MAC of Windows? Wij helpen in jouw keuze!

Wordt je volgende laptop een Mac of kies je voor een versie op Windows? Sinds Steve Jobs en Bill Gates hun wegen scheidden, blijft het al een dikke 20 jaar een veelgestelde vraag voor zij die een aankoop van een nieuwe laptop overwegen. Wij hebben op onze redactie de keuze van een MAC gemaakt, terwijl we in onze dagdagelijkse werkomgeving nog veel geconfronteerd worden met Windows. Wij proeven alvast van twee werelden maar waar verschillen ze? We lijsten het snel voor u op!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_6339

1 Design

Qua schoonheid, kunnen we niet om Apple heen. Het blijft dé referentie! Maar de kloof verkleint. Fabrikanten die zweren bij Windows, zoals daar zijn Acer, HP, Asus, Sony,…hebben de afgelopen jaren een stevige inhaalbeweging gemaakt. Ze slagen er dan ook meer en meer in om te overtuigen met hun design. Gekopieerd van hun grote rivaal of niet, tegenwoordig hoef je je niet meer te schamen als je met een Acer of HP afkomt.

2 Hardware

Hier scoren de toestellen op Windows alvast een punt! Voor de prijs van de goedkoopste en minst krachtige Apple MacBook, krijg je bij de concurrenten alvast een veel krachtigere, tot zelfs beestachtig snel en waanzinnig uitgerust monster. Doe de prijs van een Apple maar maal twee als je dezelfde capaciteit en performance wilt krijgen. Op dit vlak zijn de Windowstoestellen dan ook de overduidelijke winnaars.
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_633a

3 Software

Als het gaat over voorgeïnstalleerde software heeft een Mac dan weer een streepje voor. Een MAC is cleaner en er staat bijvoorbeeld dan ook geen ‘bloatware’ op. Dat is software die de pc-fabrikant op een Windowscomputer zet, en die eigenlijk alleen maar in de weg staat. Nog een voordeel, alle productiviteitssoftware van Apple zelf is gratis. Dat kan je van een Windowslaptop niet zeggen. Punt voor Apple dus!
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_633c

4 Gebruikersinterface

Dit is gewoonte en goesting. Qua gebruiksvriendelijkheid van hun bediening halen beide systemen elk op hun eigen manier hun slag thuis. Sommige moderne laptops met Windows hebben in tegenstelling tot Apple een aanraakscherm, Apple heeft dan weer een handiger touchpad onder het toetsenbord. Voor de toekomst, die volgens velen zit in artificieel intelligente assistenten, zijn ze dan weer allebei klaar: Mac OS X heeft Siri ingebouwd, Windows 10 heeft Cortana. Geen punten te verdelen dus!

5  Safety First

Apple blijft verkondigen dat zij de meest veilige besturingssystemen hebben. En wat de concurrenten ook zeggen, ze hebben gelijk. Macs zijn, objectief gezien, veiliger tegen computerinbraken dan Windowspc’s. Dat komt in de eerste plaats omdat het merendeel van de pc’s die vandaag worden verkocht nog steeds Windowstoestellen zijn, en cybercriminelen zich dus blijven richten op het systeem waarop ze de meeste schade kunnen toebrengen. Zijn Macs dan in het algemeen veiliger? Goh, het merendeel van de aanvallen gebeuren ondertussen door het ‘phishen’ van de gebruiker om zo zijn inloggegevens via een malafide website of e-mail te verkrijgen. Loop je dus naïef in de val, maakt het eigenlijk geen bal uit of je een Windowslaptop of een MAC hebt…geschoren ben je!  
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_633b

Bron: Tweakers

You May Also Like

Haal de bioscoop in huis

Wij van Whatmatters pikken al wel eens een filmpje mee. Niet te vaak, want ...

Hier is hij dan…de officiële trailer van laaste seizoen Game Of Thrones

Nog een goede maand geduld… Fans tellen al weken af tot 15 april, wanneer ...

Nostalgisch gamen doe je op deze Game Boy

Maar niet van Nintendo… Game Boy…pure nostalgie. We moeten een jaar of tien geweest ...

Hosting door Fraai