Whatmatters interviewde top bartender DRIES BOTTY

De helden van deze tijd? Koks, zonder twijfel, maar of bartenders en cocktailshakers daar nog veel voor moeten onderdoen, we denken het niet. Hoewel België een zakdoek groot is, tellen we heel wat fijne cocktailbars in ons landje en ook onze cocktailshakers spelen mee in de wereldtop. Zo werd Dries Botty, de bartender van The Dirty Rabbit in Antwerpen, enkele weken geleden bijna World Class Bartender van het jaar. Als eerste Belg bij de laatste 6 van deze prestigieuze verkiezing, vonden we het de moeite waard deze wereldtopper te strikken voor een gesprek We begaven ons dus naar Antwerpen en wisten hem in The Dirty Rabbit aan een spervuur van vragen te onderwerpen.
Dries, eerst en vooral onze felicitaties kan je even het concept van de wedstrijd uitleggen?
De verkiezing World Class Bartender 2016, gaat uit van Diageo, een grote multinational, die heel wat dranken in zijn assortiment heeft. We zijn in Miami gestart met 53 deelnemers van over de hele wereld, waarbij ik uiteindelijk in de finale met de laatste 6 ben geraakt. Daar ben ik jammer genoeg gesneuveld, ik had nochtans heel graag gewonnen.
woeld-class-dries2
Dat is knap! Mag je je nu officieel de beste bartender van België noemen?
Nee, dat zou een beetje teveel eer zijn. Er zijn heel wat wedstrijden en dit is er slechts eentje van, weliswaar een belangrijke, maar toch. Er zijn in België heel wat geweldige bartenders waar ik heel veel respect voor heb, dus mezelf de beste noemen zou wat arrogant zijn.
Hoe ben je ooit achter de bar terecht gekomen?
Dat is een redelijk atypisch verhaal. Hoewel mijn ouders zelf een restaurant hadden, stonden ze er niet voor te springen dat ik in de horeca zou belanden. Ik heb netjes mijn studie afgewerkt, heb nog even verder gestudeerd, maar de microbe was uiteindelijk toch te sterk. Ondertussen had ik de passie voor de bar te pakken en begon ik er mijn weg in te maken. Mijn ouders zijn nu zo fier als een gieter en mijn grootste fans! Uiteindelijk is alles dus op zijn pootjes terecht gekomen.
14457374_1469334743081638_5591455312154956960_n
Waarom ben je gezwicht voor de bar?
Het sociale contact, het spelen met smaken en mensen kunnen meenemen in mijn verhaal en het feit dat klanten me vertrouwen. Ik probeer nogal eens klassiekers met een twist uit en het is fijn als klanten dat weten te appreciëren.
Waar haal je zelf je inspiratie?
Ik steek enorm veel op uit tripjes naar het buitenland; verschillende culturen, stijlen en smaken probeer ik in mijn cocktails terug te brengen. In verschillende grootsteden pik ik rituelen op, maar ik moet zeggen dat het in ons eigen land ook bruist van de goede zaken en bartenders. Antwerpen, Gent, ze moeten vaak niet onderdoen voor het buitenland.
12507215_10206639604521840_4768773858877665973_n
Had je ook een mentor of stichtend voorbeeld?
Tijdens mijn opleidingen drankenleer bij Ben Belmans, die nu Bijou runt, heb ik heel wat opgestoken. Ik heb er veel respect voor, maar ik heb mijn eigen stijl. Je kan me wel geregeld in Bijou vinden, maar net zo goed drink ik een pint in de Vedet, mijn stamcafé.
Dries, je hebt ongetwijfeld een stressvol bestaan, wat is voor jou pure luxe?
Ik ben een levensgenieter, maar pure luxe is voor mij een dag relaxed in de zetel hangen, al dan niet met mijn roommate. Rustig opstaan, wat door Antwerpen struinen, na een bezoekje aan de markt op een terrasje blijven hangen: heerlijk. Uitwaaien langs de Schelde en het kopje leeg maken, meer moet dat voor mij niet zijn. Voor ik het vergeet: doe daar ‘s avonds nog een ijsje bij van de Gelato Factory en het is helemaal perfect.
26785570764_29c9888411_b
Een ijsje, soms moet het niet complexer zijn. Wat zijn je plannen nog voor de rest van het jaar?
Nadat ik eerder werd verkozen tot beste bartender op Venuez en de laatste verkiezing in Miami is het voor mij even genoeg geweest met wedstrijden. Er komen nu een heleboel leuke consultancy opdrachten op me af en ik ben heel geregeld op pad. Koffers uitpakken is tegenwoordig een hobby. Verder wil ik me focussen op The Dirty Rabbit, mijn kindje en mezelf als merk neerzetten. Ooit begin ik een eigen zaak, maar daar ben ik nog niet aan toe, binnen de groep waar ik nu werk krijg ik ook alle kansen.
12592287_10153905767083064_5161574524256916426_n
Dries, voor je we verder laten shaken, wat is eigenlijk jouw favoriete cocktail?
Dat hangt nogal af van de setting en het gezelschap. Ik kan altijd genieten van een perfect Daiquiri, een Long Island of een Horse’s Neck. Wil je die ontdekken, spring dan gerust hier nog maar eens binnen tijdens de openingsuren, genieten zal je.
Wil je de kunsten van Dries in real life ontdekken? Breng dan zeker eens een bezoekje aan The Dirty Rabbit in Antwerpen.

You May Also Like

SIPSNSODA: perfecte cocktails uit een doos!

Voor een cocktail meer of minder draaien we ons tong niet om, op dat ...

Zo hou je je witte sneakers…wit!

Als er één ding is wat we sowieso in onze schoenkast hebben staan en ...

24Bottles: de hippe, ecologische fles

Een fles? Eerlijk, hoe zou jij reageren moest je vrouw/vriendin zeggen dat ze een ...

Hosting door Fraai