Undercoverreportage Film: Deel I: "Whatmatters op een filmset"

57195_1760158125390_4785248_oNeen, wij hebben nooit de ambitie gehad ooit in aanmerking te kunnen komen voor een Oscar. Hoewel wij ons in het verleden dikwijls gedragen hebben als een ware Hollywoodster, met soms zowaar een échte Hollywoodster in ons midden (zie foto), is onze ambitie nooit verder geraakt dan een schuchtere poging om mee te doen aan de audities van het TV-programma ‘De Mol’. Helaas hebben wij de eerste selectie die ‘mol Gilles’ vakkundig heeft gesaboteerd gemist en laten we dat plan dan ook maar meteen geheel varen. Groot was onze verbazing dat we gecontacteerd werden om mee te komen figureren in de allerlaatste film van Erik Van Looy, ‘De Premier’. In deze actievolle thriller wordt de Belgische eerste minister ontvoerd. Hij zal weer worden vrijgelaten op voorwaarde dat hij de persoon die hij later die dag tijdens een exclusief gesprek zal ontmoeten, vermoordt. En die persoon is niemand minder dan… de President van de Verenigde Staten. Van Looy schreef het script samen met Carl Joos, met wie hij eerder ook al samenwerkte voor het scenario van De Zaak Alzheimer. De rol van de premier wordt vertolkt door Koen De Bouw, die inmiddels al voor de vijfde keer samenwerkte met Van Looy. Andere rollen zijn er voor o.a. Tine Reymer, Charlotte Vandermeersch, Dirk Roofthooft, Stijn Van Opstal en Wim Willaert.

sddefault‘Champagne?’

Naast acteurs en actrices spelen als Koen De Bouw en Charlotte Vandermeersch, een ware eer en een kans die we niet konden laten schieten. We dachten dan ook undercover een reportage te maken en ook eens wat andere figuranten uit te horen. Twee dagen naar Brussel dus waar we verwacht werden in het museum aan het Jubelpark, daar waar de set opgebouwd werd. Stipt op tijd (7u) aanwezig meldden we ons aan en kregen we alvast een ontbijt. Zij die denken dat acteurs verwend worden met champagne, versgeperst fruitsap en konden kiezen uit een uitgebreid ontbijtbuffet zijn een eerste illusie armer. Bestaande uit een koffiekoek, boterham, fruitsap van het huismerk van de Colruyt in een kartonnetje van 20cl en koffie betekent dit ontbijt alvast de start van ons uniek avontuur.

Omdat wij een deel van het scenario gezien en meegespeeld hebben en we net iets meer dan jullie weten over deze film die zal uitkomen in de loop van oktober, houden we wel de foto’s van op de set momenteel voor onszelf. Lees…we hebben een contract getekend en we zijn nog niet matuur genoeg, lees solvabel, om mogelijke rechtszaken met succes af te kopen of om een leger advocaten onze rechten te laten verdedigen. Over naar de orde van de dag nu…Voor het geld hoef je het uiteraard niet te doen…25€ per dag, een gratis ontbijt, gratis versnaperingen, gratis (alcoholvrije) drank, gratis lunch en een parkeerboete van 25€. Ook in Brussel moet je een parkeerschijf leggen en dat maakt het saldo uiteindelijk op 0€. Trek daar onze vervoerskosten van af en je weet dat wij dit enkel voor het plezier hebben gedaan. Doch merken we veel gepensioneerden die de sets afschuimen en tot 4 keer per week komen figureren en zo tot wel een 400€ per maand bovenop hun zuurverdiend pensioen komen bijverdienen. Zij konden natuurlijk tot voor kort nog heel goedkoop van het openbaar vervoer genieten…daar dit ondertussen ook al wat achterhaald is, horen we hier en daar wel wat gemor.

Video, movie, cinema concept. Retro camera, reels, clapperboard and director chair. 3d
Video, movie, cinema concept. Retro camera, reels, clapperboard and director chair. 3d

‘Achterdochtige en jaloerse blikken’

Het gemor werd zelfs nog groter toen we bij het ontbijt ons nestelden tussen ‘oude rotten’ in het vak en we lieten uitschijnen dat wij speciaal gevraagd werden en 50€ per dag kregen. Het gefezel, achterdochtige en jaloerse blikken priemden twee dagen lang in onze rug maar wij zouden geen Whatmatters-redactieleden zijn, moesten we dit niet fantastisch vinden. Het werd er al helemaal niet beter op toen de plaatsen op de set werden uitgedeeld. Om kort het verhaal te schetsen zonder al teveel dingen van de film te verklappen, werden wij gecast om mee te figureren op het banket van de Premier en de Amerikaanse President als presidentiële medewerker of hooggeplaatste gast. In eerste instantie werden we ingedeeld bij tafel 7…daar ze echter speciale koppen zochten voor een tafel die meerdere keren in beeld zou gebracht worden, daar er ook een actrice (Charlotte Vandermeersch) aan die tafel zou zitten, en ze ons hier wel voor zagen zitten, werden we dus verplaatst naar de elitetafel nummer 14. Direct een prominente figurantenrol en dat dit de achterdochtige en jaloerse blikken enkel deed toenemen hoeven we u alvast niet te vertellen.

media_xl_656280

‘Russische diva en flamboyante Kazach’

