Jenever is weer hip!

Wij zitten nog aan de gin tonic, jullie ook? En toch bekruipt ons soms het gevoel dat het stilaan tijd wordt voor iets nieuws. Gin heeft ons veel (katers) geschonken, maar zoals ons moeder altijd wist te vertellen: verandering van spijs doet eten. Vermouth worstelt zich op de eerste rij, maar zou wel eens een geduchte tegenstreven aan jenever (cocktails) kunnen hebben. Juist, dat drankje waar bompa mee in de zetel zit!

14195947_1169221729818147_4456719270845771056_o

Gin met een extraatje

Vergeet echter het kleine druppeltje, cocktails moeten jenever weer hip maken bij het jonge publiek. In Amerika gaan meer en meer cocktailshakers weer aan de slag met de recepten van weleer en laat daar nu net een belangrijke rol in weggelegd zijn voor jenever.

Wist je trouwens dat jenever en gin helemaal niet zoveel van elkaar verschillen? Meer nog, gin is eigenlijk de Engelse afkorting van jenever. Gin is alcohol met kruiden en jenever is graanalcohol met kruiding van jeneverbes, meer verschil is er niet. Voeg een druppeltje moutwijn toe aan gin en je hebt jenever. De kwaliteit van de jenever hangt trouwens samen met de hoeveelheid moutwijn die gebruikt wordt. Hoe meer moutwijn, hoe hoger de kwaliteit.

15578359_1197542773672632_508157121439983604_o

De bakermat van jenever ligt trouwens in ons land en Nederland. Hasselt, Schiedam, Gent en Deinze zijn traditioneel jeneversteden.

Wil je de hype nog enigszins voor zijn en nu al kunnen pochen met je kennis over labels. Laat deze 4 namen dan alvast vallen:

  • Kever Genever: Genever uit blik die maar liefst 22% moutwijn bevat. De jonge Nederlanders pakken het niet alleen kwalitatief maar ook marketingwise uitstekend aan. Ze gaan terug naar de basis van genever – de oude spelling – maar dan wel met een hip en trendy uitstraling. De rekels mikken resoluut op de bartenders om hun spul in de markt te zetten.
  • Jajem: Ook deze komt van over de grens. Dit jonge merk wordt volledig biologisch gestookt in Amsterdam. Deze drink je puur of met een biertje als je wel een “kopstoot” kan gebruiken
  • Smeets: De Belgische trots uit Hasselt kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Dit label trekt dit jaar resoluut de kaart van de jenevercocktails. Zo drink je jenever niet enkel meer als digestief maar ook voor het eten.
  • Filliers: De andere ‘grote’ naam in België kan natuurlijk niet onderdoen. Probeer zeker de Filliers Dry Gin 28 eens!

13055088_1578923842419939_1897487808023870668_o

Bon, en nu over naar de cocktails. Hierbij alvast de favoriet van de Whatmatters redactie.

11903817_10207897418296669_979613708803666107_n

De omgekeerde koptstoot die we bij Smeets vonden komt uit de koker van Jurgen Nobels

60 ml Extra Smeets

3 dahses* Angustora bitters

4 dashes* Chocolate bitters

1 barlepel Vanilla (gom) siroop

4 druppels Cardamom tincture (optioneel)

Stout bier (bv. Chipotle stout van Totem)

+ Double Old Fashioned glas

  1. Neem een stirring glass en voeg volgende ingrediënten toe: 60 ml Extra Smeets, 3 dashes Angostura bitters, 4 dashes Chocolate bitters, 4 drops Cardamom tincture (optioneel) en 1 barspoon Vanilla (gom) siroop.
  2. Stir alle ingrediënten in het mixing glass.
  3. Giet het resultaat in een Double Old Fashioned glas over enkele ijsblokjes.

*Op de fles Angostura bitters bevindt zich een dop die de hoeveelheid bepaalt. Eén maal schudden is één dash, twee keer schudden zijn twee dashes. 1 dash komt overeen met 1 ml.

Serveer de cocktail met een shot glaasje met Stout bier met als bedoeling dat deze in de cocktail gegoten wordt. Voeg sinaasappel zeste toe als garnituur.

Tags:

  • Als creatieve copywriter, levensgenieter en papa van 3 rekels, kan ik me uitleven op Whatmatters. Gelukkig maar, anders stond ik niet in voor de gevolgen voor de mensheid.

Dit vind je misschien ook leuk

Whatmatters city t(r)ip: Marrakech!

Eén van de favoriete steden van uw redacteur? Marrakech, zonder twijfel! De stad waar ...

PJ GIN in 4 smaken

Sommige ondernemers starten een online mannen magazine met babes, andere brengen een eigen gin ...

The renaissance of work van Fosbury & Sons

Nu hebben we bij Whatmatters de luxe om een beetje te werken als nomaden. ...

Hosting door Fraai