Power woman Jasmien O nieuwe woordvoerster brandweer Antwerpen

‘Wij zijn bij de brandweer’ galmde nog niet zo zot lang geleden nog door onze boxen. Net als Samson en Gert hadden wij als kind een droom om het brandweerpak, notabene tegenwoordig van Italiaanse makelij, aan te trekken en ooit een stoere brandweerman te worden. Enige gelijkenis met onze helden is dat wij ook graag in Italiaanse kledij rondlopen. Het stoere hebben we enkel via onze mond en waren wij dus niet geschikt onze droom na te jagen. Maar…dit wil niet zeggen dat we niet op de voet volgen wat er allemaal in een kazerne gebeurt. Zoals nu…wij bij Whatmatters kunnen nu echt wel zeggen dat we voor minder pyromaan zouden kunnen worden. De brandweerzone van Antwerpen, die bestaat uit een korps van 700 manschappen, waaronder 5 brandweervrouwen, verdeeld over 7 kazernes heeft een nieuwe woordvoerster. En dat mag een ravissante jongedame van 23 zijn die haar opleiding genoot op de KDG en UA en waar we na de persconferentie, die zelfs de regionale televisie haalde, toch wel wat meer over wilden weten. Bij deze…Whatmatters op de koffie bij Jasmien O, de nieuwste sensatie bij de brandweerzone Antwerpen.

thumb_Jasmien 3_1024

Dag Jasmien, vertel eens wat over jezelf en hoe kom je aan deze uitzonderlijke achternaam?
Overal de jongste, mateloos enthousiast over de dingen die me boeien, geëngageerd in het verenigingsleven en sporadisch creatief.  Hou van taal en geniet ervan om naar de juiste woorden te zoeken. Soms heel stil, vaak heel luid. Geboren tussen Kerst en Nieuw. Niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hart verloren aan muziek; amateuristisch klarinettiste bij het leukste harmonieorkest van België en occasionele douche-zangeres. Verrassende administratieve & organisatorische kronkels – en toch niet altijd zo ordelijk.

Uiteraard heb ik ook de coolste achternaam ooit. Als mensen mij ernaar vragen –en geloof me, dat doen ze altijd- dan zeg ik dat mijn voorvaders ongetwijfeld grapjassen waren. Net zoals ikzelf, dat komt goed uit! ;-

Ideaal Whatmattersvoer dus! Hoe ben je bij de brandweer gekomen?
Om eerlijk te zijn… Pakweg twee jaar geleden had ik nog nooit echt over de brandweer nagedacht. Dat zijn die mannen die je liefst niet te veel tegenkomt, dacht ik. In mijn masterjaar aan de Universiteit van Antwerpen gingen we op driedaagse, waar allerlei boeiende mensen kwamen spreken. Eén daarvan was Bert Brugghemans, directeur Operaties bij Brandweer Zone Antwerpen. Onze eerste reactie toen ging eerder over zijn uniform, maar die vestimentaire keuze was snel vergeten toen hij aan de uiteenzetting begon. Hij kwam namelijk spreken over het belang van sociale media bij incidenten en hoe die de hulpdiensten konden helpen bij de aanpak en beeldvorming ervan. Daar had ik nog nooit bij stilgestaan en was gerust ‘mindblowing’ te noemen op dat moment. Ondertussen is Bert mijn directe chef en werken we samen aan nieuwe projecten om deze sociale media nog beter in te zetten. Fantastisch gewoon

 

thumb_Jasmien 4_1024Je straalt enthousiasme uit! Geef eens een reden waarom je net daar bent begonnen?
Het zit in mijn aard om mensen te helpen en in deze job heb je ook echt het gevoel dat je een verschil kan maken. Ik heb daarnaast ook enorm veel vrijheid in mijn functie, want ik mag zelf op zoek gaan naar verhalen. Zo nam ik bijvoorbeeld al deel aan enkele oefeningen van ons RED-team (evacueren op moeilijk bereikbare plaatsen in hoogte of diepte) om foto’s te nemen, reed ik al mee naar interventies met loeiende sirenes en nam ik bij rampen deel aan de organisatie binnen het crisiscentrum met alle andere hulpdiensten. Op een dag vind je de job van je leven en bij mij was dat eerder vroeg dan laat. Ik geef het gerust toe, ik heb een droomjob. Omringd door leuke collega’s!

