Vuriger dan onze Rode Duivels…Red Flames Tessa Wullaert en Marlies Verbruggen

Grinta…tot over een jaar hadden we nog nooit van het woord gehoord. Zelfs wij, die wel van het spelletje voetbal houden en met momenten wel wat uit de voeten kunnen of konden vielen van onze stoel toen we met Mark Wilmots, Frank Raes en Jan Boskamp aan het scrabbelen waren en eerstgenoemde 10 punten wou bijschrijven op zijn scorebord. Grote discussies volgden. Met Kampfschwein, goed voor 33 punten, hadden we al een oogje dichtgeknepen want dit hadden we niet teruggevonden in de Dikke Van Dale dus vonden we het wel welletjes. Vooral Frank Raes wou er niets van weten daar wij ook niet akkoord waren gegaan met zijn ‘Sugardaddy’, naar het schijnt ingefluisterd door Cath Luyten. Ook Jan Boskamp hadden we al, en geloof me dat is niet makkelijk, het zwijgen opgelegd omdat wij niet akkoord waren met ‘Jako’, wandelend reclamebord hij is. Soit om maar te zeggen…Grinta, een woord dat wij niet kenden en dat blijkbaar door onze eigenste Rode Duivels tijdens hun eerste EK-match tegen Italië ook niet gekend was. 2-0 in het verlies…neen, dan hebben we liever de combinatie van Whatmatters…voetbal gekoppeld aan ravissante dames…én belangrijk aan toe te voegen…succesvolle dames! Bij deze twee Red Flames…Tessa Wullaert en Marlies Verbruggen, respectievelijk 44 en 41 caps. Een duo-portret!

thumb_IMG_1980_1024

Hey Flames, stel jullie eens kort voor?
T: Ik ben Tessa, 23 jaar uit wielsbeke, profvoetbalster en spelend bij Wolfsburg en Red Flames met een diploma toerisme.
M: Ik ben Marlies, 28 jaar, afkomstig uit Aartselaar maar sinds kort woonachtig te Sint-Katelijne-Waver, voetbalster bij Anderlecht en de Red Flames, afgestudeerd als master handelswetenschappen in 2010 en consulente bij CM Antwerpen.
thumb_13444095_10209519186561295_341289431_n (1)_1024

Hoe lang voetballen jullie al? Hoe, waar en waarom begonnen? Schets eens kort jullie loopbaan?
T: Sinds 1998 (ik was toen 5) ben ik begonnen in Wakken bij de jongens. Ik kreeg de voetbalmicrobe op de speelplaats te pakken.  Van mijn 5 tot 15 heb ik bij de jongens gevoetbald bij respectievelijk Wakken, Ingelmunster en Harelbeke. Daarna zat ik in de 1e ploeg bij Zulte-Waregem, 1 jaar Anderlecht, 2 jaar Standard en nu Wolfsburg.

M: Ik ben begonnen op mijn 6 jaar bij Boom FC. Mijn oudere broer speelde daar en op een dag deed ik zijn trainingskleren aan en vroeg ik mijn ouders om mij naar de training te brengen. Ik speelde tot mijn 16 jaar als enige meisje bij de jongens van K.Rupelboom FC. Toen moest ik de overstap maken naar het damesvoetbal. Eerst speelde ik 2 jaar bij KFC Kontich in tweede klasse. Daarna speelde ik voor Vlimmeren Sport, STVV, Lierse SK, R Antwerp FC, OH-Leuven en RSC Anderlecht.
thumb_IMG_1979_1024

Dat zijn al namen die kunnen tellen…hoeveel hebben jullie ervoor moeten opofferen?
T: Redelijk veel. Afspraakjes met vrienden/lief/familie, vrije tijd, uitgaansleven, voeding aanpassen…het hoort er allemaal bij!