Tafel 14 dus, bestaande uit 10 zitplaatsen waarvan 8 figuranten, 1 actrice en 1 lege plaats…wij hebben het geheim van die ene plaats kunnen ontfrutselen maar aangezien wij geen voorstanders zijn van ‘spoilers’ geven we u deze niet mee. We moedigen hier dan ook aan in oktober massaal de film te gaan bekijken. Naast onszelf, bestond ons team van 8 verder uit 4 andere dames…een prominente en single Russische diva, een bedeesde gedecideerde brunette, een gekleurde Portugese en leuke blondine. Hiertegenover alvast uw redactie aangevuld met een verlegen Waal en een flamboyante, ook single (u voelt ons al van mijlenver komen) Kazach. Na enkele verwoede en tevergeefse pogingen om onze aandacht te krijgen is onze Russische Diva maar in het offensief gegaan bij onze camerageile Kazach. Geen idee wat er tussen die twee alvast gezegd is, wij kunnen geen Russisch, maar het moment dat op dag twee de schoenen onder tafel uitgaan en er stevig een potje geschuur onstond wisten we hoe laat het was. ‘From Russia with Love’ zou het perfecte (KNT) nevenscenario geweest zijn als aandachtige camera- en geluidsmensen de twee nieuwbakken tortelduifjes tijdens de verschillende plaspauzes hadden begeleid bij hun sanitaire (?) stop.

‘Chateauneuf du Pape’

Over naar het echte werk. Dat bestaat voornamelijk uit wachten. Alles klaarzetten, geluid testen, camerapositie en hoek op punt zetten, figuranten juist zetten,…en als dan eindelijk het shot kan gedaan worden…’Sound rolling, Actie, Cut, Reset’ en opnieuw…tot soms tien keer wordt een shot herdaan, soms zelfs vanuit verschillende posities. Aangezien wij aan een feesttafel zaten en ze constant moesten op- en afdienen hebben we veel bordjes voor onze neus gekregen. Maar als je denkt, goed gegeten? Het bordje zag er verzorgd uit maar klaargemaakte bordjes om 7u s’morgens zijn koud om half 8 en ja, scènes werden gespeeld tot 7u s’avonds. Minstens 20 geproefde asperges en koud vlees later zijn we weer een illusie armer…het eten is echt, maar koud. Als je dan ook denkt dit door te spoelen met de nodige wijn aan tafel, vergeet het. Heel even flakkerde onze moed op toen we het etiket van de wijnfles bekeken. Châteauneuf du Pape 2009. Helaas werden deze flessen gevuld met nepwijn en bessensap. Doorspoelen gebeurde dus met het water dat standaard op elke feesttafel stond. Opnieuw een illusie armer.

De scènes zelf werd wel een succes voor ons. Kevin, netjes geposteerd naar Charlotte, kreeg zelfs een ietwat ‘edelfiguranten’ rol toebedeeld. Een paar extra bewegingen, nep-conversaties die zeker het grote doek zullen halen, werden zijn deel. Jens’ deel zal nog moeten blijken maar ook zijn kop is verschillende keren gepakt op film, nu te zien wat ze van ons avontuur overhouden want als we op deze twee dagen filmen anderhalve minuut cinema overhouden, zal het waarschijnlijk al heel veel zijn. En met zekerheid kunnen we ook stellen dat als onze flamboyante Kazach in beeld was, zijn geniepige knipoog naar zijn thuisland, waarschijnlijk onze kansen iets verkleind heeft. Zelf was hij na afloop zelfs overtuigd dat hij de nieuwste acteersensatie en superster na Borat zal zijn in Kazachstan. We geven het maar mee. Wij blijven iets bescheidener en zouden alvast al blij zijn met twee ticketjes (of maak er maar vier van Erik) voor de première in oktober.

De-Premier-Teaser-424x600
Wat de acteurs zelf betreft, een Koen De Bouw ziet er niet alleen een charismatisch man uit, hij is het ook. Op en top professioneel. Charlotte Vandermeersch, waar we het geluk van hadden ze beter te leren kennen, bleek naast een acteertalent ook gewoon een hele toffe griet te zijn. Met de nodige humor kon ze om met onze oneliners en kwam ze zelf een aantal keren lekker gevat uit de hoek. Als we al geen fan waren, zijn we het alvast nu! Vermoeid na 20u set op twee dagen laten we het zonnige Brussel achter ons en zijn we alvast razend benieuwd naar het eindresultaat van onze ‘Whatmatters-tweedaagse’. In deel II dat je later van ons nog te lezen krijgt, laten we een paar figuranten aan het woord. We trokken alvast onze lederen jekker aan en gaan op doen een ‘Jamberske’…Wie zijn ze? Wat doen ze? Waarom? Op zoek naar passende antwoorden die we na twee dagen leven op een set nog niet allemaal hebben gevonden. Tot volgende week voor deel II!
13015482_814770995289481_5403796854349609553_n

You May Also Like

Komt er een reünie van Nirvana?

Er is alvast een event gemaakt op Facebook… Als het op Facebook staat, dan ...

Heidi Klum laat alles in haar buurt smelten

Op deze vurige schoonheid staat geen leeftijd… Officieel telt ze volgens haar Duitse paspoort ...

Op de thee bij succesvolle ondernemer Pieter Loridon

Nee, in katzwijm vallen we bij Whatmatters niet voor bv’s. Meer nog, zelfs als ...

Hosting door Fraai