Antwerps voetbal…één brok passie vol emotie

Tranen van geluk, tranen van verdriet…het ligt oh zo kort bij elkaar. Dat is afgelopen weekend nog maar eens gebleken. Terwijl 50% van onze redactie in een roes leeft na de kampioenstitel en bijhorende promotie naar 1A van zijn Royal Antwerp Football Club, kreeg de andere 50% (nota bene een oud-speler), en zijn vrienden op het grote Beerschot, de man met de hamer op bezoek nadat het nieuws bekend werd gemaakt dat de voorzitter van zijn geliefde club s’morgens het leven liet in een tragisch auto-ongeluk. Op zo een momenten is uiteraard alles relatief en wie een beetje mens is, weet dan dat dit de fanatieke clubkleuren overstijgt en je zelfs voor de grootste vijand respect toont. Het Antwerps voetbal moet verder…

Is er plaats voor twee rivaliserende clubs in één stad, metropool,…? Tuurlijk wel! Kijk naar Manchester (United vs City), Glasgow (Celtic vs Rangers),…fans houden ervan! En als er één plaats is in België waar dit kan is het Antwerpen wel. Nergens ter wereld kon men zoals het nieuwe Beerschot een paar jaar geleden met dik 8000 abonnementen een seizoen aanvatten in eerste provinciale. Terecht beuken zij dan ook een paar jaar later, zonder een jaar over te slaan, de poorten van het profvoetbal weer open. Wie dacht dat de Kielse Rat verdelgd was, had het mis…integendeel…ze kweken als konijnen.

909801

In vogelvlucht slechts een aantal kilometers verder, ter hoogte van Deurne-Noord, den Bosuil is ondertussen de grote reus terug opgestaan. Ondergetekende mocht vorig jaar nog de heilige mat van den Bosuil betreden en een eerste pré-seizoensmatch afwerken voor maar liefst dik 6000 uitzinnige supporters. Een bende fanatiekelingen die hun ploeg het zoveelste nakende faillissement zag ontwijken door de zoveelste redder in nood op rij…ditmaal een man die in West-Vlaanderen van het kleine Zulte Waregem een Play-off I-kandidaat heeft gemaakt. Met de grote man achter Ghelamco als investeerder. Voor het eerst in jaren leeft dan ook het gevoel dat er deze keer geen zeepbel te doorprikken is en dat de ‘Great Old’ een jong veulen is dat staat te springen om mee te spelen met de stoere hengsten in de hoogste afdeling…

Twee jaar later is het zover…een aanhang die ondertussen de capaciteit van het Bosuilstadion overstijgt heeft met verve de poorten van de Jupiler Pro League open gebeukt. Waar het een drietal weken geleden nog uitzichtloos bleek, stuwde de massa en (bengaals) vurige rode legioen naar een nieuw hoogtepunt. De kracht en wil van 12+1 jaar opgekropte woede moest eruit. Een uitbarsting met 10X de kracht van de Eyjafjallajökull ontsproot na het laatste fluitsignaal…de kampioenensigaar mocht aangestoken worden. En leeft het voetbal in Antwerpen? Als je een stadion kan uitverkopen waar op het veld niet eens wordt gevoetbald maar een groot scherm wordt gezet….ja, dan leeft het! Naar schatting 15 000 man wachtten de nieuwe helden en krijgers van Wim De Decker én Antwerpen op voor een waanzinnig heet en vurig ontvangst.

Hoewel vele supporters van het stamnummer 1 mijn mening niet zullen delen, hoop ik dat het volgend jaar ook Beerschot lukt. Waarom? Niemand zit te wachten op een ploeg als Moeskroen dat zich ten koste van het familiale en Kempische (ook nog net Antwerpen) Westerlo een plaats in 1A kocht! Schande voor het voetbal hoe zowel Standard (Walen ondereen) als Kortrijk (noem het gerust hoeren) zoiets konden toelaten…en ja…sprankelend voetbal heb je niet gekregen van Westerlo en op jaarbasis brachten ze te weinig…maar ze speelden het spelletje zoals het moet gespeeld worden…eerlijk. En wie (buiten Bart De Wever en zijn ordediensten) zit niet op hete kolen voor een nieuwe Antwerpse derby in hoogste afdeling? Niet overtuigd? Kijk maar even mee…

You May Also Like

Niet knap? Niet binnen!

Een club waar enkel de allerknapsten binnen mogen, is dat geen geniaal idee? We ...

REVIEW: OTOMAT

Bourgondiërs niet meer, maar zeker niet minder, dat zijn we bij Whatmatters! Aangezien onze ...

Review: Boothuys

Bourgondiërs niet meer, maar zeker niet minder, dat zijn we bij Whatmatters! Aangezien onze ...

Hosting door Fraai