Hoe je sneakers schoonmaken en onderhouden

Dat we door onze liefde voor sneakers een hele kast vol sportschoenen hebben, dat is allang geen geheim meer. En of je nu maandenlang hebt gespaard voor gloednieuwe special edition Air Jordans of juist een fijn paar canvas sneakers voor de komende (modderige) zomerfestivals hebt gescoord. Je wilt er toch zo lang mogelijk van genieten. Tijd voor schoenonderhoud!

Houd rekening met het materiaal van je schoen

Voor je begint te poetsen, is het belangrijk dat je weet van welk materiaal je schoenen gemaakt zijn. Stof, suède, leer? Vaak zijn je schoenen gemaakt van verschillende materialen. Probeer dan rekening te houden met het meest gevoelige materiaal.

Veters en binnenzool

Haal voor je gaat schoonmaken de veters en binnenzool uit je schoen. Allereerst omdat je schoenen dan beter drogen, maar ook omdat deze onderdelen vaak op een andere manier schoongemaakt moeten worden. De binnenzool kun je even buiten leggen om weer helemaal fris te worden. De veters kun je in een waszakje in de wasmachine stoppen of met lauwwarm water en een beetje wasmiddel schoonmaken
feet-1844875_1920

Dit heb je nodig

Pak een zachte borstel of een doek en veeg het ergste vuil vast van je zolen en je schoenen. Vul daarnaast een emmer met lauwwarm water en een beetje wasmiddel. Leg keukenpapier klaar om je schoenen mee te vullen. Vaak wordt gezegd dat je krantenpapier in je schoenen moet stoppen, maar de inkt kan gaan afgeven en dat is zonde!

Schoonmaken canvas sneakers

Canvas sneakers kunnen vaak gewoon in de wasmachine. Stop ze dan wel in een waszak en draai een koud en kort wasprogramma om verkleuren en krimpen van je schoenen te voorkomen. Doe je dit liever niet? Dan kun je ook met een handwas en een zachte borstel je schoenen schoonmaken. Laat je schoenen na de schoonmaakbeurt goed drogen, maar leg ze nooit in de volle zon om verkleuring of krimpen te voorkomen.
silver-698583_1920

Schoonmaken leren sneakers

Leren sneakers kun je vaak het beste schoonmaken door ze met een vochtige doek te poetsen. Wrijf daarna je schoenen goed droog met een zachte doek en smeer ze in met schoensmeer of speciaal ledervet om het materiaal weer te verzorgen.

Schoonmaken suéde en nubuck sneakers

Suéde is het meest kwetsbare schoenmateriaal en vergt een voorzichtige aanpak. Maak je suéde sneakers dan ook nooit schoon met water en zeep! Het beste kun je jouw geliefde schoenen inspuiten met een speciale suéde reiniger. Borstel voorzichtig met een suéde borstel het vuil van je schoenen en spuit daarna je schoenen in met een renovator spray in dezelfde kleur. Is je schoen nat geworden? Droog deze dan nooit in de volle zon of boven de verwarming, dan wordt het materiaal namelijk keihard en dat loopt niet lekker.
adidas-1853899_1920

Voorkomen is beter dan genezen

Ben je klaar met poetsen en zijn je sneakers weer droog? Rijg dan je veters weer terug in je schoenen en leg ook de binnenzool er terug in. Spray daarna je sneakers weer even in met een waterafstotende spray en herhaal dit om de week. Hebben bovenstaande tips je geliefde sneakers niet kunnen redden? Dan wordt het hoog tijd voor nieuwe aanwinsten! Om deze schoenenhobby iets minder duur te maken, kun je bijvoorbeeld eens een kijkje nemen bij bijvoorbeeld van Haren voor een ruim assortiment en voor elk wat wils.

tcoc
  • Kevin Stickens

    Redacteur

    Founder van The Cult of Content een contentmarketing bureau uit Antwerpen. Vader van 3 kids, levensgenieter en fijnproever. Stichter en redacteur van Whatmatters.

You May Also Like

Het sneakerparadijs van Patta Amsterdam!

Dat Amsterdam de hotspot in Nederland is voor fashion, dat is genoegzaam bekend. Een ...

Schoenen voor de dandy

Fijne stappers vinden om te dragen, geen sinecure! Omdat we niet altijd op sneakers ...

Beseason, omdat het 180 dagen per jaar regent in België!

Ok, de zonnestralen mogen nu dan wel door de wolken priemen, in België weet ...