thumb_12108934_10207549104542840_9218069630991104126_n_1024
M: Als je iets wilt bereiken in de sport, moet je opofferingen maken. Gezonde voeding en voldoende rust zijn belangrijk dus het gebeurt wel eens dat je moet afzeggen voor een feestje omdat er dan een training of wedstrijd gepland staat. Voor de interlands met de Red Flames moet ik verlof nemen op het werk dus veel dagen om echt verlof te nemen voor mezelf blijven er niet over. Al let ik er wel op dat ik jaarlijks minstens een week over houd om op verlof  te gaan. Dan is het vooral luieren aan het zwembad of strand afgewisseld met wat cultuur of sport want een hele dag stil zitten is niet echt aan mij besteed.

Wat is je beste herinnering? Wat je slechtste?
T: Beste: winning goal in 2013 (?) met de Flames tegen Ijsland,  mijn doelpunt in ¼ finale Champions League met Wolfsburg tegen Italiaanse Brescia. Slechtste: Verloren Champions League finale met penalty’s (zit nog vers in het geheugen 😉
M: Mijn beste herinneringen zijn: Eindronde EK U19 in Zwitserland 2006, Eerste selectie en basisplaats voor de Red Flames tegen Portugal waar ik meteen scoorde, de landstitel met STVV in 2010 na een testwedstrijd tegen Standard. Slechtste herinneringen: 2 verloren bekerfinales (2011 en 2016)
 

Welke vooroordelen over vrouwenvoetbal wil je definitief uit de wereld helpen?
T: “Meisjes kunnen niet voetballen” –> Integendeel. Onze wedstrijden hebben ook hun charme en zijn soms aantrekkelijker (zonder show) dan mannenvoetbal.

M: Het beeld dat voetbalsters niet vrouwelijk zouden zijn. Veel voetballende vrouwen zijn wel met hun uiterlijk en met mode bezig. Onze voetbaltruitjes zouden inderdaad meer gecentreerd mogen waardoor we vrouwelijker zouden ogen maar het belangrijkste is dat het comfortabel blijft. Vrouwenvoetbal is ook aantrekkelijker aan het worden, het spelniveau is de laatste jaren enorm gestegen. Omwille van de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen en mannen, is het vrouwenvoetbal trager en minder fysiek. Maar puur technisch en tactisch moeten vrouwen zeker niet onderdoen voor mannen.  Ik zeg altijd je moet eerst eens naar een wedstrijd komen alvorens een oordeel te vellen.
thumb_10911264_836322566425927_2602660307122990142_o_1024

Marlies, je bent ondanks Red Flame geen prof…vind je het niet schandalig wat het verschil is tussen wat mannen en vrouwen verdienen?
Dat er een loonkloof bestaat tussen mannen en vrouwen is uiteraard wel logisch aangezien de commerciële belangen bij de mannen veel groter zijn.  Al is die kloof wel extreem groot en dus studies en een job zijn voor de meeste nog altijd belangrijk. Als elke club in België 1 profspeler minder onder contract legt en dat budget aan de vrouwenafdeling zou geven, zou er voor meer mogelijkheden zijn voor het vrouwenvoetbal.

Tessa, Je bent wel prof…Nochtans is er ook voor u een groot verschil
Ja, maar daar probeer ik zo weinig mogelijk aan te denken, anders raak ik te gefrustreerd. Natuurlijk is het jammer, maar dat maakt onze passie en gedrevenheid enkel nog mooier. Natuurlijk klaag ik niet, want ik verdien een pak meer dan de doorsnee 23-jarige die fulltime zou werken én ik heb het geluk mijn  passie elke dag te beoefenen. Het vrouwenvoetbal zit in de lift en ik denk in de verre toekomst zal er een pak meer geld mee te verdienen zijn, maar dan zal ik al op ‘pensioen’ zijn ☺

