snel bliksem en onweerswolken in de lucht hangen. Maar voor de boeren terug kunnen lachen, we opnieuw ons zwembad mogen bijvullen en onze auto met het schare drinkwater mogen wassen, gaan we nog snel om wat kolen en vleezekes en installeren we ons met een net verkregen lederen short aan de BBQ en bakken we alsof ons leven ervan afhangt! En dat wij willen BBQ’en op niveau is een statement. Met deze tips worden jij en ik alvast wereldkampioen BBQ! #AntiVegan #Smakelijk!

BBQ1
1 Hete en koude zones voor je kolen

Not done, de kolen gelijk verdelen over de grill!  Waar laat je een stukje vlees dat nog niet gaar is, maar te snel verkleurt? Juist! Door met warmere en koudere zones te werken, kun je vlees dat nog even moet op een koelere plek leggen. Het probleem van zwarte aangebrande worstjes is hiermee gelijk opgelost.

2 Gloeiend heet

Heb je een goede malse biefstuk of hamburger klaarliggen voor op de barbecue? Zorg er dan voor dat een deel van de grill gloeiend heet is. Het vlees moet namelijk bakken en niet koken. Tip? Hou je hand een kleine tien centimeter boven de grill en begin te tellen: één, twee, dr…aaaauuw! Nú moet je je hand hebben weggetrokken van pijn. De grill is klaar. Een steak hoeft niet door en door te garen en zal dus niet snel verbranden. Burgers trouwens ook niet want die bevatten genoeg vet om het wel even uit te houden.

BBQ2

3 Hou je rooster proper

Maak het rooster voor en na het grillen schoon met een borstel van staaldraad. Nog een tip, leg het rooster na het bakken en wanneer hij wat afgekoeld is in het gras. De volgende ochtend, na de dauw veeg je hem zo weer schoon!

4 Hou je grill tijdens het bakken vettig

Hoe vettiger, hoe prettiger! Gebruik een prop keukenpapier en dip deze in met plantaardige olie. Vervolgens smeer je het rooster met de olie en leg je het vlees erop. Dit voorkomt aanbakken.

BBQ3

5 Gebruik ‘eetbare’ stokjes

In plaats van metalen of houten stokjes kun je ook voor eetbare materialen kiezen. De houten stokjes verbranden toch te snel en de metalen zijn gewoon uren na het bakken nog in staat je brandwonden te bezorgen. Neen, gebruik liever een tak rozemarijn, een kaneelstokje of wat limoengras om je vlees bij elkaar te houden of te binden. Extra voordeel, het vlees of de vis wordt van een extra heerlijke smaak voorzien.

6 Bier

Wat hoort er bij een BBQ? Juist, bier! En niet alleen naast de BBQ, ook erop! Open een flesje bier, doe je duim op de opening en schud rustig. Besprenkel het vlees. Dit zorgt voor extra smaak en het vlees droogt niet uit. Is het flesje nog niet leeg? Giet de overschot gewoon even door je keel!

BBQ5

7 Een echte man gebruikt zijn vinger

Niet snijden, niet prikken…je gebruikt je vinger!

Bleu: Open je handpalm en ontspan je hand. Neem de wijsvinger van je andere hand en druk op het gebied tussen de duim en de pols. Het vlees voelt zacht aan maar veert niet volledig terug.

Saignant: Druk de top van je wijsvinger tegen de duim van dezelfde hand. Druk op het gebied tussen de duim en de pols.

A point: Druk met je middelvinger tegen het topje van je duim van dezelfde hand. Het gebied onder de duim voelt nu iets steviger aan maar veert nog steeds een beetje terug.

Bien cuit Druk voor medium je ringvinger tegen het topje van je duim. Je voelt dat het vlees onder je duim al een stuk steviger aanvoelt.

Well-done: Om te checken of het vlees well-done is druk je het topje van je pink tegen het topje van je duim. Het vlees is op deze manier het stevigst en veert het minst terug. Gooi het gelijk naar de hond want dit is niet meer te vreten!

Beach girls. Cute barbecue. From left to right: around the barbecue, one-piece polyamide swimsuit with a pleated bow (Aubade). Creole earrings (Eloise Fiorentino), shell bracelet (Louis Vuitton), thin bracelet (Chanel), sandals (Yves Saint Laurent). Two-piece snakeskin print polyamide swimsuit (Yves Saint Laurent). Necklace (Berenice), sunglasses (Louis Vuitton), sandals (Giuseppe Zanotti Design). Black one-piece polyamide swimsuit (Janine Robin). Necklace (Salvatore Ferragamo), gold bracelet (Aurélie Bidermann), chain cuff (Chanel), sandals (Chloé). Hair by Sam Sunshine at Monopole in Cape Town. Make-up by June Sawyer. Produced by Delphine Perroy. Photo taken by kind permission of the Spicy Villa Guest House, Cape Town, South Africa.

8 Kolen it is!

Niet alleen het rooster van de barbecue hoef je te gebruiken. Ook direct op of tussen de kolen kun je de lekkerste dingen klaarmaken. Leg bijvoorbeeld zoete aardappels, ui of mais tussen de kolen. Laat ze roosteren en draai ze regelmatig totdat ze zwart zijn. Haal het zwartgeblakerde vel eraf en peuzel het vlees op. Durf je het niet aan om direct op de kolen te koken, dan kun je een aardappel ook in aluminiumfolie wikkelen en ze er vervolgens inleggen.
Succes lads!

Foto’s: Pinterest/YouTube

tcoc

You May Also Like

Ga eens met een toorts aan de slag!

Nee, een held in de keuken ben ik niet. Waarom niet? Geen idee, maar ...

Barbecueën on the go!

Nu de ergste koude uit het land is, de zon al eens door de ...

Zeeuws 'Inter Scaldes' is Nederlands beste restaurant

De Nederlandse tegenhanger van Peter Goossens’ Hof van Cleve scoort eveneens 19,5/20 in Gault & ...