Seefbier en Bootjesbier komen naar Antwerpen. Een nieuwe brouwerij op 't Eilandje!

Zo heel veel Antwerpse brouwerijen resten er ons niet meer. We hebben natuurlijk Brouwerij De Koninck, maar verder is het al goed zoeken. Maar de Antwerpse Brouw Compagnie van het koppel Johan Van Dyck en Karen Follens mogen we zeker niet vergeten. Niet alleen hebben ze het al lang vergeten Seefbier en Bootjesbier terug op de kaart gezet, ze bouwen ook een gloednieuwe brouwerij! Het Noorderpershuis op ‘t Eilandje in Antwerpen ondergaat momenteel immers een metamorfose en zal de nieuwe brouwerij gaan huisvesten. Redenen genoeg om Johan Van Dyck wat vragen te stellen.

Johan, komt deze brouwerij uit het niets?

Nee, natuurlijk niet. Een 5-tal jaar geleden besloten we het ter zielen gegane Seefbier te reanimeren en terug op de markt te brengen. Nadat we het oude recept hadden opgediept volgde de erkenning al redelijk snel. Ons bier won verschillende prijzen! Toen ook meer en meer horecazaken ons bier in hun assortiment gingen opnemen wisten we dat we goed vertrokken waren. Het bier brouwden we in de installatie van een bevriende brouwerij, maar we droomden al van in het begin van een eigen brouwerij en nu is het zo ver!

15492340_1145413942178475_8837869495746947235_n

Shhttt, nog niet alles verklappen! Johan, jullie gaan de brouwerij met zijn 2 runnen. Een fors risico toch?

Dat kan je wel stellen, maar het is onze Antwerp Dream en willen onafhankelijk blijven.

Een fikse investering toch?

We hebben veel zelf geïnvesteerd en geleend, maar hebben ook een crowdfunding campagne opgestart. Die loopt nog tot eind mei en er hebben al meer dan 700 mensen mee hun schouders onder ons project gezet. De brouwerij  blijft zo volledig in onze handen en onfahankelijk, maar uiteraard kunnen de crowdfunders wel rekenen op een return! Alleen op deze manier zijn we zeker dat we de bieren kunnen brouwen die we willen. Een lokaal vanop de grond gebouwd initiatief zonder grote multinational achter, daar gaan we voor.

Logo Seefbier

Chapeau, alle respect voor zoveel ondernemerschap! Maar vertel eens wat levert een storting op?

Op onze site kan je kiezen tussen verschillende mogelijkheden, maar een groot gedeelte gaat voor het gratis levenslang bier met een vermelding van je eigen naam op de muur!

Jens, is dat niets voor ons? Misschien Whatmatters op de muur? Johan, ik hoop dat je addertjes hebt ingebouwd, anders ben je alleen voor ons aan het brouwen hoor! Soit, heb je nog een aantal argumenten om onze lezers te overtuigen?

lAs je bierliefhebber bent en je wil kleine onafhankelijke spelers ook steunen, dan zit je bij ons perfect. Bovendien is dit een ‘belegging’ die je levenslang rendement garandeert in bier, dus je investering heb je heel snel terugverdiend. Je wordt deel van een uniek project en wordt als eerste betrokken bij alle nieuwe bieren, initiatieven enz.

Het is de eerste keer in bijna een eeuw dat er nog een volledige brouwerij in Antwerpen bijkomt, dus je schrijft zelfs een beetje (bier)geschiedenis.

13 kratten opweg op gevuld te worden

Ok, wij zijn alvast overtuigd! Jullie zijn hier wel druk in de weer, maar voor wanneer is de opening voorzien?

Deze zomer willen we opstarten. Momenteel werken we het historische havengebouw verder af (klaarmaken tot brouwzaal), en begin mei wordt de brouwzaal zelf geleverd.

Enkele weken installatie en dan starten we met brouwen. Met een datum voor de officiële feestelijke opening, waar de crowdfunders uiteraard op uitgenodigd worden, wachten we nog even. Je weet nooit dat er ergens nog een technische vertraging insluipt.

Johan, dekselse deugniet, je bent gewoon de spanning aan het opbouwen! Welke bieren zullen er gebrouwen worden?

Uiteraard het Seefbier: dit is het oudste bier van Antwerpen (gaat terug tot de 16de eeuw en de wijk Seefhoek werd er zelfs naar vernoemd), en is tevens een van de oudste bierstijlen van België (enkel Geuze is nog ouder nvdr).  Zo komt een stukje Antwerpse erfgoed terug thuis.

Ook het Bootjesbier: de ‘bier’ hommage aan de Red Star Line, die een bierbrug legt tussen de Belgische en Amerikaanse speciaalbieren, (oa met Gember en Koriander, Amerikaanse en Belgische hop en 100 mout) wordt hier gebrouwen.

We zullen ook diverse nieuwe bieren brouwen. Welke is nog even een verrassing ;). Sowieso zullen er in de brouwerij continu nieuwe bierexperimenten plaatsvinden, zodat je telkens nieuwe zaken kan ontdekken.

17359236_1224595524260316_5192991691687253926_o

Moooooiiii, iets om naar uit te kijken dus. Nog speciale evenementen voorzien voor deze zomer?

Zeker en vast! De brouwerij zelf is vrij en gratis toegankelijk, en net zoals bij een ‘open keuken’ in een restaurant, kan je te midden van de actieve brouwzaal proeven van de bieren en zelfs een hapje eten. Geen ingewikkeld museum of flatscreens, maar gewoon midden in de brouwerij iets drinken en eten. Wil je iets weten over de bieren of brouwen, kan je het rechtstreeks aan de brouwers zelf vragen.

Daarnaast is er een ommuurde zonnige biertuin (stijl Duitse Biergardens) van een goede 1000 m2 waar je kan genieten.

De bedoeling is dat de horeca samen met de brouwerij van start gaat, hoewel dit wellicht gefaseerd zal gaan: We kunnen pas de horeca inrichten nadat de technische installatie van  brouwzaal rond is.

13521900_1006520509401153_2735692048802323039_n

Bon, heel wat zaken om naar uit te kijken. Johan, we gaan je verder laten klussen voordat je project door ons vertraging oploopt. En zet ons alvast op de gastenlijst. We gaan even de fundings bekijken!

Meer weten over de Antwerpse Brouw Compagnie of dit geweldige project steunen? Neem een kijkje op de site! www.seef.be

Facebook

maxresdefault

You May Also Like

Heerlijk Cocktails shaken met de toffe kerels achter Miraeus

Van een experiment een hobby maken en van een hobby je beroep maken…we kunnen ...

Netwerktips voor de jonge professional

Netwerken het is niet iedereen gegeven en toch het kan je carrière heel wat ...

Een privéjet voor 3.200 euro per maand

Onbeperkt en luxueus vliegen voor 3.200 roebeltjes per maand? Het kan! Zeg maar dag ...

Hosting door Fraai