Op de thee bij succesvolle ondernemer Pieter Loridon

Nee, in katzwijm vallen we bij Whatmatters niet voor bv’s. Meer nog, zelfs als jonge snaken hadden we geen massa posters op de kamer hangen. Maar het is niet omdat we geen idolen hebben, dat we niet bewonderend kunnen opkijken naar iconen, rolmodellen of kerels waar we uitermate veel respect voor hebben. In die categorie valt Pieter Loridon zeker en vast. Van succesvolle sport- naar zakenman in een paar jaar tijd en dat volledig selfmade met het nodige bloed, zweet en tranen, faut le faire.

DAAR kunnen we nog wat van opsteken dachten we. Dus trokken we onze stoute schoenen aan, sprongen een meter de hoogte in en trokken op die manier Pieter aan zijn mouw. Het relaas lees je hieronder. Ergens onderweg tussen Amsterdam en Antwerpen vastgelegd… 

Hoi Pieter, we gaan je niet voorstellen, als onze lezers je niet kennen, dan schort er wat, dus met de deur in huis. Wij proberen wat uit te bouwen, maar heb je 3 gouden tips om succes te boeken?

schermafbeelding-2016-11-30-om-06-21-55Eerst en vooral wil ik even aangeven dat ik 15 jaar profsporter ben geweest. Zonder hogere studies ben ik er toch in geslaagd succes te boeken. Gevoel staat daar bij mij centraal. Ook op sportief gebied (15 jaar professioneel basketballer, speler nationale team, 2x topscorer) heb ik alles bereikt door passie en plezier. Als je iets graag doet, probeer je dat altijd beter te doen en groei je vanzelf. Op nummer 2 staat ongetwijfeld keihard werken en op nummer 3: doe wat unieks. Copycats zijn er al genoeg! Creëer in plaats van te kopiëren.

Pieter je was topsporter, je stopt dan, ben je dan in een zwart gat gevallen? En was het moeilijk je weg te vinden in het zakenleven?

Na mijn sportcarrière won ik ‘Sterren op de dansvloer’, waardoor ik nooit in een zwart gat gevallen ben. De sport heb ik volledig vaarwel gezegd en ik ben beginnen sleutelen aan mijn concepten. Eerst was er Maona waarvan ik een geslaagd franchiseconcept heb gemaakt. Ik heb gedeeltelijk het trendy lunchconcept Mint nog en met Café Couture ben ik ondertussen ook in vier landen actief vandaag en waar de komende maanden nog spectaculaire samen werkingen op komst zijn. Vandaag creëren we naast onze 82 thee & coffeeblends, customized thee lijnen uit samen met Jockey Club Ibiza, Van Dam Brasserie Amsterdam, La Villa Maillot 4sterren hotel in Parijs en zoveel meer.

Door volledig te kappen met m’n sportverleden heb ik voor de moeilijkste weg gekozen, maar door te creëren en samenwerken heb ik resultaten kunnen boeken.

En dat prop je allemaal in één dag? Sterk! En het grootste verschil tussen het zakenleven en de sport?

Bij het basketbal had ik een coach en dat heb ik nooit gehad in het zakenleven. Dat heb ik misschien wel wat gemist, maar je leert jezelf coachen, motiveren en stimuleren wat een enorme luxe is.

Eigenlijk vind ik dat er heel wat gelijkenissen zijn, maar een groot verschil is wel de eerlijkheid. Topsport is harder maar eerlijker, vandaag ben je een held en morgen de pispaal. 

Voor beide heb je passie nodig, de wil om er wat van te maken, hard werken en je moet kwaliteit brengen.

 

Bwah Pieter, wij willen op geregelde tijdstippen wel wat roepen vanaf de zijlijn hoor! En op welke verwezenlijking kijk je nu met het meeste trots terug?

schermafbeelding-2016-11-30-om-06-22-14Dat zal dan toch mijn sportcarrière zijn. Als 16-jarige werd ik als eerste naar huis gestuurd bij de provinciale selectie wegens niet goed genoeg van 180 Antwerpse jongeren, vervolgens ben ik keihard beginnen te trainen -alleen- en als 19-jarige speelde ik mijn eerste interland (-21) voor het nationale team in Finland en werd ik topscoorder 35 punten.

Daarnaast ben ik ook wel fier dat ik van de ene dag op de andere heb gekapt met sport en geloofd heb in mijn talenten om concepten te creëren. Het was was makkelijker geweest om in de sport te blijven. En toch denk ik soms: wat als ik met mijn visie en concepten een basketbalclub in handen had gekregen. Ik had er alvast veel meer mee gedaan dan dat er de afgelopen jaren met het basket in België is gebeurd.

Nu hebben wij nooit echt idolen gehad, maar heb jij rolmodellen waar je naar op kijkt/keek. Figuurlijk dan, want zoveel groter maken ze mannen niet dan jouw …

Zeker en vast mijn vader! Hij was één van de grootste vertegenwoordigers in lederwaren en schoenen in de Benelux. Die man was altijd aan het werk en daar heb ik een voorbeeld aan genomen. Daarnaast horen Gert Verhulst en Sergio Herman ook zeker in mijn lijstje thuis. Gert omdat hij zichzelf is gebleven. Ze hebben ermee gelachen met Gert en zijn hond, maar dat doen ze nu ongetwijfeld niet meer. Daar heb ik bijzonder veel respect voor. Sergio Herman ken ik heel goed en dat is gewoon een topmens met een extreme passie voor puurheid en eten. Bovendien zet hij ook de stap van de keuken naar conceptueel denken de laatste jaren en dat vind ik heel straf.

Daar kunnen we ons perfect in vinden! Die moeten we ook nog eens interviewen! Pieter, je was al bekend voor je met je concepten begon, heeft je dat geholpen of was dat eerder een last?