Op mijn derde of vierde werkdag zat ik zelfs al mee in de commandobus van de brandweer bij het waterlek op de Rooseveltplaats. Ik kwam er toe en de boodschap was: “hier is een computer, zorg voor communicatie!” Dat was dan niet echt een vuurdoop, maar wel een ‘waterdoop’. (lacht)

Gevat! Wat zijn je persoonlijke eigenschappen, waarmee onderscheid je je van anderen?
Mensen noemen mij vaak ‘creatief’. Ik ben het daar zelf niet echt mee eens, maar ik vermoed dat ze dat bedoelen in de zin van ‘creatief omspringen met situaties’. Organiseren is een beetje mijn tweede natuur en daarbij moet je al wel eens omgaan met situaties die niet gepland waren. Op sommige momenten jongleer ik zelfs een zevental Google Calendars tegelijkertijd! Ik geloof ook dat ik de gave heb om mensen te ontwapenen met een glimlach, maar dat moeten jullie zelf maar uitmaken.

Na vier vragen en 10 minuten babbelen zijn we het er al volkomen mee eens! Iets anders nu, wat is je persoonlijke levensmotto? Of je favoriete quote?
“Als je voor iets gaat in het leven, dan moet je niet half, niet lauw, niet warm, maar gloeiend heet ervoor gaan.” (Wim Opbrouck)

Deze quote is al wat langer mijn levensmotto, maar is nu extra toepasselijk natuurlijk. Het vat eigenlijk echt goed samen hoe ik in het leven sta. Als ik ergens voor ga, dan stop ik er mijn hart en ziel in. Zo nam ik op 15-jarige leeftijd de functie van ‘jeugdverantwoordelijke’ op binnen ons jeugdorkest en stampte ik drie jaar geleden een nieuwe toneelvereniging uit de grond met een vriendin. En nu ik het gezicht en de stem van die grote brandweerzone word, wil ik daar ook voor de volle 200% voor gaan.

thumb_Jasmien 1_1024

Duidelijk een bezige bij die weet van aanpakken! Waarom moeten we je (persoonlijk of pagina brandweer) volgen op de social media?
Simpel! Ben je benieuwd wat brandweermannen zoal doen als ze niet op interventie zijn? Je ziet het op de Instagram account. Een incident in je buurt en je wilt info? Check Twitter of we ermee bezig zijn en vraag het eventueel zelf even na. We proberen steeds zo snel mogelijk te antwoorden – en dat lukt aardig. Geen Twitter of Instagram account? Aha, geen probleem. Want ook op Facebook houden we jullie op de hoogte van het reilen en zeilen. We brengen via de sociale media kanalen van onze zone gewoonweg super leuke en boeiende content. Ik kan het echt iedereen aanraden om ons te volgen. Ik zou bijna durven zeggen: niet tevreden, geld terug! haha

Wat is de meest opvallende reactie die je ooit heb gekregen?
Mensen vinden het een heel gek concept dat ik betaald wordt om ‘heel de dag op Facebook te zitten’. Natuurlijk komt daar veel meer bij kijken! Op zoek gaan naar boeiende content, de juiste copy vinden om erbij te zetten en uitgewerkte planningen maken… Ik daag iedereen uit om dat zo nauwgezet op te volgen! Er is ook een speciaal aspect aan het beheer van deze kanalen bij de hulpdiensten. Zo monitoren we constant de sociale media tijdens de kantooruren en starten deze monitoring ook geregeld op in crisissituaties. We informeren mensen over interventies die aan de gang zijn, geven raad en gaan in dialoog. Boeiend, omdat je zo met ongelooflijk veel aspecten van de brandweer in contact komt.