thumb_IMG_1981_1024
En Tessa, is er onder het vrouwenvoetbal ook een groot verschil tussen buitenland en België?Tussen buitenlandse toplanden en Belgie? Ja. Ikzelf merk dit verschil enorm nu ik in Duitsland speel, waar het vrouwenvoetbal veel meer leeft. Er word ook meer in geïnvesteerd en dan is er natuurlijk meer mogelijk. Zo zijn de stadions (niet alle) uitgebreider en de velden liggen er ook beter bij. We kunnen professioneel zijn en verdienen er goed geld. Gemiddeld komen een 1000 à 1500 supporters ons elke wedstrijd aanmoedigen, wat ook direct voor een leuke(re) sfeer zorgt. In Wolfsburg worden we top begeleid met een medische staf en een uitgebreide trainersstaf. We trainen elke dag 1 à 2 keer en gaan ook 2 maal op trainingskamp, in de zomer én winter.

Is er contact tussen Red Flames en Rode Duivels? Wie is je favoriet en wat denk je dat ze gaan halen op EK?
T: Nee, jammer genoeg heel weinig, maar ik moet toegeven dat ik hen ook weinig zelf volg. Ik ben vooral met mezelf bezig. Hun wedstrijden op het EK zal ik, als ik tijd heb, misschien hier en daar volgen, maar ik zal zelf op vakantie zijn om te relaxen en te genieten. Een halve finale moet met hun kwaliteiten zeker haalbaar zijn.

thumb_IMG_0278_1024 M: Wij hebben nauwelijks contact met de Rode Duivels. Voor zover ik mij kan herinneren hebben we 1 fotoshoot met hen gehad die amper 2 minuten geduurd heeft. Ze sturen wel af en toe een videoboodschap om ons succes te wensen voor een wedstrijd. Mijn favoriete Rode Duivel is Jan Vertonghen omdat hij sympathiek  en grappig overkomt en hij altijd wel zijn match speelt. Ik verwacht dat ze minstens de kwartfinale gaan halen maar daar komen ze allicht kleppers tegen als Duitsland, Frankrijk of Spanje en dan zal de factor geluk ook een beetje meespelen. Al zou België wel een mooie Europees kampioen zijn.

Dan gaan ze toch beter moeten spelen. In tegenstelling tot jullie! Jullie zijn bezig op weg te gaan naar een groot tornooi, niet? Ambities daar?
T:  Ja, wij zijn bezig ons te kwalificeren voor het EK 2017 in Nederland en daar slagen we voorlopig zeer goed in. Momenteel hebben we 14 op 18 en zijn 1e in de poule. Laatst speelden we gelijk in Engeland en haalden we een 6-0 overwinning thuis tegen Estland. Ons niveau wordt beter en beter. Indien we nog 6 punten halen uit de volgende 3 wedstrijden, dan zijn we zo goed als zeker van kwalificatie, maar we leven van wedstrijd tot wedstrijd en proberen daarbij elke te winnen én ervan te genieten.

thumb_IMG_1976_1024
M:Wij zijn inderdaad goed op weg om ons te plaatsen voor het EK 2017 in Nederland. Moesten we het halen zal het voor mij een laatste kans zijn om deel te nemen aan een groot tornooi. Ik wil er dan ook alles aan doen om deel uit de maken van de selectie en een aantal speelminuten te kunnen verzamelen daar. Het zou de eerste keer zijn dat we een groot tornooi halen en hopelijk kan dat iets teweeg brengen in België zodat de populariteit van het vrouwenvoetbal zal toenemen. De media-aandacht en zal dan ook wel volgen waardoor het ook voor sponsors interessant wordt en misschien meer jonge meisjes kunnen dromen van een (semi)- prof carrière.

 

 Wat is je persoonlijke levensmotto? Of je favoriete quote?
T: “ Do more of what makes you happy” (wordt binnenkort mijn nieuwe tattoo): Ik vind het gewoon belangrijk om te doen wat je graag doet en om gelukkig te zijn.

