Heeft F1-rijder Max Verstappen een dikke nek?

Binnen een goede twee weken is het zover. De start van een een nieuw F1-seizoen. Waar het de laatste jaren armoe troef was, was er afgelopen jaar eindelijk terug wat animo in de brouwerij. Dat dit te maken heeft met halve Belg Max Verstappen is maar een statement. Niet alleen de korte pitstops in het veroveren van knappe modellen als zijnde Joyce Godefridi waren van hoogstaande kwaliteit, ook zijn gedurfde inhaalmanoeuvres zorgden voor een verhoogde hartslag. Maar of snelle Max hierdoor ook naast zijn schoenen loopt, willen we niet gezegd hebben. Heeft hij een dikke nek? Dat dan weer wel!

Dat moet trouwens ook, want volgens de verontwaardigde grote baas van bandenfabrikant Pirelli zijn komend seizoen de G-krachten niet te verdragen voor de normale mens. De bolides zijn alweer een pak sneller dan vorig jaar, mede door bredere banden die mogen geplaatst worden. Lang leve het reglement, nietwaar? Dat is in ieder geval fysiek uitdagender voor de coureurs, want het resulteert in meer downforce. Met andere woorden, ze halen veel hogere snelheden in de bochten. Snelheden die op hun beurt  waanzinnig hoge G-krachten op de coureurs loslaten.
P-20170228-00289_News

Paul Hembery van Pirelli, stond na de eerste tests vol ongeloof te kijken. ‘Het is vrij choquerend. Er worden bochten genomen van 5G. Een straatwagen, zoals een Ferrari of McLaren haalt zo’n 1,2 of 1,3G. Misschien zullen sommige dokters ons vertellen dat we dichtbij een ‘blackout’ komen bij het nemen van zo’n bochten. Ik weet het niet. Maar als ik data bekeek, was dat erg indrukwekkend. Ik ben er zeker van dat een normaal mens zo’n krachten niet aankan.’

ter illustratie: 5G betekent dat een rijder vijf keer het equivalent van de normale zwaartekracht dient te ondergaan en dus worden de nekspieren van de rijders in de bochten enorm zwaar belast. Op fysiek vlak denk ik dat het een enorme uitdaging wordt voor de rijders. Natuurlijk zijn alle rijders vandaag de dag erg atletisch. Ze doen heel wat fysieke voorbereiding. Dus om op de vraag te antwoorden…Heeft Max Verstappen een dikke nek? Best wel!

P-20170228-00738_News


Credits: GettyImages beschikbaar gesteld door Red Bull Racing

You May Also Like

Porsche lanceert nu ook een instapmodel van zijn iconische 911

Een instapmodel waar wij al heel blij mee zouden zijn… Wij zijn ondertussen aan ...

Whatmatters Weekend Tip: Zoute Grand Prix 2019

En wij rijden met de Audi R8 V10 Performance! Zij die van exclusieve wagens ...

Wat een machine, de nieuwe Porsche Cayenne Turbo!

We zijn nog niet bekomen van een week rondcruisen in een Porsche Cayenne S ...

Hosting door Fraai