In het kader van mijn opleiding tot woordvoerder, mag ik nu enkele keren meerijden met de commandowagen om ervaring en kennis op het veld op te doen. Ik loop dus sommige dagen echt rond met zo’n pager en moet bij alarm als de duivel naar de wagen lopen. Je kan je wel voorstellen dat zoiets enorm spannend is. Zenuwachtig rondlopen -zelfs amper naar het toilet durven… Want: ‘stel je voor dat dat ding dan juist afgaat’! Bij het eerste effectieve alarm kon ik nog net ‘verdomme’ roepen en mijn jas mee grabbelen. Twee verdiepingen naar beneden spurten (op hakken weliswaar), interventiekleren inschieten en hoppa… Ik zat klaar op de achterbank van de commandowagen. Als eerste! Seconden later kwam de officier aan, al roepend dat ze ‘niet gingen wachten tot die Jasmien hier was want het was wel echt dringend en als ze er niet is dan heeft ze pech’. Verschieten dat hij deed, toen ik al in de auto bleek te zitten. (lol)

thumb_Foto_uit_commandowagen_1024

Een vraagje voor onze mannen…heb je een vriend?
Ik heb momenteel geen vriend.

Interessant! Wat moet een man doen om jou te verleiden en zo zijn brandslang uit te rollen?Met donuts kan eenieder mij verleiden! In dat opzicht was ik misschien beter bij de politie aan de slag gegaan. (lacht)

Mag het een brandweerman zijn die de donuts brengt of hou je liever werk en privé gescheiden?
Mijn werk en privé lopen sowieso door elkaar. Ik ben immers altijd bereikbaar, zowel voor vragen van burgers als voor de pers. Het zal dus in elk geval iemand moeten zijn die daarmee om kan. Mijn omgeving liet al vallen dat ik misschien beter op zoek ga naar een huisman…

Iemand die de patatjes geschild heeft als je thuiskomt, mooi! Welke tips zijn essentieel voor onze huismannen? Wat wil je hen meegeven?
Humor doet het bij mij altijd goed. Het werkt ontwapenend en zorgt meteen voor een ontspannen sfeer. Jullie zijn bij deze dus goed bezig! 😉

Owla, merci…we beginnen al te blozen…Iets anders…welk cliché dat over brandweermannen bestaat klopt echt?
Het is een echt cliché dat brandweerlui helden zijn. En dat kan ik bij deze volmondig beamen! Hoe langer ik bij de brandweer werk, hoe meer ik dat kan bevestigen. Het alarm gaat af, ze springen meteen in de wagen en weten vaak niet waar ze exact naartoe rijden. Dat laatste werd afgelopen maand eens zo duidelijk bij de aanslagen in Brussel. Ik heb enorm veel respect voor alle brandweerlui, overal ter wereld. Elke dag je leven riskeren voor andere mensen…dat doen alleen echte helden.
thumb_Joris Herregods 3_1024

Mooi! Welke dan niet?
Brandweermannen worden vaak voorgesteld als stoere binken. Dat moeten ze ook zijn, want ze sleuren gemakkelijk 20 kg aan uitrusting met zich mee. Onder hun gespierde torso’s dragen ze echter een warm hart. Brandweerlui komen immers vaak mensen tegen in moeilijke situaties en zien veel leed. Jouw huis zal maar net afgebrand zijn, of je zal maar vast komen te zitten in je auto bij een verkeersongeval. Dan moet je als hulpverlener over de juiste ‘soft skills’ beschikken, wil je deze mensen gerust kunnen stellen. En dat kunnen ze zeker ook.

