8 tips om succesvol te onderhandelen

Of het nu gaat om een zware echtelijke twist en je terug zoete broodjes wil bakken, zakelijk het onderste uit de kan wil halen, je zoon wat wenst bij te leren of een straatmadelief wil overtuigen, zich onder de prijs te verhuren: Succesvol onderhandelen komt altijd van pas.

Omdat we zelf wel regelmatig wel wat zaakjes regelen, hadden we zelf al wat expertise in petto, maar uiteraard hebben we ons oor ook te luisteren gelegd bij de ware ‘hosselaars’ van deze wereld. Zo kwamen we op deze 8 tips, waarmee je elke onderhandeling succesvol afrondt.

Luister

Ook al ben je zoetgevooisd en kan je praten als de beste. Als je wil overtuigen en resultaat boeken, zal je toch eerst moeten luisteren. Ja, ook als je vriendin al een half uur aan het ratelen is. Zo pik je essentiële zaken op, waarop je later dan fijntjes kan terugkomen. Let wel, val niet direct in de rede, dat is vragen om problemen.

overpowererd

Bepaal vooraf je strategie

Meegaand of afwisselend hard en zacht, bepaal je tactiek vooraf. Stel ook je uiteindelijke doel voorop en wijk daar niet vanaf. Als je weet waar je wil eindigen, dan is het makkelijker voet bij stuk te houden en ga je tijdens het onderhandelen niet aan het zwalpen.

Doe geen impulsieve toegevingen

Ook al wil je echt vogelen of is die deal van levensbelang, doe geen impulsieve toegevingen. Je emoties of libido, gaan op dat moment met je aan de haal. Rond de gesprekken af, laat alles bezinken en kom dan af met een gefundeerde mening. Dit bespaart je een hele hoop brokken en misschien ook wel enge ziektes.

Geven en nemen

Onderhandelen is altijd geven en nemen en een win-win voor ogen houden. Het gaat niet om winnen of verliezen. Wees bereid toegevingen te doen en bepaal vooraf welke. Een week de afwas doen in ruil voor stomende seks, is al bij al een faire deal. Settel daarvoor!

sales

Zet hoog genoeg in

Toch niets vervelender dan het gevoel van niet het maximale eruit te hebben gesleept? Zet hoog genoeg in, zo heb je wat zakgeld om toegevingen te doen.

Soft to the person, hard to the matter

In onderhandelingen kan het er hard aan toegaan. Blijf echter wel zakelijk en beleefd. Je gaat niet de moeder van je vriendin lopen beledigen of persoonlijk worden. Daar komt narigheid van. Wees zacht voor de persoon, maar sta wel op je strepen. Zo boek je het meeste resultaat.

Blijf jezelf

Ga geen rolletje spelen tijdens onderhandelingen. Die ballon wordt zo doorprikt. Blijf jezelf, communiceer op een normale manier en ga niet dwarsliggen zonder reden. Dan kan je achteraf op zijn minst nog een normale manier samen verder of een stevige pint gaan pakken.

You May Also Like

Saint Laurent JOE Sneakers, een must have!

Eerlijk, wij zijn meestal super tevreden over Nike, Adidas en ja zelfs Puma sneakers. ...

De 'Smart Luxury' van Aurélien

Kan je nog wat extra flair in je kleerkast gebruiken? Maar ontbreekt je de ...

Hosting door Fraai