Graaf Negroni was een fijnproever!

Zit je nog aan de gin? Sterkte! Gelukkig is het nog niet te laat om de switch naar negroni te maken en deze zomer helemaal mee te zijn!

Graaf Negroni wist er wel blijf mee

Een negroni, moet je leren appreciëren, liefde op het eerste zicht komt immers alleen in sprookjes voor. Nu het verhaal achter de Negroni, mag dan misschien geen sprookje zijn, veel scheelt het niet.

dutch-negroni1Toen graaf Negroni van Firenze in 1919, de barman van zijn favoriete kroeg Caffè Cassoni, vroeg om zijn cocktail wat straffer te maken, en de barman Fosco Scarselli geen bruiswater, maar gin aan de Americano van de graaf toevoegde, werd de negroni geboren. Onze goed geïnformeerde bronnen (om Ben Belmans, eigenaar van de geweldige cocktailbar Bijou maar niet bij naam te noemen, nvdr.) wisten ons overigens ook nog te vertellen, dat held negroni, er minimaal 20 achterover kieperde en van zijn dokter minder moest drinken en hij zo het probleem oploste, is al minder geweten.

Eeuwigdurend respect alvast van Whatmatters voor onze graaf! Dat de citroenschil tegelijkertijd werd vervangen door een sinaasappelschil als garnituur, is slechts een voetnoot in de geschiedenis.

Een klassieker die terugkomt

Waar of niet waar, de negroni in ontegensprekelijk een absolute Italiaanse klassieker. Hoewel de negroni, je de eerste keer kan overbluffen met zijn bitterheid, verleidt deze cocktail je langzaamaan. Zoals de perfecte vrouw dus. Een negroni bevat overigens naast rode vermouth en gin ook Campari, het is maar dat je het weet.

negroni (1)Nu iedereen de gin-hype wel gezien heeft, wordt (rode) vermouth stevig gepusht. Niet enkel Campari heeft besloten heel wat budget uit te trekken om vermouth te promoten, bij bartenders ligt de negroni al veel langer in de bovenste schuif. Hoewel de cocktail gebaseerd is op gelijke delen, lijkt de negroni simpeler te bereiden dan het is. Een goede negroni verdraagt immers wel wat punch, zonder de balans in het gedrang te brengen. De juiste keuze van gin en vermouth, maakt of kraakt deze cocktail.

Waar negroni voordien voornamelijk bekend stond als stevig aperitief, ziet Ben meer en meer complexere en gelaagdere mixen op basis van vermouth opduiken en waar kan je je negroni beter gaan ontdekken dan bij Bijou.? Ontdek er de Highballs of Glass-aged cocktails en geniet er van een ervaring zoals deze nog nergens in België te vinden is. Als je dan ook nog weet dat je er de negroni ook bottled kan verkrijgen, dan heb je helemaal geen excuus meer.

Tips van Ben

12439247_10206963112610654_2575998037217975513_n

  • Vermouth gewijs zullen wij meestal naar Cocchi of Carpano grijpen. Voor gin kan je wat spelen met een klassieke london dry zoals Tanqueray London Dry, Sipsmith … Maar je kan ook weer een andere toer op gaan door te gaan spelen met een meer citrusachtige Tanqueray Ten, of wat meer voor chocolade en moutwijn gaan door VL92 te gebruiken.Zelfs met je bitter kan je spelen, hoeft niet per sé campari te zijn, maar even goed de bitter van Biercée gebruiken.
  • Tip voor het verwerken: als je een negroni à la minute maakt, is het normaal dat de kracht van de gin en de bitters gaan domineren. Er is een heel simpele truc om dit geheel te verzachten, namelijk vooraleer je ingrediënten en ijs in je glas doet, er eerst een appelsienpartje in doen en daar enkele keren in prikken. De enkele druppels sap die zo gaan vrijkomen gaan als binding werken tussen de ingrediënten en de kracht wat temperen.
  • Zowel de zeste van sinaas als van citroen werken zeer goed in een negroni. Zelfs gecombineerd. Sinaas leunt natuurlijk tegen het smaakprofiel van een negroni aan, maar citroen geeft extra fraîcheur.
  • Door korter of langer te roeren bepaal je zelf de temperatuur en de verwatering. Om kort te gaan; des te langer je roert, des te kouder en des te ronder je negroni zal worden.
  • Lachen en genieten!

12734122_1731753067095120_5005756729990688506_n

Genieten van de perfecte negroni, dat kan bij Bijou!
Bijou – Graaf Van Egmontstraat 20 – 2000 Antwerpen – www.bijoubar.beFacebook

You May Also Like

Deze Tag Heuer Monaco 1999-2009 LE is wat jij rond de pols wilt

Graag één van de 169 stuks aub… Tag Heuer, een naam in de Zwitserse ...

Burn baby, burn met deze Everdure Grill

Misschien kan je tussen kerst en nieuwjaar geen eten meer zien, maar let toch ...

Wij zijn helemaal HOOKED aan deze rum

Zelf blijven we nog steeds trouw aan de gin tonic, maar heel wat vrienden ...

Hosting door Fraai