Een ander cliché dat ik heel graag uit de wereld wil helpen, is dat vrouwen niet binnen de stoere brandweerwereld zouden passen. We zien bijvoorbeeld dat het werken in shiften minder aantrekkelijk is voor vrouwen. Een volledig terechte verklaring voor het lage percentage brandweervrouwen. Maar ik vind het jammer dat vrouwen niet voor dit beroep zouden kiezen ‘omdat het zo’n mannenwereld is’. Er zijn echt wel genoeg vrouwen die hun mannetje kunnen staan en die daarom nog geen halve man hoeven te zijn. Moet je tegen grapjes kunnen? Ja, zeker. Maar je weet ook perfect wat je aan je mannelijke collega’s hebt. Daarnaast gaan ze meestal met de nodige dosis droge – maar soms ook wel natte – humor door het leven. Bij onze zone is er ondertussen ook weer een vrouw gestart bij de laatste lichting rekruten en daar ben ik heel blij om. Aan alle vrouwen die dus nog zouden twijfelen: gewoon de stap zetten!

Credits: Joris Herregods
Credits: Joris Herregods


Vrouwelijke helden in uniform, wie kan daar nu ook tegen zijn? De favo-vraagjes nu…waar ga je stappen, iets eten of drinken? Wat zijn jouw favoriete plekjes?
Ik ben nog niet zo extreem lang afgestudeerd en in mijn zware studentenjaren ben ik verslaafd geraakt aan koffie. De leukste –en bekendste- koffiebar onder de universiteitsstudenten in Antwerpen moet toch wel de Vandoag is’t zijn. Daar was ik tussen alle groepswerken en papers door geregeld te vinden om even te bekomen. Ook nu spring ik er graag nog eens binnen, puur voor de nostalgie en de overheerlijke ‘Latte Star’.

Leuk…en wat is je favoriete zonde?
Op regenachtige dagen een dekentje bovenhalen… en een hele dag series kijken! Bingewatching ftw! En dat kan eigenlijk zowat elk genre zijn -op sciencefiction na. Momenteel kijk ik enorm uit naar het nieuwe seizoen van Game of Thrones, maar zelfs New Girl kan me boeien. En oh ja, Friends natuurlijk ook. Want wie wordt dat ooit beu!

Wij alvast niet! Een laatste vraagje…wat is je ambitie naar de toekomst toe?
Ik had nooit verwacht of zelfs maar durven dromen dat ik al zou staan waar ik nu sta op professioneel vlak. Echte ambities zijn er dus momenteel niet. Laten we maar al eens beginnen met deze nieuwe uitdaging!

thumb_Jasmien 5_tijdens filmopnames_1024Bedankt Jasmien! Wij zijn er zeker van dat de brandweer van Antwerpen hier een klepper van formaat heeft binnengehaald! Het klinkt misschien wel fout want als je in beeld komt zal het meer dan waarschijnlijk gaan om een serieus probleem maar toch hopen we je als woordvoerster nog veel te mogen aanschouwen in de toekomst. Doe alvast de helden van de brandweer de groeten want ‘Whatmatters’? Het werk zij dag in dag uit doen…’That Matters’! Nog heel veel succes!!! Wens je haar en haar activiteiten ook te volgen, neem dan zeker een kijkje op Instagram of de Facebookpagina van de Brandweerzone Antwerpen. Volgen die handel!
 

Credits: Marc De Roeck
Credits: Marc De Roeck

 

You May Also Like

4 brillenmerken om mee gezien te worden

Zijn je ogen net als die van mij naar de kl¨¨? Niet getreurd, met ...

Niet enkel Italianen zijn er gek van: Amaro Montenegro

Het is jullie ongetwijfeld al opgevallen, het is zomer en dan zijn we wat ...

Verantwoord spuiten met Salt Of The Earth

Weet jij hoeveel bussen deodorant je er tijdens je leven door jaagt? We mogen ...

Hosting door Fraai