M: ‘Never stop chasing your dreams!’Als je iets wil bereiken, moet je er 100% voor gaan en doorzetten om die droom te verwezenlijken.

Zitten jullie veel op Social Media? Waarom moeten we jullie hierop eventueel volgen?
T: Ik ben vooral actief op Facebook en Instagram. Op Twitter heb ik een account, maar daar post ik minder op.

thumb_IMG_1975_1024
M: Eerlijk gezegd zit ik de laatste tijd niet zo vaak meer op Social Media. Ik heb wel een fanpagina maar daar komt te weinig op. Misschien toch maar eens werk van maken om die pagina nieuw leven in te blazen.

We zullen je pagina eens boosten sé! Een persoonlijk vraagje nu…Is er tijd voor liefde in jullie leven? Wat heeft hij/of wat moet een man doen om u te verleiden of te behagen?
T: Ik heb sinds juli 2015 een vriend, bijna een klein jaar dus. Het was vooral liefde op het 1e gezicht, dus hij heeft er weinig moeten voor doen ☺ Ik hou gewoon van sportieve jongens met de nodige humor, want ik lach zelf heel veel eigenlijk.

M: Ja ik heb een vriend die ook voetbalt. De reden waarom ik voor hem gevallen ben, is dat hij oprecht interesse toont in wat ik doe en mij daar ook volledig in steunt. Op onze eerste date hadden we een vlotte babbel en klikt het meteen. Dat hij goed kan koken en ook wel een beetje een romanticus is, is ook wel mooi meegenomen.

thumb_11742706_10206932586330270_5868399795692453905_n_1024

Een geromantiseerde voetballer! Mooi! Welke tips zijn nog essentieel voor mannen? Wat wil je hen meegeven?
T: Moeilijk…Ik denk gewoon dat een relatie moet blijven verrassend zijn. Ikzelf hou minder van het materiële en meer van de kleine attenties, zoals zijn aanwezigheid voor een wedstrijd bijvoorbeeld, ook al is die misschien ver weg aangezien ik in Duitsland voetbal.
M: Blijf vooral jezelf, ga niet overdreven veel moeite doen of de macho uithangen, maar durf wel je gevoelens te tonen.

Nemen we zeker mee! Is er als voetballer nog tijd om eens uit de bol te gaan? Waar ga je stappen, iets eten of drinken? Wat zijn jullie favoriete plekjes?
T: Ik ga enkel stappen als ik in België ben, heel weinig dus. Vooral in de zomerperiode kan je me vinden in Diedjies (Kuurne), Carré (Willebroek), Culture Club (Gent) of in de overpoort (Gent). Echte favoriete plekjes heb ik niet echt. Ik varieer graag tussen restaurants om zo telkens iets nieuw te proberen. Zoals ik al zei hou ik van verrassingen ☺

M: Gezien mijn drukke agenda, ben ik soms al een blij als ik gewoon een rustig filmavondje in de zetel kan doorbrengen. Als ik wegga is dat eerder ergens op cafe iets gaan drinken met vriendinnen of ploegmaats. Iets gaan eten doe ik ook wel vaak met mijn vriend maar vaste adresjes hebben we niet. Al is restaurant Centpourcent zeker een aanrader maar jammer genoeg verdien ik geen miljoenen dus is het eerder iets voor speciale gelegenheden.
thumb_IMG_1978_1024

In tegenstelling tot jullie mannelijke collega’s…nog een persoonlijk vraagje…Wat zijn  jullie favoriete zondes?
T: Frietjes van de frituur zijn sinds ik professioneel voetbal een zonde geworden. Ik denk dat ik er nog max 1 maal per maand eet, als ik in België ben natuurlijk.

