Beginnersgids: zo bestel je wijn op restaurant

Ken je geen fluit van wijn, heb je geen tijd/zin om een cursus te volgen, maar wil je je toch niet belachelijk maken bij je vriendin als je op restaurant een flesje bestelt? Dan hebben wij wel wat tips voor je zodat het op zijn minst lijkt op je kent er wat van! Kan je eindelijk stoppen met die aangepaste wijnen en je de hoofdpijn van het mengen besparen…

Rood of wit?

Gooi de basisregel: rood bij vlees, wit bij vis gerust over boord. Vraag je vriendin/vrienden gewoon wat ze prefereren. Er zijn ook rode wijnen die uitstekend bij vis gaan. Je hebt sowieso al een probleem wanneer zij een zeebaarsje wil en jij die steak béarnaise.

Een volle witte wijn of een wat lichtere rode wijn is dan een veilige keuze, die gaan zowat bij alles.

157129060_will_a_professional_wine_service_help_your_restaurant

Ga niet automatisch voor duur

Wil je echt onderstrepen dat je er geen fluit van kent, ga dan altijd voor de duurste fles. Een kenner weet dat je in een deftig restaurant ook gerust de wat goedkopere flessen kan bestellen. Zij zetten echt hun reputatie niet op het spel door mindere wijnen op de kaart te zetten.

bckg3-bar-home_0

Welke vragen stel je de sommelier?

Die man wordt ervoor betaald dus gebruik hem dan ook. Een paar goede vragen:

  • Begin met door te geven welke kleur je prefereert en de prijscategorie.
  • Definieer je wijnstijl met de juiste termen: vol, licht, fruitig, houtrijping,… Zo help je hem/haar op weg. Ook een voorkeur voor een bepaalde streek of druif kan hier meegegeven worden.
  • Maak niet de fout van specifiek om een droge wijn te vragen. Dat zijn ze in een deftige zaak quasi altijd, behalve bij het dessert.
  • Vraag om de proeven.

cafe_restaurant_wine_wine_racks_design_39247_1920x1080

Wat te doen als de fles arriveert?

Ook hier zijn er een aantal stappen die je kan volgen:

  • Check het etiket: kijk of het jaar en de naam overeenkomen. In principe gaan ze je echt niet oplichten, maar je weet maar nooit.
  • Proef: geven ze de kurk dan hoef je er echt niet aan te snuffelen. Ruik aan de wijn en als je denkt dat er wat mis is, raadpleeg dan de sommelier. Eigenlijk kan je op dit moment enkel nog de temperatuur van de wijn beoordelen en of deze kurk heeft. Als de smaak je ding niet is, heb je gewoon verkeerd gekozen.
  • Controleer de temperatuur.
  • Laat de fles open staan: vrijwel alle wijnen worden beter doordat ze lucht krijgen.

 
Bron: Esquire.nl

You May Also Like

Whatmatters keurt de betere worst!

Worsten zijn er in alle vormen en maten en dan bedoelen we bij Whatmatters ...

DutchCraft, voor als je een 2de jacht wil …

Ik heb een boot, ik heb een hele mooie splinternieuwe boot, … Nee, toch ...

Helder, probeer de gin van Rutte met selder!

Wij geven het toe, bij het zien van een fikse selder, was gin nu ...

Hosting door Fraai