Beide eigenlijk. Ik merk dat nu in Nederland. Daar ben ik minder bekend, maar in Amsterdam zitten we toch al in een 6-tal topzaken binnen. Volgens mij heeft het in België zelfs tegengewerkt. In België praat ik al 5 jaar niet meer met magazines en zeker niet met de rioolpers. Ze maken je om je dan te kraken als je hun spel niet meer meespeelt. Ik doe vandaag nog héél weinig in de media.

Richting de consument is bekendheid dan weer wel een troef. Maar of het nu heeft geholpen of niet, an sich maakt het niet uit, je moet je gewoon bewijzen en een topproduct leveren. Ik heb me altijd moeten bewijzen en heb daar geen probleem mee.

Hebben wij geluk dat we niet tot de rioolpers behoren! Je werkt concepten uit Pieter, maar waar haal jij je inspiratie?

Vind ik een hele goede vraag. Ik ben nu zelf vaak een inspiratiebron voor anderen, omdat ik mijn eigen inspiratie uit mezelf haal. Ik moedig iedereen aan om te luisteren naar zijn eigen gevoel. Durf het onbekende tegemoet te gaan en laat je zekerheden los. Zelf heb ik die stappen wel gezet, door resoluut te breken met sport, horecaconcepten om te gooien, naar Ibiza te trekken, Amsterdam en noem zo maar op. Maar daar komt wel wat angst, moed en veel werk bij kijken. Alleen de mensen die naast me in bed liggen, weten hoeveel nachten ik daarvan wakker lig en hoeveel tijd ik in mijn activiteiten stop.

En toch raad ik iedereen aan, want we hebben maar 1 leven: “do what you love, love what you do.”

Geloof in je dromen

Mogen we onszelf dan zeker een fikse portie moed wensen en dit goed in onze oren knopen! Je hebt al heel wat bereikt in je leven, maar wat is voor jou luxe?

Ik ben enorm rijk en dan niet materieel, maar ik doe wat ik graag doe, elke dag opnieuw. En ik ben ook omringd door mensen die ik graag zie. Ik ben een heel emotioneel persoon, en als ik kan doen wat ik graag doe ben ik uitermate gelukkig. Uiteraard wil ik dat ikzelf en mijn dierbaren gezond blijven. Met leuke mensen samenwerken is een andere belangrijke geluksfactor. De mensen die denken dat de cijfers op je bankrekening je rijkdom bepalen zijn eigenlijk heel arm.

We worden er al bijna zelf emotioneel van. Over naar de luchtiger zaken, want anders moeten de zakdoeken zo dadelijk nog boven gehaald worden. Geef ons als kenner eens je 3 favoriete hotspots!

Op nummer 1: Jockey Club Ibiza, daar zit ik al 15 jaar, voor het zijn grote bekendheid genoot. Voor hen heb ik ook de eer gehad een customized thee-lijn te hebben mogen creëren. Dat was een droom die uitkwam. In 2013 werd die club zelfs uitgeroepen tot 2de beste beach club ter wereld, wat toch wel wat wil zeggen. Op nummer 2 staat de wijk Shoreditch in Hoxton (Londen). Daar ben ik 5 jaar geleden terecht gekomen. Het is een broeinest van diversiteit, creativiteit en talent Het is er een beetje ruig en ruw, maar dat ligt me wel. En als 3de zeg ik het nieuwe project van Sergio Herman: Air Republic in Cadzand. Dat wordt fenomenaal. De beelden die ik al gezien heb zijn magisch. Hij voelt die locatie perfect aan en dat wordt een fenomenaal succes, daar zet ik al mijn geld op.

Bon en wij zijn al blij met Willy’s Moustache. Maar we zullen deze 3 voorrang geven op onze bucketlist! Als allerlaatste Pieter: wat zijn jouw toekomstplannen nog?

Gewoon gelukkig en gezond zijn. Ik ben blij met wat ik heb en al gerealiseerd heb. Dat laten groeien is voldoende. Ik zie heel wat van de wereld, heb leuke mensen rond mij en al de rest komt vanzelf wel. Mijn leuze was ooit: ik ga naar kwantiteit met kwaliteit en ik denk dat ik daar ongeveer ben. We hebben de beste thee en daar boet ik bijvoorbeeld niet op in. Ik hoef geen massa en supermarkten, ik wil een netwerk van premium believers. We hebben nu een 4-sterren hotel in Parijs, 4-5 sterren hotels in Amsterdam, sterrenchefs die ermee werken,…

Ik kan overal binnenkomen, iedereen is tevreden en dat geeft heel wat goede energie.

cafe-couture-amsterdam-thee-tea-coffee

Laten we met die positieve vibe dan afsluiten. Pieter bedankt voor je tijd, je inspiratie en je mooie woorden. We kunnen alleen maar zeggen dat we misschien toch voor een idool hadden moeten gaan, maar we hebben nu alvast een rolmodel!

Naast de thee en de horecazaken heeft Pieter ook nog een hele leuke lijn met t-shirts en sweaters. Ook die kan je vinden en  bestellen op de site van Café Couture. Kwestie van de inspirerende slogans ook bij je te hebben!

You May Also Like

Whatmatters On Tour: Kamping Kitsch Club (ALLE 600 FOTO’S)

Marginaal, het nieuwe normaal Om het met de woorden van één van de hoofdacts ...

Agency: The Agent

Gezien de grote hoeveelheid vrouwelijk schoon die we bij Whatmatters onze lezers willen aanbieden ...

Influencer Yannick Somers is living the good life!

Het is dat we ons lijf niet mee hebben, of we hadden misschien ook ...

Hosting door Fraai