M: Gin tonic en bij momenten ook wel chocolade ☺

Staan ook in ons lijstje! Ben je ook een fashionista? Of huppel je liever heel de dag rond in training?
T: Doordat ik elke dag train loop ik inderdaad vooral in training of sportkleren rond, maar toch hou ik ervan om mij op te maken als ik met vrienden iets ga eten of drinken. Tijdens het seizoen komen we regelmatig met ploeggenoten samen voor een avondje voetbal, Singstar of om gezellig iets te gaan eten.

M: Een fashionista zou ik mezelf nu niet noemen, maar ik hou wel van shoppen en probeer zeker op de hoogte te blijven van de nieuwste modetrends. Training draag ik enkel als het nodig is voor de voetbal al kan er qua comfort niets op tegen een training.

Tessa, je werkt ook voor TV nu als analist? Is dit iets wat je meer wil doen? Hoe ervaar je dit?
Zaterdag was mijn eerste maal voor de Champions League. Ik moet toegeven dat het wel een leuke ervaring was, het was gewoon eens iets anders en ik vind dat vrouwen evenveel van voetbal kunnen kennen als mannen. De andere analisten waren leuk gezelschap. Zo had Johan Boskamp mijn finale van de Champions League gezien, dus dat toont wel dat de interesse aanwezig is. Een volgende keer komt er misschien wel, maar het is gewoon moeilijk om tijd te vinden, want tijdens het seizoen verblijf ik bijna continu in Duitsland.

thumb_1014644_10201219632629998_1726491997_o_1024

Wat zijn jullie ambities naar de toekomst toe?
T: Mijn eerste seizoen was vooral aanpassen, zowel fysiek als mentaal. Toch heb ik enkele mooie dingen laten zien met de speelminuten die ik kreeg. Ik ga ervan uit dat het volgend seizoen alleen maar kan beteren. Mijn lichaam is aangepast en ook mentaal heb ik veel bijgeleerd en zit het goed. Natuurlijk wordt het 2e seizoen wel een jaar van bevestigen. Hopelijk winnen we terug de beker, kunnen we terug concurreren met Bayern in de competitie en hebben we meer geluk in de Champions League finale. Daarnaast is het ook een must om ons te kwalificeren met de Red Flames voor het Europees Kampioenschap. Dit zou historisch zijn en geef toe… Een beetje historie schrijven is altijd leuk ☺

M: Ik zou heel graag het kampioenschap en de beker winnen met Anderlecht en dat dan beloond zien worden met een selectie voor het EK en het seizoen erna Champions Leaugue spelen. Dan heb ik van alles kunnen proeven in het vrouwenvoetbal en kan ik met een voldaan gevoel stoppen. Wat het leven na het voetbal brengt, zal zich dan wel uitwijzen. Huisje, tuintje, kindje en wie weet een job als marketeer bij een fast moving custumer goods bedrijf.
Dat is gesproken sé! Alvast heel veel succes in alles wat jullie nog ondernemen in en buiten het voetbal! Wij engageren ons om een match in Nederland mee te pikken als jullie het EK halen! Willen jullie deze Flames volgen, neem dan zeker een kijkje op de Facebookpagina van de Red Flames, of op de individuele pagina’s van onze sterren Tessa en Marlies. Want zeg nu zelf…vrouwen en voetbal? Wat is er mooier? Juist! Doen!!! Check ook de filmpjes en zie hoe deze twee knapperds ook nog eens knappe goals kunnen maken!
 
https://www.youtube.com/watch?v=xBHKHYMNNp8

 
 

Credits: Tessa Wullaert (Instagram) & Marlies Verbruggen

You May Also Like

Reistip deze winter: de Malediven

De Kerstvakantie is volop bezig, de pakjes zijn gegeven en het saldo van de ...

Romee Strijd gooit haar lijf in de…strijd

“If it requires a bikini, my answer is yes!” Als we een top 10 ...

Girl Next Door: Charlotte Braems

Het is al even geleden dat wij een Girl Next Door op Whatmatters brachten. ...

Hosting door Fraai